Az előrehozott szakképzés tapasztalatai Zsámbékon 1 év elteltével.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A szakképzés az elmúlt 20 év vesztese: számbeli és presztízs veszteség egyszerre jelentkezett.  Az egyre fogyatkozó számú tanulók közül egyre kevesebben.
Advertisements

Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Bókay János Humán Szakközépiskola tanév
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Szakképzés ma … Málnási Gábor.
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1800 diák, két tagintézményben folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok.
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Csonka Zoltán intézményvezető
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
2014. július 3.1 ALTERNATÍV SZAKKÉPZÉS Énekes Rita vezető főtanácsos SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
A kamara szerepe a duális szakképzésben március 01.
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Iskolánk: a Bencs László Szakiskola és Általános Iskola
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
1 FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2009/2010. TANÉVBEN 1 Oktatási Hivatal.
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
TÁMOP / „Négy kistérség egy projekt” Marcali,
A rendészeti (rendőr) (szak)képzés jelene és jövője
A kerettantervek fejlesztése
GYÓGYPEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA Ammerné Nagymihály Emília
Tanulói lemorzsolódás 2009/2010. tanév. A 2008/2009. tanévben tanulóink közül 42 fő bukott meg (tavaly 45). Közülük 2 tanuló bukott 3 vagy több tárgyból,
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
1 Utazás § turizmus Program Utazás § turizmus Program Siófok december 3.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája
Pályaválasztás 2012 Iskolánk Szakképzés Szakmák Rendezvények Kollégium.
PÁLYAVÁLASZTÁS- ISKOLAVÁLASZTÁS
Jelky András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Év végi statisztika Készítette: Huber Béla Farkasné Pataki Csilla.
Ipari Szakképző Iskolája
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1300 diák, folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok a kor követelményeinek.
Szakképzési változások
Továbbtanulás 2013/2014..
Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2013/2014. TANÉVBEN A 2013/2014. tanévben lezajlott eljárás.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2014/2015. TANÉVBEN A 2014/2015. tanévben lezajlott eljárás 1.
Középiskolai beiskolázás a 2014/2015-ös tanévre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út november 18.
Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola SZOLGSZI.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Hátrányos helyzetűek reintegrációja KOMPONENS C. A szakiskolák helyzetének alapvető problémái I. a gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre és a.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Felvételi a középfokú iskolákba
PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2O15. tanév
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Szakiskolai fejlesztési program
Az NSZFI szerepe a szakképzés megújításában
Felvételi a középfokú iskolákba TÁJÉKOZTATÓ A SZÜLŐK SZÁMÁRA A 9
Pályaválasztási szülői értekezlet
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Továbbtanulás 2018/2019 HOGYAN TOVÁBB? Pályaorientációs
Határokon átívelő projektek.
Tisztelettel köszöntjük a Trefort Ágoston Szakképző
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Pályaválasztási szülői értekezlet
Középfokú felvételi eljárás a 2018/2019. tanévben
Előadás másolata:

Az előrehozott szakképzés tapasztalatai Zsámbékon 1 év elteltével

Iskolánk bemutatása A Zsámbéki Premontrei Szakközépiskola és Szakiskolát 1996-ban alapította a Premontrei Női Kanonokrend, hogy Zsámbék és a környező települések szociálisan és kulturálisan hátrányos helyzetű fiataljai számára lehetőséget biztosítson szakképesítés megszerzésére. Jelenleg 530 tanulónk van.

Jogszabályi változás 2009-ben évi közoktatási törvény évi közoktatási törvény évi XLIX. törvénnyel történő módosításának 27. § (4) új bekezdése „A szakiskolai nevelés és oktatás - azoknak, akik alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek - megszervezhető kizárólag szakképzési évfolyamokon, a szakképzés követelményeinek és - legalább a teljes képzési idő egyharmadában az általános műveltséget megalapozó pedagógiai szakasz követelményeire épülő - a szakképzés gyakorlásához szükséges elméleti és gyakorlati tudáselemek átadásával.”

Előrehozott szakképzés Az előrehozott szakképzés lényege, hogy az általános iskolát végzett tanulók a szakiskolában három szakképző évfolyam elvégzését követően szakmai vizsgát tehetnek, szakképesítést szerezhetnek.

