Elméleti mechanika alkalmazása a geotechnikában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Törési vizsgálatok a BME Mechanikai Technológia Tanszéken
Advertisements

Rugalmasan ágyazott vasbeton lemezek tervezési kérdései
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
EUROCODE 7 A tervezés alapjai
Földművek (BMEEOGTAT14)
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Anyagmodellek II.
Szerkezetek numerikus modellezése az építőmérnöki gyakorlatban
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Az anyagok szerkezete.
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Földstatikai alapfeladatok
A mélyépítési munkák előkészítése
A talajok alapvető jellemzői II.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A talajok mechanikai tulajdonságai V.
A talajok mechanikai tulajdonságai
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Töltésalapozások tervezése II.
Dr. Kézdi Árpád Emlékülés
A talajok mechanikai tulajdonságai
A talajok mechanikai tulajdonságai
Támszerkezetek funkciója
A talajok alapvető jellemzői II.
A talajok mechanikai tulajdonságai II.
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
Vízmozgások és hatásaik a talajban
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 2. Kontextuális.
A virtuális technológia alapjai
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 8.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 10.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 8.
Gyengén nemlokális nemegyensúlyi termodinamika, … Ván Péter BME, Kémiai Fizika Tanszék –Bevezetés –Elvek: II. főtétel és mozgásegyenletek –Példák: Hővezetés.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 11.
A talajok alapvető jellemzői III.
Szemelvények törésmechanikai feladatokból Horváthné Dr. Varga Ágnes egyetemi docens Miskolci Egyetem, Mechanikai Tanszék.
SZERKEZET-INTEGRITÁSI OSZTÁLY
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Dinamikus állománymérési módszerek
MSc kurzus 2012 tavaszi félév
Fázisátalakulás kevert szálak kötegeiben Kovács Kornél és Kun Ferenc Debreceni Egyetem Elméleti Fizikai Tanszék.
Fázisátalakulás kevert szálak kötegeiben Kovács Kornél és Kun Ferenc Debreceni Egyetem Elméleti Fizikai Tanszék.
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
Munkatérhatárolások statikai tervezése
Geotechnikai feladatok véges elemes
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A pn átmenet működése: Sztatikus.
Dr. Takács Attila – BME Geotechnikai Tanszék
Anyagvizsgálat - mérés
Számítógépes tervezőrendszerek c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 4. Laboratóriumi.
Munkagödör tervezése.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Útügyi Napok 2006, Eger dr. Szepesházi Róbert Széchenyi István Egyetem, Győr Az európai geotechnikai Az európai geotechnikai szabványok honosítása.
Fázisátalakulás kevert szálak kötegeiben Kovács Kornél és Kun Ferenc Debreceni Egyetem Elméleti Fizikai Tanszék.
Geotechnikai kategória
© 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS Talajazonosítás Dr. Varga Gabriella.
Szerkezetek Dinamikája 11. hét: Földrengésszámítás.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Talajvizsgálati módszerek I. A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 8.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Vízmozgások és hatásaik a talajban
Elemzések a véges elemek elvén
14. Előadás.
A talajok mechanikai tulajdonságai V.
FUDoM`05 Izotróp kontinuumok anyagtulajdonságai Ván Péter Montavid Elméleti és Alkalmazott Termodinamikai Kutatócsoport BME, Energetikai Gépek és.
A félvezető dióda Segédanyag a Villamosmérnöki Szak Elektronika I. tárgyához Belső használatra! BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök.
Előadás másolata:

Elméleti mechanika alkalmazása a geotechnikában Dr Farkas József egyetemi tanár Czap Zoltán mestertanár BME Geotechnikai Tanszék

Geotechnikai modellalkotás 1.

Geotechnikai modellalkotás 2.

Geotechnikai modellalkotás 3.

