Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Advertisements

Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Szakfelügyelet a fizioterápiában
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Fejlesztő célú szaktanácsadás
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Gyakorlat helye: Fogyatékosok Átmeneti Gondozóháza 9023 Győr Török István út 1. Tel.: 96/ Bognár Gyöngyi Vezető Kontakt személy: Belláné.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Egészségpolitika.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában Egészségügyi kutatások, adatok közzététele.
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.

2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
Múlt és jelen az ápolás szakfelügyeleti rendszerben I. Országos Szakfelügyelő Ápolói Konferencia, szept Nyíregyháza.
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Vizsgabizottsági tag jogai, kötelességei, elvárások
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Ahogy a szakfőorvos látja
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Ápolói hivatás megítélése középiskolás korúak körében
Pécs város közterületeinek fenntartási szempontú helyzetképe.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Tapasztalatok az Együtt lépünk tovább szakmai műhely felméréséről TÁMOP
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
Egészségügyi szervezetek az egészségügyről
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Az otthoni hospice ellátás ápolási szakfelügyelete
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén Demeter András városi vezető ápoló Kisvárda és Vásárosnamény Városi ÁNTSZ

II. Kihívások a szakfelügyeleti ellátásban az alapellátás területén A Népegészségügyi Program hatékony megvalósulásának segítése. (Egészséges életmód elterjesztése). Szolgáltatók folyamatos ellenrzése. Ápolási dokumentáció tökéletesítése, a teljes ápolási tevékenység megjelenítése. Képzés, továbbképzés szakmai tartalmának koordinálása. A teljes regisztráltság elérése. Az ellátórendszerek közötti folyamatos kommunikáció, együttműködés segítése.

III. Az illetékességi területen lévő egészségügyi szolgáltatók megoszlása Felnőtt háziorvosi szolgálatok, Gyermek háziorvosi szolgálatok, Fogászati alapellátások, Foglalkozás-egészségügyi alapellátások, Otthoni szakápolási szolgálatok.

Az egészségügyi szolgáltatók megoszlása

IV. Szakdolgozói tevékenységek a háziorvosi ellátás területén Ápolt betegek száma, Látogatások száma, Egy ápolóra jutó ápolt betegek száma, Ápolási tevékenység típusának megoszlása, (alapápolás, kezelés, gondozás, egyéb és összesen)

Ápolási tevékenység típusának megoszlása

Szakmai felügyeleti tevékenységeinket segítő tényezők Érvényes jogszabályi háttér elérhetősége (közlöny, CD jogtár), Belső szabályozások, Szakfelügyeleti tevékenység folyamatának szabályozása, Szakmai konzultációk.

Szakfelügyeleti tevékenység tartalma Az ellenőrzések során megfelelő jegyzőkönyvek készítése, Szakfelügyeleti tapasztalatok felhasználása az ápolás színvonalának emelése (elemzések, értékelések, minősítések), A hibák, hiányosságok feltárása, javaslatok a megszüntetésre, Társhatóságokkal való együttműködés, Működési engedélyezési eljárásban való részvétel, Ápolást érintő panaszügyek kivizsgálásában való közreműködés. Ápolásszakmai vélemények, javaslatok adása.

Fontos feladat az éves beszámoló jelentésben a konkrét ellenőrzés tapasztalatait rögzíteni, a hibaforrásokat feltárni. Elengedhetetlennek tartom a folyamatos képzést, továbbképzést, hogy a munkámat folyamatosan naprakészen tudjam végezni.

Munkánk során valamennyien azon dolgozunk, hogy az ápolás, a betegellátás minél hatékonyabban a beteg, a rászoruló ember megelégedésére történjen.   Milyen ápolást szeretnénk? Mire legyen képes az ápoló?

Virgina Henderson szerint:   „Az ápoló minden beteg bőrébe bele kell bújjon, hogy ne csak azt tudja, hogy mit akar, hanem, hogy mire van szüksége élete fenntartásához és egészsége visszanyeréséhez. Ő átmenetileg az öntudatán kívül lévő tudata, az élet szeretete az öngyilkos számára, lába az amputáltnak, szeme a frissen megvakultnak, a mozgás eszköze, a csecsemőnek, a tudás és a bizalom a fiatal anyának, a hang azok számára, akik túl gyengék, vagy visszahúzódók a beszédhez.”

Sokan vagyunk és sokfélék, de arra kell törekednünk, hogy azok, akik a pályán vannak, beleérző, együttérző képességüket felhasználva minőségi ápolást nyújtsanak az ellátottak megelégedésére. Az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazzák, humánus ellátást nyújtsanak. S ha ez így van a kihívásaink maradéktalanul megvalósulnak.