VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

Sir Isaac Newton , Woolsthorpe-by-Costerworth – , Kensington.
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
Mozgások I Newton - törvényei
Matematika és módszertana
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A fizika világ- és Isten-képe
Tudás, közösség, hatalom
I S A A C N E W T O N.
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
fizika a csillagászatban
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Nevelés- és oktatásszociológia
Nikolausz Kopernikusz
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Középkori istenérvek.
A bolygómozgás törvényei
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Statisztikus fizika Optika
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Művelődés és életmód a kora újkorban
Besenyei Éva Csillagászat földrajz tantárgy
A Föld, mint űrhajó felfedezése
4. Elmefilozófia.
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Isaac Newton.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A csillagászat keletkezése
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
Személyiségelméletek
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A világ lényegére vonatkozó eéképzelések az antik természetfilozófiában /2005. tanév II. félév A FIZIKA TÖRTÉNETE 2004/2005. tanév II. félév.
Készítette :Varga Sára
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
A tudományos forradalom 1. Newton-kurzus,
Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica I. A Principia korai előzményei II. A mű születésének körülményei III. Newton filozófiai szabályai IV. Newton.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Isaac Newton. Newton-kurzus 2006 A félév tematikája: 1.(febr. 14): A tudományos forradalom 1 – KG 2.(febr. 21): A tudományos forradalom 2 – KG 3.(febr.
A tudományos forradalom 2. Newton-kurzus,
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Isaac Newton ( ) Newton elődei:Newton elődei: –René Descartes ( ) – mozgó anyag, mechanikai kölcsönhatás, a matematika alkalmazása –Pierre.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Föld körüli keringés fizikája
Nikolausz Kopernikusz
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Galilei és az inkvizíció
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Kepler-féle távcső fejlődése
 KUTATÁS ÉS MEGÉRTÉS  ELÕREJELZÉS  ÜZEMIRÁNYÍTÁS  TERVEZÉS  STRATÉGIA ÉS SZABÁLYOZÁS  DÖNTÉSELÕKÉSZÍTÉS CÉLOK.
A bolygópályák kutatása Nicolaus Cusanus ( ) a világ határtalanságáról, a Föld nem középponti jellegéről, mozgásárólNicolaus Cusanus ( )
Isaac Newton Principia
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
Isaac Newton élete.
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Szegedi Tudományegyetem
A fizika mint természettudomány
A felvilágosodás előfutárai
Ptolemaiosztól Newton-ig
Naprendszerünk adatainak megismerése
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Előadás másolata:

VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen vezet el az átfogó elmélethez a halmozódó tudás szükségszerűen vezet el az átfogó elmélethez Galilei, Huygens és mások mechanikai részeredményei Galilei, Huygens és mások mechanikai részeredményei Kopernikusz, Galilei, Tycho de Brahe, Kepler bolygómozgásra vonatkozó eredményei Kopernikusz, Galilei, Tycho de Brahe, Kepler bolygómozgásra vonatkozó eredményei az égi és a földi fizika egyesítése az égi és a földi fizika egyesítése

VI.2. A Principia jelentősége: a módszer példája a módszer a módszer a modellalkotás a modellalkotás 1. leegyszerűsített fizikai létezők és feltételek 2. összehasonlítás az empirikus adatokkal, törvényekkel és szabályokkal 3. a kiinduló feltételek módosítása: újabb létezők és tulajdonságok hozzáadása a matematika alkalmazása a természetre a matematika alkalmazása a természetre az axiomatizmus az axiomatizmus

VI.3.a. A Principia jelentősége: a természetfilozófiai forradalom (a) forradalom a természetfilozófiában forradalom a természetfilozófiában az arisztotelészi természetfilozófia elvetése az arisztotelészi természetfilozófia elvetése Kopernikusz arisztoteliánus bírálata a ptolemaioszi rendszer felett Kopernikusz arisztoteliánus bírálata a ptolemaioszi rendszer felett Tycho de Brahe megfigyelései az ég változásairól (+a „kompromisszumos” modell) Tycho de Brahe megfigyelései az ég változásairól (+a „kompromisszumos” modell) Kepler (neo)platonizmusa Kepler (neo)platonizmusa Bruno teológiai és természetfilozófiai szakítása a középkori világkép központi elemeivel Bruno teológiai és természetfilozófiai szakítása a középkori világkép központi elemeivel Bacon módszertani meggondolásai az arisztoteliánus dogmák ellen, az empirikus módszer mellett Bacon módszertani meggondolásai az arisztoteliánus dogmák ellen, az empirikus módszer mellett Galilei távcsöves megfigyelései és érvei Arisztotelész ellen (+”miért” helyett „hogyan”) Galilei távcsöves megfigyelései és érvei Arisztotelész ellen (+”miért” helyett „hogyan”)

