Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Advertisements

Az Európai Unió szervezeti felépítése
Az Európai Unió szervezete és jogrendszere
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az Európai Unió.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió története
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
szakmérnök hallgatók számára
EFTA-tagállamok csatlakozása
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A háború és a modern fegyveres erő
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Alapismeretek az Európai Unióról
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Európai uniós alapismeretek
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Az európai integráció létrejötte Schuman-terv Európai Szén- és Acélközösség Hatálya Intézményei Az Európai Védelmi Közösség és bukása.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Európai Uniós ismeretek
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere www.kszk.gov.hu/.../Az_Europai_Unio_szervezete_es_jogrendszere.

TARTALOM Az európai integráció fejlődése Az Európai Unió jogi keretei Uniós polgárság és alapvető jogok Az Európai Unió felépítése és működése Az Unió költségvetése Az EU hatáskörei és politikái Magyarország az Európai Unióban

Az európai integráció fejlődése 1. FEJEZET Az európai integráció fejlődése

Az európai integráció létrejötte 1950. Schuman terv A nyugat-európai nehézipar egyesítésének terve. Robert Schuman Jean Monnet-val együtt dolgozta ki a híres Schumann-tervet, amelyet 1950. május 9-én tárt a nyilvánosság elé. Ezt a napot tartják ma az Európai Unió születése 1951. Európai Szén és Acél Közösség Franciaország, az NSZK, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia az acél- és szénkészletek kezelésére a tagállamok területén, hogy megelőzzenek egy újabb háborút (párizsi szerződés). A szén- és acélipar központi ellenőrzése ugyanis lehetetlenné teszi az egyes államok önálló háborús felkészülését. 1952. Az Európai Védelmi Közösség és bukása A franciák nem ratifikálták. 1957. Európai Gazdasági Közösség és Európai Atomenergia Közösség A hat tagállam vámunióra lépett. A szerződés alapja az ún. „négy alapvető szabadság”: a javak, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása lett. Az Euratom a közös és békés atomenergia-politikák összeegyeztetésére alakult.

Az integráció Maastrichtig Belső integráció Első bővítések 1973. Dánia, Írország, Egyesült Királyság 1981. Görögország 1986. Spanyolország, Portugália 1986. Egységes Európai Okmány Elfogadásának okai  Az uniós jogszabályok összefoglalói Politikai területek Célkitűzés: az uniós intézmények megreformálása a Portugália és Spanyolország csatlakozására való felkészülés céljából Intézményi változtatások

Maastrichttól Nizzáig 1992. Maastrichti Szerződés Pillérszerkezet, politikák az első és legfontosabb az Európai Közösségek, a második a közös kül- és biztonságpolitika, a harmadik pedig a bel- és igazságügyi együttműködés voltak. Intézményi változtatások Döntéshozatali változtatások kiterjesztette a többségi döntéshozatalt a Tanácsban. bevezette az együttdöntési eljárást, melynek segítségével a Parlament a Tanács mellett társdöntéshozó szervvé vált. 1995. Bővítés Ausztria, Finnország, Svédország 1997. Amszterdami Szerződés Politikai hatás Eu keleti bővítése akár 10-14 új tagot jelenthetett/felkészülés Intézményi, döntéshozatali változások A menekültügyi és bevándorlási politikát, a külső és belső határellenőrzést, valamint az igazságügyi együttműködést polgári jogi ügyekben átemelték az Unió három pillére közül a harmadikból az elsőbe. A schengeni egyezményt beemelték az EU intézményi keretébe.

Nizzától Lisszabonig I. 2001. Nizzai Szerződés Szerepe, elfogadásának okai Hatása a döntéshozatalra Megerősített együttműködés 2002-2003. Európai Konvent Összehívásának okai az Európai Unió tervezett alkotmányának kidolgozására jött létre. Az unió történetében ez volt a második ilyen javaslattevő testület Eredményei 2004. Az Alkotmányszerződés, bukása és a „szerződéses válság” feloldása

Nizzától Lisszabonig II. 2004. Keleti bővítés Az integráció elmélyítése: 1999. (2002.) € 2000. Lisszaboni stratégia 2000. Alapjogi Charta Európai Védelempolitika

Az Európai Unió jogi keretei 2. FEJEZET Az Európai Unió jogi keretei

Az uniós jog jellemzői Létrehozásának okai Az uniós jog forrásai Elsődleges jogforrások (tartalma, elfogadása) Az EU jogi aktusai Rendelet, irányelv, határozat Ajánlás, vélemény A kül- és biztonságpolitika jogi aktusai Az acquis fogalma "közösen elért" dolgokat; „közösségi vívmányok”

