„Ó, mondd, Te mit választanál…” A tanár felelőssége és lehetőségei a kötelező olvasmányok kiválasztásában Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Harry Potter.
A kölcsönös befolyásolás
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétharmad, háromnegyed, négyötöd: mindenki olvas újságot
Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Olvasóvá nevelő program a felső tagozaton 5-6. évfolyam
A tananyagbeosztás lehetőségei
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
A éves tanulók olvasási szokásai, Győrben a Szabadhegyi Közoktatási Központban.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Szövegértés-szövegalkotás
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Erzsébet királyné a 21. században Blogok, interaktív oldalak, filmek. Gödöll ő i tapasztalatok egy olvasóvetélked ő tükrében.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Mikszáth Kálmán:Szent Péter Esernyője Készítette:Adonyi Dávid
Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel?
Az olvasás helye és megítélése az általános iskola felső tagozatában
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
A tárgyas szószerkezet
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Fekete István január 25. – június 23..
Névnapodra Szeretettel!
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
K&H trambulin tapasztalatok
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM EGY KÉRDŐÍVES VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI  TANULSÁGOK, DÖNTÉSI PONTOK Horváth Zsuzsanna április 9.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
A L É V A Y J Ó Z S E F REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS DIÁKOTTHON egész közössége nevében szeretettel köszöntjük a Felső-magyarországi református intézmények.
A Fantasztikus Programozás
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Az Élet Igéje július.
Szeretettel köszöntünk a Pesterzsébeti
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Kétszintű érettségi.
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
KULCS AZ OLVASÁSHOZ Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged.
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Az Élet Igéje augusztus.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Bevezetés Előadó: Blasszauer János Kaposvár, január 14.
Az internetes keresési módszerek
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
Szent László Gimnázium
ENERVÁLTSÁG hatékonyság csökkentő tényező? RESTART Sári István június
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Olvasási szokásaink változásai az olvasási forradalmak jelenségei tükrében Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai.
Szabó Magda : Abigél.
Kötelezőbiztosítás Kötelezőbiztosítás Olvasás és irodalom a digitális bennszülöttek korában Gombos Péter május 4., Szentendre Olvasmányok, amelyek.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A 2007/2008. tanév bemeneti kompetenciamérés tapasztalatai
Előadás másolata:

„Ó, mondd, Te mit választanál…” A tanár felelőssége és lehetőségei a kötelező olvasmányok kiválasztásában Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA

Az olvasás mint befogadás A befogadást akadályozó tényezők Mi a célja az olvasásnak? Nem a kifejező szándékot kell rekonstruálni, hanem a szöveg és a befogadó közti dialógust kell elősegíteni (lásd Gadamer). E dialógus akadálya lehet: – értelmi, – érzelmi kapcsolat hiánya.

A befogadás „akadályai” Az értelmi kapcsolat hiánya „a szövegértés sikeressége nem csak az olvasón múlik, hanem nagymértékben az olvasott szövegen is” (Steklács, 2007) Az olvasás értelmezés (Gadamer). Szerző – mű – közönség –» nem lehet passzív! (Jauss); Miért lesz passzív a (gyermek)olvasó? – szókincs, – a szövegek „nyelvi alkalmatlansága”,

Az érzelmi kapcsolat hiánya – az értékrend (nehéz azonosulni), – a tempó! – küllem, terjedelem, – egyéb „tankcsapdák”: olvasónapló; nem „testhezálló” könyv; nem motiválunk. A befogadás „akadályai”

Felmérés – február–március. A vizsgált kör: magyartanárok (felső tagozat). Kb. 80 intézmény 100 magyartanára. Amire választ kerestünk: – Tényleg 50 éve ugyanazt olvastatjuk? (Merünk változtatni?) – Milyen szempontok alapján választunk „kötelezőt”? – Tapasztalatok konkrét könyvekről.

Feltevés: „a nagy hatos” – Egri csillagok: 96 – A Pál utcai fiúk: 96 – Szent Péter esernyője: 84 – Légy jó mindhalálig: 84 – A kőszívű ember fiai: 76 – Az arany ember: 47 A következő: – Ábel a rengetegben: 32 – A kis herceg, Harry Potter 9 (71 könyv került a listára) Mit olvastatunk? Felmérés – 2009

Mi alapján választunk? – Tankönyv, munkafüzet, egyéb segédanyagok tartalma 57 – A gyerekek érdeklődése 39 – Kollégák ajánlása 12 – Szakfolyóiratban, szakkönyvben olvasott ajánlás 12 – Tanterv (ez nem volt választható!!!) 3 – Egyéb 1 – Könyvtáros ajánlása 0!!! Felmérés – 2009

Mit szeretnek/nem szeretnek olvasni? Felmérés – 2009 I. 45,8% II. 14,6% III. 10,8% 31 könyv, 9 kapott legalább 3 „szavazatot”

Mit szeretnek/nem szeretnek olvasni? Felmérés – 2009 I. 52% II. 14% III. 11% 7(!) könyv, ebből 6 legalább 3 szavazattal

Elégedettek lehetünk? Igen, szívesen és jó arányban olvassák el a feladott könyveket. 13% Igen, bár maximum az osztály fele olvassa el könnyen, szívesen a könyveket. 16% Igen. Nem szívesen, nem könnyen olvasnak, de teljesítik a feladatot. 32% Nem, csak kevesen olvassák el a regényeket. 34% Nem, egyáltalán nem vagy alig olvassák el a gyerekek a könyveket. 5% Felmérés – 2009

Merünk változtatni? Felmérés – 2009 A változtatásról: – a „hajlandóság” nem életkorfüggő, – nem (vagy ritkán) befolyásolja a hatékonyságot, – az indokai egyformák, – ritka az IGAZI váltás!!! „Szívesen változtatnék, ha a tanterv lehetővé tenné.”

Merünk változtatni? Felmérés – 2009 A változtatásról: – Nem hat, hanem hét könyv „forog”… – A kőszívű ember fiai helyett Az arany ember? – Mikszáth helyett Mikszáth? – Ábel? – „problémafelvető” irodalom? „Egyelőre nem tudom, mire cserélném, de gondolkodom rajta.”

Mit olvastassak? Felmérés – 2009 Egri csillagok vs. Harry Potter? „Pályám elején klasszikusokat olvastattam, aztán újakat. Úgy érzem, nem dobhatjuk sutba a régieket, csak más módszerekkel kell dolgozni.”

Amik lemaradtak…

4–6. osztály Lányoknak: Louis Sachar: Laura titkos társasága Christina Nöstlinger: Cseregyerek Katherine Paterson: A nagy Gily Hopkins Részletek a Trapiti ből Felix Salten: Bambi „Uniszex”: L. S. Park: Min mester inasa Anne Fine: A kilencedik felhőn Fiúknak: Louis Sachar: Bradley, az osztály réme L. S.: David nem hagyja magát Christopher Paul Curtis: Bud vagyok, uram ! Frank Cottrell Boyce: Milliók