VI.3.b. A Principia jelentősége: a természetfilozófiai forradalom (b) a mechanikai természetkép elfogadtatása a mechanikai természetkép elfogadtatása az előzmények (Démokritosz, Epikurosz, Lucretius atomizmusa) az előzmények (Démokritosz, Epikurosz, Lucretius atomizmusa) Descartes mechanisztikus programja (alak és mozgás) Descartes mechanisztikus programja (alak és mozgás) a korszellem (Galilei, Gassendi, Hobbes, Boyle) a korszellem (Galilei, Gassendi, Hobbes, Boyle) Newton Newton az égi és a földi világ különbségeinek felszámolása az égi és a földi világ különbségeinek felszámolása a teleológiai érvelés száműzése (az általános megjegyzésekbe) a teleológiai érvelés száműzése (az általános megjegyzésekbe) a mechanicizmus természetfilozófiai-fizikai rendszerré szer- vezése – a világ: egymással kölcsönhatásban lévő (ütköző, taszító, vonzó) testek; matematikailag leírható erők hatására mozognak; csupán néhány alapvető tulajdonsággal rendelke- ző láthatatlan korpuszkulákból (atomokból) állnak (a többi tulajdonság látszólagos); törvényeknek engedelmeskednek a mechanicizmus természetfilozófiai-fizikai rendszerré szer- vezése – a világ: egymással kölcsönhatásban lévő (ütköző, taszító, vonzó) testek; matematikailag leírható erők hatására mozognak; csupán néhány alapvető tulajdonsággal rendelke- ző láthatatlan korpuszkulákból (atomokból) állnak (a többi tulajdonság látszólagos); törvényeknek engedelmeskednek példátlanul eredményes leírás, magyarázat és előrejelzés példátlanul eredményes leírás, magyarázat és előrejelzés

VI.3.c. A Principia jelentősége: a természetfilozófiai forradalom (c) a tudomány (az oksági leírás) és a hermetikus (okkult, mágikus, alkimista) megközelítés elválasztása a tudomány (az oksági leírás) és a hermetikus (okkult, mágikus, alkimista) megközelítés elválasztása eltávolodás az okkult minőségektől a Principia, de nem Newton akarata szerint eltávolodás az okkult minőségektől a Principia, de nem Newton akarata szerint

VI.4.a. A Principia jelentősége: a társadalmi forradalom része (a) a tudomány fejlődése, eseményei külső (társadalmi, gazdasági, intézményi) tényezők következményei a tudomány fejlődése, eseményei külső (társadalmi, gazdasági, intézményi) tényezők következményei a Principia a kor körülményeinek terméke a Principia a kor körülményeinek terméke a (kereskedelmi, katonai) hajózás fejlődése – navigációs stb. igények – csillagászati helymeghatározás, árapály jelenség stb. a (kereskedelmi, katonai) hajózás fejlődése – navigációs stb. igények – csillagászati helymeghatározás, árapály jelenség stb. az ipar (bányászat stb.) fejlődése – szivattyúk, gépek stb. – dinamika, hidrodinamika stb. az ipar (bányászat stb.) fejlődése – szivattyúk, gépek stb. – dinamika, hidrodinamika stb. a társadalmi mozgalmak leképezése (puritanizmus, individualizmus stb.) a társadalmi mozgalmak leképezése (puritanizmus, individualizmus stb.)

VI.4.b. A Principia jelentősége: a társadalmi forradalom része (b) a Principia diadala a kor választása a Principia diadala a kor választása az óramű világ kétféle felfogása az óramű világ kétféle felfogása Leibniz Leibniz Newton Newton