6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
A vízszintes mérések alapműveletei
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Félévi követelmény (nappali)
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Kalman-féle rendszer definíció
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Bevezetés a tudományfilozófiába
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Ideális kontinuumok kinematikája
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Készülj az érettségire
A számfogalom bővítése
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
Halmazelmélet és matematikai logika
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Másodfokú egyenletek megoldása
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A csillagászat keletkezése
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Az atom felépítése.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F   x( F(x)  …) Minden G   x( G(x)  …) Két H   x  y( H(x)  H(y)  …)
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Polinomok.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Ultrametrikus terek ELTE IK/Fraktálok - Varga Viktor.
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
A hőmérséklet mérése.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Háziorvosok/házi gyermekorvosok jelentési rendszere
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A Fibonacci-féle sorozat
Érvelések (helyességének) cáfolata
Hőmérséklet Időjárás.
Programozási nyelvek alapfogalmai
Változók.
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció A (tudományos) fogalom és a szó (szakkifejezés). Definíciók a)az osztenzív definíció (rámutatás) gyakorlata és elmélete b)egy már használatos szakkifejezés elfogadott jelentésének leírása

1)tartalmi vagy analitikus definíció (az intenzióra alapozva) 2)az alkalmazási terület meghatározása (az extenzióra alapozva) Az analitikus definíció szerkezete: A definiendumnak (a meghatározandó kifejezésnek) ugyanaz a jelentése, mint a definiensnek (a meghatározó kifejezésnek). Példák: Az ’apa’ ugyanazt jelenti, mint a ’férfi szülő’. A ’vakbélgyulladás’ ugyanazt jelenti, mint ’a vakbél gyulladása’.

c)egy újonnan bevezetett kifejezés vagy egy sajátos technikai értelem előírása (megállapodás) – amely természetesen nem igaz vagy hamis Az előíró definíció szerkezete: A definiendumnak jelentésének ugyanannak kell lennie, mint a definiensnek. vagy A definiendumon ugyanazt értjük, mint a definiensen. Példák: A ’sűrűség’ kifejezés a ’köbcentiméterenkénti tömeg grammban’ rövidítése. A nulla töltésű és egy tömegszámú részecskéket neutronoknak fogjuk nevezni.

A leíró és előíró definíciók kiküszöbölhetők a definiens behelyettesítésével. –Ezáltal egy elmélet definíciói láncba rendezhetőek, de a lánc előbb-utóbb körbeér. Példa: ’szülő’ = Df ’apa vagy anya’ ’apa’ = Df ’férfi szülő’ ’anya’ = Df ’szülő, de nem az apa’ Helyettesítsük be az első sor definiendumát a második sor definiensébe, és máris önmagával próbáljuk meg definiálni a második sor definiendumát.

–Ebből következőleg sosem lehet egy tudományos rendszer minden kifejezését a rendszer más kifejezéseivel definiálni. Mindig lesznek ún. primitív (definiálatlan, magától értetődőnek tekintett stb.) kifejezések, amelyek segítségével a rendszer többi kifejezését definiáljuk, de ők maguk a rendszeren belül nem definiálhatók. Egy lelkiismeretesen felépített axiómarendszer ezek listájával kezdődik.

2.Az operacionális definíció előnyei és problémái –A tudományos szakkifejezést (annak jelentését) kizárólag egy meghatározott ellenőrzési művelet definiálhatja (Bridgman). Pl. egy fém ’keményebb’ a másiknál, ha azt meg lehet vele karcolni (ez az ellenőrző művelet), de ez fordítva nem áll fenn. Így ugyan a keménységet nem igazán lehet kvantifikálni, de pl. egy 10 fémből álló sorozattal meg lehet adni a keménységi fokokat. A ’hosszúság’ operacionális definíciója egy szilárd mérőrúdnak a két pont közötti rakosgatásából állhat. A ’hőmérséklet’-é hivatkozhat pl. egy higanyoszlop hosszára.

–Ezeket a műveleteket bármely kompetens megfigyelőnek végre kell tudni hajtania. –Az operacionális definíció gyakran használatos a pszichológiában (pl. az ’intelligencia’ az, amit az intelligenciatesztek mérnek) és a társadalomtudományokban. –Problémák: A fenti hosszúság-definíció mellett hogyan mérhető meg egy gömb két pontja közötti távolság, két föld- rajzi pont közötti távolság, a csillagok és a galaxisok távolsága? Ha más műveleteket használunk, akkor garantálható-e a konzisztencia közöttük? (Ugyanez a hőmérséklet, sőt az idő fogalmánál is felmerül.) Ebből az is következik, hogy az önmagában operacionálisan nem ellenőrizhető hipotézis kontextusaiban még lehet értelmes.