Előrehozott szakképzés Ugyanakkor a tanuló ezután is folytathatja tanulmányait, érettségit vagy ráépülő szakképesítést szerezhet. A ráépülő szakképesítések tanulása az iskolai rendszerű szakképzésben nem számít második szakképesítésnek, ezért oktatása ingyenes.

Előrehozott szakképzés 2009-ben a középiskolai felvételi eljárásban 139 szakiskola hirdette meg a Felvételi Központ által működtetett informatikai rendszerben, hogy előrehozott szakképesítést kíván indítani.

Előrehozott szakképzés 8212 férőhelyre 3080 jelentkező felvételi kérelmét fogadták el. Talán információ hiányában a szülők és a tanulók nem vették igénybe ezt az új lehetőséget, és több mint 5000 férőhely üresen maradt.

Előrehozott szakképzés Az előrehozott szakképzésben a képzési idő 3 év, amelyből egy tanév óraszáma (kb óra) az általános műveltséget megalapozó pedagógiai szakasz követelményeire épülő, a szakképzés gyakorlásához szükséges elméleti és gyakorlati tudáselemek átadására fordítható.

Az előrehozott szakképzés bevezetésének problémái A képzés szervezése későn kezdődött meg. A jogszabályi változások késtek. A szervezésre, a beiskolázás meghirdetésére kevés idő jutott. A beiskolázás nem volt zökkenőmentes, az általános iskolák (a tanulók és a szülők) nem voltak megfelelően tájékoztatva.

Az előrehozott szakképzés általános problémái A képzéshez nincsenek megfelelő tankönyvek, segédanyagok. (Bár ez az egész szakképzésre igaz.) Az iskoláknak nehéz alkalmazkodni a gyakran átalakuló szakképzéshez.

Intézményi struktúra Zsámbékon Szakközépiskola Informatikai szakmacsoport Vendéglátás-idegenforgalmi szakmacsoport Érettségi vizsga Szakiskola Szakmacsoportok az intézményben 2. Szociális szolgáltatások 5. Gépészet 9. Építészet 10. Könnyűipar 11. Faipar 18. Vendéglátás-idegenforgalom Szakképzés Szakmai vizsga

Szakképzésünk 2010/2011 tanévtől Szakmák a 11. évfolyamon Szociális gondozó és ápoló Női szabó Bútorasztalos Pincér Szakács Vendéglős Előrehozott szakképzés Szerkezetlakatos Kőműves

A jelentkezők számának alakulása 2010/2011. tanévben kőműves: 2 tanuló10 fő szerkezetlakatos: 0 tanuló 9 fő 2011/2012. tanévben kőműves: 4 tanuló13 fő szerkezetlakatos: 6 tanuló14 fő

Magatartás eredmények 9. kőműves3,1 9. szerkezetlakatos3,0 9. szakiskola2,8

Szorgalom eredmények 9. kőműves2,5 9. szerkezetlakatos 2,7 9. szakiskola2,3

Bukások száma 9. kőműves 3 fő 30% 9. szerkezetlakatos 2 fő 22% 9. szakiskola 29 fő 34%

Lemorzsolódás 9. kőműves 0 fő 0% 9. szerkezetlakatos 0 fő 0% 9. szakiskola 13 fő 14%

Szakoktatók véleménye Egyöntetű pozitív értékelés. Nagy a diákok munkakedve. Jó csapatszellem. Hatékonyabb a kompetenciafejlesztés. Igénylik a feladatokat. Igénylik a törődést. Bár szertelenek, de könnyen elfogadják a szigorú szabályokat.

Közismereti tanárok véleménye Kevésbé pozitív értékelés. Nincs megfelelő fogódzó az új képzéshez. Nehéz 45 percig lekötni a figyelmüket. Csapatban sem szeretnek dolgozni. Türelmetlenek, a műhelybe akarnak menni.

Közismereti tanárok véleménye De a szakiskolával összehasonlítva itt könnyebb dolgozni. Kevesebb óraszám, nagyobb eredmény. Nem közismeret! Inkább nevelés az életre. Csak ez működik.

Diákok véleménye Egyöntetű pozitív értékelés. Szívesen tanulják a szakmát. Elmélet nem kell! Inkább játsszunk! A műhely nem játszótér, a tanterem igen. Van értelme az iskolának! Komolyan vesznek.

Köszönöm a figyelmet! Kungl Györgyné szakképzési igazgatóhelyettes