Az uniós jog jellege Az uniós jog viszonya A Bíróság szerepe A nemzetközi joghoz A tagállamok belső jogához Elsőbbség elve Előfoglalás elve Közvetlen alkalmazhatóság Közvetlen hatály A Bíróság szerepe Jogharmonizáció

Uniós polgárság és alapvető jogok 3. FEJEZET Uniós polgárság és alapvető jogok

Uniós polgárság Az uniós polgárság jellege Pótlólagos jogok Szabad mozgás Választás és választhatóság Diplomáciai és konzuli szolgálat Petíció

Az EU demokratikus működésének alapelvei Demokratikus egyenlőség elve Képviseleti demokrácia elve Részvételi demokrácia elve Állampolgári kezdeményezés

Alapvető jogok Az Alapjogi Charta Elfogadása Jogi jellege Viszonya a Szerződéshez Területei

Az Európai Unió felépítése és működése 4. FEJEZET Az Európai Unió felépítése és működése

Az EU intézményei I Európai Tanács EU Tanácsa Szerepe az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek, valamint az Európai Bizottság elnökének a találkozója Összetétele Elnöke Eljárása EU Tanácsa Szervezete Az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel közösen alkotja az Európai Unió (EU) törvényhozó szervét. Minden tagállamkormányának a miniszterét tartalmazza. Az Európai Unió Tanácsát a hivatalos uniós dokumentumok helyenként Tanácsként említik és gyakran hivatkoznak rá Miniszterek Tanácsa néven Soros elnökség A Tanács soros elnökségének teendőit a tagállamok rotációs alapon, fél éven keresztül látják el. Szavazási rend

Az EU intézményei II. Bizottság Európai Parlament Összetétele, felépítése Szerepe az Európai Unió (EU) döntés-előkészítő és végrehajtó szerve Külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Európai Külügyi Szolgálat Európai Parlament Szerepe Választása és összetétele Munkarendje

Az EU intézményei III. Bíróság Számvevőszék Feladatai Összetétele Eljárásai Törvényszék Számvevőszék Központi Bank és Központi Bankok Európai Rendszere

Tanácsadó és egyéb szervek Gazdasági és Szociális Bizottság Régiók Bizottsága Európai Beruházási Bank Európai Ombudsman

Döntéshozatal Bizottság szerepe Tanács szerepe Parlament szerepe Jogalkotási eljárások Rendes jogalkotási eljárás Különleges jogalkotási eljárások Konzultáció Hozzájárulás 1-2

Felülvizsgálati eljárások Rendes felülvizsgálati eljárás Konvent Kormányközi konferencia Belső politikákra vonatkozó egyszerűsített felülvizsgálat Általános átvezető záradék Különleges átvezető záradékok Vészfékzáradékok

5. FEJEZET Az Unió költségvetése

Költségvetési alapelvek A teljesség és pénzügyi pontosság elve Az éves jelleg elve Az egyensúly elve Az elszámolási egység elve A globális fedezet elve A specifikáció elve A megbízható pénzügyi menedzsment elve Az átláthatóság elve

Saját források

Kiadások

Többéves pénzügyi keret és éves költségvetési eljárás Pénzügyi perspektívák Eljárás Éves költségvetés Bizottság  Tanács  EP Egyeztető bizottság

Az EU hatáskörei és politikái 6. FEJEZET Az EU hatáskörei és politikái

Vámunió 1968. vámunió Közös vámtarifa Vámok Vámjellegű díjak Diszkriminatív adók Közös vámtarifa Mennyiségi korlátozások felszámolása Kivételek

Versenyszabályok Bizottság kiemelt szerepe Verseny korlátozása Vállalkozásokra vonatkozó versenyjogi szabályok Korlátozó magatartás tilalma Piaci erőfölénnyel való visszaélés tilalma Piaci koncentrációk ellenőrzése Államokra vonatkozó versenyszabályok Állami támogatás Állami vállalatoknak nyújtott támogatás

Monetáris politika (€) Euró bevezetésének szakaszai 1994. liberalizáció 1994-1999. kidolgozás 1999. bevezetés (2002. készpénz) Maastrichti kritériumok Árstabilitás Kamatok konvergenciája Árfolyamok stabilitása Stabil költségvetés Eurocsoport

