Vírusok, vírusvédelem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, vírusvédelem.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Vírusok, férgek és más kártékony programok
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Számítógépes Vírusok.
Rosszindulatú számítógépes programok
Vírusok, biztonság Bunkóczi László SZIE GTK GMI Gödöllő,
Vírusok, férgek, trójai programok
Netikett Internetes bűnözés
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
Számítógépvírusok.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A számítógép vírusokról általában
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, Hardver vírusok
Számítógépes Vírusok.
A Számítógépes vírusok
Számítógépes Vírusok.
Készítette: Vaszily Zsolt MF-03 Miskolc, október 05. Számítógépes vírusok napjainkban.
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Vírusok Mottó: A számítógépeket programok futtatására készítették. A számítógépvírusok számítógépekre készített programok. Tehát a számítógépek számítógépvírusok.
SZOFTVEREK.
Fontos értesítés  48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha t kapsz valakitől,
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Számítógépes vírusok.
Számítógépes vírusok.
A számítógépes vírus 1. Számítógépvírus fogalma:     Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különbözõ káros.
A vírus olyan számítógépes program, amely önmagát sokszorozni képes, és romboló rutint tartalmaz. Ha nincs benne romboló rutin, akkor féregnek, ha pedig.
Vírusok és kártékony programok
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Exportképes minőségbiztosítási szolgáltatás fejlesztése antivírus rendszerekhez VESZPROG Kft. Projektvezető: Dr. Leitold Ferenc
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
A számítógépes vírusokról TIPP További tanácsokat a NORTON AntiVirus kézikönyvében találhat!
Vírusok eltávolítása. Vírusok eltávolítására két módszert ajánlanak Az első a biztonsági másolatról történő helyreállítás Biztonsági másolat hiányában.
Számítógépvírusok.
Hálózatok.
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Számítógépes vírus.
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
A bűnözés AA számítástechnika néhány évtizedes múltja máris kapcsolatba került a bűnözéssel. Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen bármilyen új területe.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
 A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.  Többnyire rosszindulatú,
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás.
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Előadás másolata:

Vírusok, vírusvédelem

Mi a vírus? Szaporodás Rejtőzködés Károkozás Olyan program, amely rendelkezik a következő három tulajdonsággal: Szaporodás Rejtőzködés Károkozás Meg tudja sokszorozni a saját kódját (mutálódhat is). Várakozás egy adott esemény bekövetkezésére (pl. dátum). Megsemmisíthetik a programokat/fájlokat, tönkretehetik a számítógép hardver eszközeit.

6 jel arra, hogy vírusos a gépünk: Tovább tart a számítógép betöltése. Lassan, vagy egyáltalán nem futnak a programjaink. A merevlemezen a vártnál gyorsabban fogy el a szabad terület. Megmagyarázhatatlan programhibák/hibaüzenetek jelennek meg. Ok nélkül fájlok, könyvtárak tűnnek el vagy jönnek létre. A vírusírtó program vírust jelez.

Vírus-rokon programok Vírustípusok: Vírus-rokon programok Vírus – képes szaporodásra, rejtőzködésre, károkozásra - nem képes mindháromra (szaporodás, rejtőzködés, károkozás) Fájlvírus Bootvírus Makróvírus Mailvírus Trójai falovak Kémvírusok Férgek

Fájlvírus: csak úgy tudnak szaporodni, hogy egy programfájl belsejébe másolják be magukat. Bootvírus: merevlemez boot-területeinek egyikébe írják be magukat. Akkor fertőződnek, ha fertőzött lemezről indul a gép. Makróvírus: dokumentumhoz (Word, Excel) hozzákapcsolódó öninduló makrók, amik reprodukálódnak, s más dokumentum-állományokhoz fűzik magukat. Fő terjedésük: e-mailek csatolt állományaival. Mailvírusok: e-mailekkel terjednek.

Trójai falovak: nem szaporodnak, de a gépbe bekerülve ott valamilyen rendellenességet okoznak, pl. PC-k és a hálózati forgalom lelassítása. Kémvírusok: kárt nem okoznak, hanem információkat szolgáltatnak az adott gépről és a hálózatról Interneten keresztül. Férgek: „csak” szaporodnak, s emiatt lecsökkentik a háttértár szabad területét, súlyos rendszerhibákat okoznak.

Ma több, mint 15 ezer vírus létezik, ebből kb.: 260 fertőz szabadon! Vírusfigyelő programok: pl. Norton Antivirus, PC Cillin, Mc Afee, CA, Virus Buster, Kaspersky, avast!, ESET, NOD32 A gép működése közben állandó védelmet jelentenek, ha vírust észlelnek, azt nem engedik bejutni. Ha fennáll a lehetőség, hogy korábban került vírus a gépünkbe, segítségükkel víruskeresést is elindíthatunk, s ezzel az egész gépünk tartalmát leellenőrizhetjük.

A vírusirtók és a vírusfigyelők, ha vírust találnak, a lehetőségek szerint azt megölik, vagy törlik a vírusos állományt vagy a frissebb verziók elkészítéséig karanténba helyezik a vírusos állományt. Fontos, hogy a vírusirtókat illetve vírusfigyelőket gépünkön folyamatosan frissítsük, hogy az újabb kórokozók ellen is hatásosak legyenek.

Házi feladat Járj utána, hogy honnan jönnek a vírusok és kik írnak vírusokat! Mi a céljuk a vírust továbbküldőknek? (Minimum 10-15 mondatban! A jó munkát jutalmazom!)