Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Advertisements

Munkahelyi egészség és biztonság
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
DOKUMENTUMKEZELÉS.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
A projekttől a pályázatig
Munkavédelmi előírások rendszere
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kémiai biztonság 2006/2007. tanév II. félév
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
elkészítésének tapasztalatai
6. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
Tervezési feladat Nanotechnológia tervezése és összehasonlító értékelése egy megadott szennyezett terület remediációjára Témavezetők: Molnár Mónika.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Önálló (de lehet a szakszervezet jelöltje, tisztségviselője)
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
A kémiai biztonsági felügyelet tapasztalatai a vegyipari ágazat területén Felmérés a magyarországi vegyipari munkahelyek kémiai biztonsági helyzetéről.
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
HACCP rendszer.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Gyakorlati ismeretek veszélyes anyagokról veszélyes keverékekről Horváth Andrásné Közegészségügyi és kémiai biztonsági felügyelő Győr-Moson-Sopron Megyei.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 2. Önértékelési fázis 9. előadás
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Készítette: Farkasné Veres Edina
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen? Dr. Madarász Gyula Dr. Balogh Irén ÁNTSZ Megyei Intézete Nyíregyháza ÁNTSZ Városi Intézete Kisvárda, Mátészalka, Nyíregyháza, Vásárosnamény

A munkavédelemi törvény alapján a munkáltató felelőssége az alábbiak dokumentálása Azonosító adatok (hely, idő, készítő), a veszélyek, a veszélyeztetettek azonosítása, az érintettek száma, a kockázatot súlyosbító tényezők, az expozíció hatás – összefüggés elemzése, az expozíció becslése, a kockázatok minőségi ill. mennyiségi értékelése, a szükséges megelőző intézkedések meghatározása, határidő és a felelősök megjelölése

Anyag és módszer Ellenőrzött egységek száma: 80 Jegyzőkönyvek száma: 70 Kockázatbecslés: 10 Vegyi expozíció: 67 Az ellenőrzött egységekben foglalkoztatottak száma: 8995 Vegyi expozíciónak kitett, így a kockázatbecsléssel jellemzett munkavállalói populáció nagysága: 7182

Az ellenőrzött egységek tevékenység szerinti megoszlása

Veszély azonosításának szempontjai Felsorolja a felhasznált, a közti és a keletkező veszélyes anyagokat és készítményeket Az osztályba sorolás rögzített Felsorolja valamennyi lehetséges expozíciót Részletezi az expozíciót a technológiai sorrendnek megfelelően A lehetséges expozíciók megjelenése szerint azonosított az exponáltak létszáma Az expozíció kizárólag az adott veszélyes anyaggal tevékenységet végzőket érinti A veszély azonosítása kitér a környezet lehetséges expozíciójára

Veszély azonosításának értékelése

Veszély jellemzésének szempontjai 1. A veszély jellemzése tartalmazza az expozíciót jelentő anyagok: - fizikai-kémiai tulajdonságait - toxikológiai adatait - munkahelyi légtérben megengedett határértékeit 2. Ismerteti a dózis-hatás összefüggéseit az egyes vegyi anyagokra 3. Ismerteti, hogy milyen kedvezőtlen környezeti hatások várhatóak

Veszély jellemzésének értékelése A dózis-hatás összefüggés és a várható kedvezőtlen környezeti hatások jellemzése 60%-ban nem volt fellelhető a dokumentációban.

Expozíció becslés I.

A légszennyezők mérésének módszere

Expozíció becslés II.

Expozíció becslés III.

Expozíció becslés IV.

A kockázatbecslés alkalmazott módszere Kvalitatív 57% 3% Kvantitatív 12% 4% Szemikvantitatív 12% Nem megállapítható 12%

Minőségi kockázatbecslés Esemény A B C D Figyelmeztető x Jelentéktelen sérülés Nem halálos kimenetelű fogl. eredetű megbetegedés és/vagy baleset Halálos kimenetelű fog. eredetű megbetegedés és/vagy baleset Tömeges/halálos baleset és/vagy fogl. megbetegedés A: elkerülhetetlen B: lehetséges C: nem valószínű, de lehetséges D: lehetetlen

A kockázat jellemzése Nincs értékelve: 46 esetben Elfogadható kockázat: 4 esetben Nem elfogadható kockázat: 17 esetben (R>10μR; exp.>HÉ)

Nem elfogadható kockázat csökkentésére megfogalmazott intézkedések Egyéni védőfelszerelések használata 5 egységben Egyéni és műszaki védelem 5 egységben Műszaki védelem 5 egységben Veszélyes anyagot kevésbé 1 egységben veszélyessel helyettesít Intézkedési terv készítése folyamatban 1 egységben Ismételt kockázatbecslés 17-ből 10 egységben készült.

Kockázat jellemzése Váratlan esemény hatására megnövekedett kockázatra van-e becslésük? Karbantartási munkák kockázatára készült-e külön kockázatbecslés?

Összefoglalás Arra vállalkozhatunk, hogy a kockázatbecslés folyamatát, lépéseit, logikai sorrendjének betartását, a felhasznált dokumentumok megfelelőségét (biztonsági adatlap, mérési eredmények) ellenőrizzük A kockázatbecslés végső értékelését alapvetően meghatározó tényezők validitását, megfelelőségét nem vizsgáltuk (biztonsági adatlapok, biológiai monitor vizsgálatok, légtérszennyezettség mérés) 69%-ban a kockázat jellemzése, értékelése nem történt meg, a dokumentum nem ad választ arra, hogy a kockázat elfogadható-e vagy sem

Összefoglalás 17 egységnél a munkahelyi kockázat nem elfogadható értékelést kapott, ebből 10 munkáltató végzett ismételt kockázatbecslést, mely azt mutatja, hogy a felmérésben szereplők munkáltatók 15%-a tett eleget a kockázatbecslés (formai) követelményeinek. Nem elfogadható kockázat esetekben nem megállapítható, hogy a végkövetkeztetés a szükséges v. lehetséges egyéni védőeszköz, ill. a tett intézkedések hatására vált elfogadhatóvá, vagy mindezek figyelembe vétele nélkül

Általános megállapítások A kockázatbecslések nem egyedi program szerint készültek, a veszély azonosítás vagy csak munkabiztonsági vagy csak munkahigiénés szempontból történik meg Nem megállapítható a dokumentumokból, hogy ki, kik végezték a kockázatbecslést Többségében munkakörökre végzik el a kockázatbecslést (sematizmus), a konkrét munkahelyek specifikus jellemzői nem jelennek meg A kockázatok csökkentésénél, kiküszöbölésénél fontossági sorrendjének felállítása elmarad Nem leszabályozott a kockázatbecslési program ellenőrzése, hatékonyságának mérése Kockázatkommunikáció hiányosságai tapasztalhatók

Köszönetnyilvánítás Megköszönjük az ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézet Közegészségügyi Osztályán és a megye valamennyi Városi Intézetében dolgozó munka-, kémiai biztonsági felügyelőjének munkáját, mellyel hozzájárult az előadás megtartásához.