Klasszikus mechanikai alkalmazások a geotechnikában Törési elméletek Terhelés Teherbírás Állékonyság Feszültségszámítás és süllyedésszámítás Rugalmas ágyazás

Törési elméletek Coulomb modell

Törési elméletek Terhelés

Törési elméletek Teherbírás

Törési elméletek Állékonyság

Feszültségszámítás Boussinesq

Rugalmas ágyazás Winkler

A talaj tulajdonságainak meghatározása Mintavétel-laboratóriumi vizsgálatok Helyszíni vizsgálatok

A hibák végeredményre gyakorolt hatása adathibák » modell hibák » számítási hibák Szemét be  szemét ki

Klasszikus módszerek alkalmazása számítógépes környezetben

A sebességből adódó lehetőségek

Véges elemes módszer A változásokat vizsgáljuk Térbeli kiterjedés Elemtípusok Anyagmodellek

Térbeli kiterjedés: egydimenziós

Térbeli kiterjedés: kétdimenziós

Térbeli kiterjedés: háromdimenziós

Elemtípusok Fal Pont-pont horgony Talajtömeg Injektált horgony (geotextília) Pont-pont horgony Fal Határfelület

Anyagmodellek: rugalmas Es (lehet mélységgel növekvő),  Alacsony terhelési szint Kemény agyag, tömör szemcsés A rugalmas modell használati köre korlátozott, csak kis terhelési szinteknél, nagy teherbírású talajoknál lehetséges. Betonelemek modellezésére is használható. Paraméterei: rugalmassági (összenyomódási) modulus, Poisson-tényező. A rugalmassági modulust (E) triaxiális kísérletből vagy egyirányú nyomásból határozhatjuk meg (kötött talajoknál). Általában az 50 %-os terhelési szinthez tartozó húrmodulust használjuk. Az összenyomódási modulus (Es) kompressziós kísérletből nyerhető, a mélységnek megfelelő terhelésnél. Homogén talajrétegben a merevség a mélységgel (az előterheléssel) nő, ha van rá adatunk, ezt számításba vehetjük. A Poisson tényező: Kavics: 0,25 Homok: 0,3 Homokliszt: 0,35 Iszap: 0,4 Agyag: 0,45

Anyagmodellek: Mohr-Coulomb Es, , , c Állékonyságvizsgálathoz Es A talaj elnyíródás előtt, vagy tehermentesítés-újraterhelésnél ideálisan rugalmas, a nyírószilárdság elvesztése után ideálisan képlékeny. Az elmozdulásokat rosszul modellezi, de stabilitásvizsgálatra tökéletesen alkalmas.

Anyagmodellek: puha *, *, , c Puha-sodorható kötött Rugalmas+képlékeny Rugalmas A puha (Cam-Clay) modell puha-sodorható állapotú kötött talajokhoz alkalmazható. Az alapja az, hogy a kompressziós vizsgálat féllogaritmikus léptékben közel lineáris. A kompressziós tényező (, szűz terhelésnél) és a duzzadási tényező (, tehermentesítésnél-újraterhelésnél) az alakváltozási jellemzői. A nyírási teherbírás a Mohr-Coulomb modell szerinti. Az alakváltozási tényezőkre ügyelni kell, mert a kompressziós kísérlet feldolgozása lehetséges hézagtényező, vagy fajlagos deformáció, illetve természetes, vagy tízes logaritmus szerint is. Tehermentesítés-újraterhelésnél a talaj (nem lineáris) rugalmasan viselkedik. Szűz terhelésnél (ha túllépjük az addig legnagyobb terhelési szintet), a rugalmas és a képlékeny alakváltozások keverten lépnek fel. Amit tehermentesítéssel visszanyerhetünk, az a rugalmas, amit nem, az a képlékeny. A duzzadási tényező ~1/3-1/5-ötöde a kompressziós tényezőnek.

Anyagmodellek: felkeményedő E0, m, Eur, , c Tömör szemcsés, kemény kötött A felkeményedő talajmodell kemény kötött és tömör szemcsés talajoknál használható. Főbb jellemzői: A nyírószilárdság a Mohr-Coulomb modell szerinti; Az összenyomódási és a rugalmassági modulus független paraméter, nincs Poisson tényező. Az összenyomódási modulus az átlagos főfeszültségtől (p) hatványfüggvény szerint függ. A kitevő 0 és 1 között lehet. Agyagokra 0,5, tömör kavicsra 1 a jellemző érték.

Anyagmodellek: felkeményedő Hiperbolával közelíti a triaxiális görbét A triaxiális görbét hiperbolával közelíti; Az aszimptota ~90 %-ától ideálisan képlékeny az anyag; Tehermentesítésre-újraterhelésre 3-5-ször merevebben viselkedik; Elsődleges terhelésnél itt is keverten jönnek létre a rugalmas és a képlékeny deformációk.

Anyagmodellek összehasonlítása

A jövő: diszkrét elemek módszere?

A jövő: fraktálok?

A jövő: ? ?????