Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
A TISZTA PIACGAZDASÁG MECHANIZMUSA
TERMELÉSI FÜGGVÉNY.
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Vállalat kínálati magatartása
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
Tökéletes verseny és monopólium
Piaci korlátok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
MIKROÖKONÓMIA ÖSSZEFOGLALÓ
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalattal kapcsolatos fogalmak
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Projektmenedzsment Költségtervezés.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Stackelberg, Cournot, Bertrand
* Eszköz * Kapcsolódás típusa a termelési folyamathoz * Használati idő * Transzformáció típusa.
Minek van értékcsökkenése?
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
A VÁLLALATI KÖLTSÉGEK.
Költségek Termelés Q Állandó Költség FC Változó VC Összköltség TC
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A vállalati döntések elmélete
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Összefoglalás Vállalati költségek.
IV. Terjeszkedés 2..
Közgazdaságtan 4 A termelési függvény
Kereslet-rugalmassági számítások
ÁRBEVÉTEL ÉS PROFIT, FEDEZETI PONT ÉS ÜZEMSZÜNETI PONT
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A termelési függvény.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A termelés költségei.
11. Vállalatgazdaságtan gyakorlat
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati Gazdaságtan
A termelés költségei.
Vállalati pénzügyek alapjai
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
SZÁMVITEL.
Vállalati pénzügyek II.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
Költségek és költséggörbék
SZÁMVITEL.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Előadás másolata:

Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés 2008. szeptember-október Mikroökonómia Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés 2008. szeptember-október

A vállalat költségei Tananyag: Dr. Farkasné Dr.Fekete Mária- Dr. Molnár József: A közgazdaságtan alapjai Mikroökonómia 106-115.oldal.

A költségek csoportosítása Költség: a ráfordítások pénzben kifejezett értéke. Számviteli költség: felmerült, és a számviteli rendszerben nyilvántartott költségek. (a folyó költségek + a tartós lekötések (gépek, épületek) elszámolható értékcsökkenése) Folyó költségek az adott időszakban felmerült költségek

A költségek csoportosítása Alternatív költség: haszonáldozat, elveszett hozam, amelyről a vállalkozás érdekében le kellett mondani .(pl.: a kamat és a munkabér) Az alternatív költségek általában megtérülnek, és a vállalkozóé lesznek. Normál profit: Az alternatív költség megtérülése a vállalatban felhasznált termelési tényezők átlagos, normálisnak tekintett, elvárt hozadéka.

A költségek csoportosítása Az explicit (kifejezett költségek): adott időszak folyamán a termeléssel kapcsolatban felmerülnek és számlákon, pénzügyi átutalásokban, kifizetésekben kifejezett formában megjelennek. (Pl.: a kifizetett munkadíj, bérleti díj, energiaköltség, a szállítás költsége, kamatköltség.)

A költségek csoportosítása Implicit költség az alternatív költségek azon része, amely pénzkifizetés formájában ugyan nem jelenik meg, de tényleges ráfordítás, így a gazdasági döntéseknél szükséges számba venni.

Árbevétel Gazdasági költség Gazdasági profit Számviteli költség Számviteli profit Számviteli költség Normál profit Gazdasági profit Explicit költség Implicit költség Gazdasági profit

A rövid távú költségfüggvények Összes költség= TC (Total Cost) fix költség= FC (Fix Costs) változó költség= VC (Variable Cost). TC = FC + VC A fix költségek függetlenek a termelés méretétől (Pl.:amortizáció, a bérleti díj, a kölcsönök kamata)

A költségek csoportosítása Változó költségek: a kibocsátás mennyiségével együtt változnak. (Pl.:az anyagköltség, az energiaköltség, és a munkabér.) A változó költség és a termelés volumenének változása közötti összefüggés lehet: lineáris, a változó költség pontosan követi a termelés változásának ütemét és irányát. degresszív, a változó költség a termelésnél kisebb mértékben változik. progresszív, a változó költség gyorsabb ütemben nő, vagy csökken, mint a termelés.

Költségfüggvények

Átlagköltség = AC (Average Cost) az egységnyi termékre jutó költség. Költségfüggvények Átlagköltség = AC (Average Cost) az egységnyi termékre jutó költség. átlagos fix költség (AFC), átlagos változó költség (AVC) átlagos teljes költség (ATC) Az átlagos összköltség: ami a termékegységre jutó teljes költséget mutatja, az összes költség és a termelés hányadosa.

Költségfüggvények Az átlagos fix költség: az összes fix költség és a termelés hányadosa. Az átlagos változó költség: az összes változó költség és a termelés hányadosa. ATC =AFC + AVC

Költségfüggvények Határköltség = MC: az egységnyi kibocsátás növekményre jutó költségnövekményt jelenti

Az átlagköltség függvények és a határköltség függvény . Az átlagköltség függvények és a határköltség függvény

Költségfüggvények Ha a cég semmit nem termel, az is költségbe kerül (a fix költségek nagysága független a kibocsátás nagyságától). Kevés termék előállítása általában nagy induló költséget jelent, a kibocsátás fokozásával a költségnövekedés lassul. Egy technikailag optimális kibocsátáson túl a költségek meredeken emelkednek.

Költségfüggvények a költségfüggvények jellegzetesen „U” alakúak. az átlagos összköltség görbe és az átlagos változó költség görbe fokozatosan közelít egymáshoz (a köztük lévő különbség az átlagos fix költség) a határköltség a termelés növekedésével először csökken, majd növekszik. a határköltség az átlagköltség és átlagos változó költséget azok minimumánál metszi.

Költségfüggvények 1. Számítási feladat Egy vállalkozás adatai az alábbiak. Számítsuk ki a hiányzó költség és profit kategóriák értékeit! ezer Ft-ban Gazdasági költség: 120 000 Explicit költség: 70 000 Amortizáció: 10 000 Árbevétel: 150 000 Implicit költség: Számviteli költség: Normál profit: Számviteli profit: Gazdasági profit:

Költségfüggvények 1. Számítási feladat Gazdasági profit = árbevétel - gazdasági költség = 150 M - 120 M = 30 M Számviteli költség = explicit költségek + amortizáció = 70 M + 10 M = 80 M Számviteli profit = árbevétel – számviteli költség =150 M - 80 M = 70 M Implicit költségek = gazdasági költség- explicit költségek=120M – 70 M = 50 M Normál profit = implicit költségek – amortizáció = 50 M - 10 M = 40 M

Költségfüggvények 2. Számítási feladat Egy vállalat költségfüggvényének egyenlete: TC= 5 000 + 25Q2 + 10Q Határozzuk meg a fix költséget! (5 000) Határozzuk meg a változó költség függvényt! VC(Q) = TC – FC = 25Q2 + 10Q Határozzuk meg a határköltség függvényt! MC(Q) = 50Q + 10 - Határozzuk meg a átlagos változó költséget 10 egységnyi kibocsátás mellett! VC(Q) = 25Q + 10= 25*10+ 10=260

Költségfüggvények 2. Számítási feladat Határozzuk meg azt a kibocsátási szintet, mely mellett az átlagköltség minimális értéket vesz fel! AC = MC 5 000/Q +25Q + 10 = 50Q +10 Q = 10 *21/2