Kereskedelempolitika Tagállami kétoldalú megállapodások vége Vámunió és versenyszabályok Áruk, szolgáltatások, szellemi tulajdon Bizottság kiemelt szerepe Eljárás Társulási megállapodások

Nemzetközi megállapodások Kizárólagos EU hatáskör, ha Uniós jogszabály írja elő EU hatásköreinek gyakorlásához szükséges Hatással van uniós szabályokra Funkcionális szerződéskötési képesség Területek Eljárás

Belső piac 4 alapszabadság: áruk, szolgáltatások, tőke, személyek

Szociálpolitika Az Egységes Európai Okmány szerepe Szociális Charta Amszterdami Szerződés szerepe Területek Eljárás

Gazdasági, társadalmi és területi kohézió Strukturális alapok Európai Regionális Fejlesztési Alap Európai Szociális Alap Kohéziós Alap Fő célkitűzések 2007-2013 Konvergencia Regionális versenyképesség és foglalkoztatás Európai területi együttműködés

Mezőgazdaság és halászat Célok Alapelvek Közösségi preferencia Egységes piac Pénzügyi szolidaritás 1992-es reform elemei 2003-as reform elemei Összevont gazdaságtámogatási rendszer Közvetlen kifizetések csökkentése Horizontális célkitűzéseknek megfelelés Vidékfejlesztés erősítése

Környezetvédelem Célkitűzések: Környezet minősége Emberi egészség Természeti erőforrások Problémák kezelése nemzetközi összefogással Éghajlatváltozás Alapelvek: Szennyező fizet Megelőzés Elővigyázatosság Helyreállítás a forrásnál Területek Eljárás

Közlekedés, transzeurópai hálózatok (TEN) Egységes belsőpiac Liberalizáció 1998-ra Környezetvédelem Vasút Városi tömegközlekedés Eljárás TEN Közlekedés Telekommunikáció energia

Energia Új terület Célkitűzések: Szolidaritás Eljárás az energiapiac működésének biztosítása az energiaellátás biztonságának garantálása energiahatékonyság és –takarékosság új és megújuló energiaforrások alkalmazása energiahálózatok összekapcsolása Szolidaritás Eljárás

Szabadság, biztonság és jog Maastricht: 3. pillér Területek Amszterdami Szerződés Közösségiesítés Schengen Új rendőrségi és bűnügyi együttműködés 9/11 hatásai Pillér-szerkezet megszűnésének hatásai

Kutatás, technológiafejlesztés Versenyképesség a világpiacon Területei Európai kutatási térség Eljárás

Fejlesztési támogatás Célok: Fejlődők integrálása a világgazdaságba Fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés Szegénység elleni küzdelem Emberi jogi és demokratikus normák Biztonsági vonatkozások Katasztrófák által sújtott területek segítése Területek Segélyek Szerződéses Egyedi Humanitárius segélyek

Gazdaság és foglalkoztatás Célok: Fenntartható, kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés Szociális védelem Foglalkoztatás növelése Energia szolidaritás Integrált iránymutatások Átfogó gazdaságpolitikai iránymutatások Foglalkoztatási iránymutatások Eljárás

Kül- és biztonságpolitika Intézmények Főképviselő Külügyi Szolgálat Politikai és Biztonsági Bizottság, Katonai Bizottság, Katonai Törzs Jogalkotási aktusok Általános iránymutatások Határozatok Döntéshozatal

Támogató, összehangoló, kiegészítő hatáskör Emberi egészség védelme Iparpolitika Kultúra Idegenforgalom Oktatás, szakképzés, ifjúság, sport Polgári védelem Igazgatási együttműködés

Magyarország az Európai Unióban 7. FEJEZET Magyarország az Európai Unióban

Kapcsolatok alakulása Európai Megállapodás Csatlakozási kritériumok Koppenhágai kritériumok Csatlakozási tárgyalások Screening Érdemi tárgyalások Csatlakozási szerződés elemei

Az EU és a magyar közigazgatás Nemzeti és uniós közigazgatási szint kapcsolata Közigazgatás területi szintjei és regionalizmus az EU-ban Európai Közigazgatási Térség

Magyar modell A miniszteri vagy miniszteriális felelősség elve Alapelvek A miniszteri vagy miniszteriális felelősség elve Az egyközpontú kormányzati koordináció elve A magyar álláspont egységes képviseletének elve Megfelelő kapcsolat a politikai és a közigazgatási szféra között