Árvíz Irányelv Dunai Ferenc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
A környezetvédelem intézményrendszere
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Szervezetfejlesztési Program
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Árvízi veszély- és kockázati térképezés
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Árvíz Irányelv Dunai Ferenc AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2007/60/EK IRÁNYELVE az árvízi kockázatok felméréséről értékeléséről és kezeléséről Dunai Ferenc ÉDUKÖVIZIG osztályvezető

Tartalom Az Árvíz Irányelv célja Az árvíz Irányelv megszületésének okai Az árvíz Irányelv elemei és határidői Feladatok Konkrét lépések

Az ÁI célja az árvízi kockázatok felmérésére és kezelésére keretet adjon a Közösség területén az árvízi kockázatok felmérésére és kezelésére az árvizekkel kapcsolatos, az emberi egészségre, a környezetre, a kulturális örökségre és a gazdasági tevékenységre gyakorolt káros következmények csökkentése érdekében Fontos feladat a lakosság felkészítése és veszélyérzetének tudatosítása, információk átadása, bevonása az előzetes felmérésekbe és döntéshozatalba Árvíz-belvíz-helyi vízkár

Az ÁI megszületésének okai I. A Víz Keretirányelv érvénybe lépése – árvizek hatásainak mérséklése 4) A vízpolitika terén a közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról szóló, 2000. október 23-i 2000/60/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv[1] előírja, hogy a jó ökológiai és kémiai állapot elérése érdekében valamennyi vízgyűjtő kerületre vízgyűjtő-gazdálkodási tervet kell kidolgozni, ami hozzájárul majd az árvizek hatásainak enyhítéséhez. Az árvízkockázat csökkentése ugyanakkor nem tartozik az említett irányelv fő célkitűzései közé, és nem veszi figyelembe az éghajlatváltozás által okozott jövőbeli árvízi kockázatokat sem. [ÁI]

Az ÁI megszületésének okai II. Komoly árvizek Európában a 2000-es évek elején

ÜTEMEZÉS Törvények, rendeletek és közigazgatási intézkedések 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 ÜTEMEZÉS Törvények, rendeletek és közigazgatási intézkedések 2009.11.26. Az Irányelv végrehajtásáért felelős hatóságok kijelölése 2010.05.26. Előzetes árvízkockázat-értékelés elvégzése 2011.12.22. Árvízveszélytérképek és árvízkockázati térképek 2013.12.22. Árvízkockázat kezelési tervek elkészítése és közzététele 2015.12.22. 2007.11.26. : Irányelv hatályba lépésének időpontja 2010.12.22. : Árvízkockázat értékelések elhagyhatók, ha az adott területre jelölt dátum előtt készült hatástanulmány, vagy a veszély- és kockázati térképek elkészítéséről már döntöttek Jelölt dátum előtt véglegesített árvízveszély- és árvízkockázati térképek felhasználhatóak (6. cikk kritériumai teljesülésével) Jelölt dátum előtt véglegesített árvízkockázat-kezelési tervek felhasználhatóak (7. cikk kritériumainak teljesülésével)

Magyarországi végrehajtás KÖVIZIGEK-VKKI konzorcium Felhasználható forrás Projekt 2008/01 – 2009/12 : 700 MFt Projekt 2008/01 – 2009/12 : 600 MFt Projekt 2008/07 – 2010/06 : 1000 MFt Projekt 2008/07 – 2010/06 : 400 MFt Projekt 2009/07 – 2012/06 : 1000 MFt Projekt 2010/07 – 2014/06 : 700 MFt Projekt 2012/07 – 2014/06 : 600 MFt

Tevékenységek módszertani megalapozása árvíz, belvíz, helyi vízkár OVSZ kiváltására megjelent 379/2007. (XII.23.) Korm .rendelet és a 94/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet felülvizsgálata Előzetes kockázatbecslés metodikája Veszélytérképezés metodikája Kockázati térképezés metodikája A kockázatkezelési tervezés metodikája Informatikai háttér elkészítése

Előzetes árvízi kockázatbecslés célja a lehetséges kockázatok megbecslése A becslés legalább az alábbiakat tartalmazza: a) a folyó vízgyűjtő kerületének térképe a vízgyűjtők, részvízgyűjtők és .. adott esetben .. a part menti területek határait, jelöli a domborzatot és a területhasználatot; b) a múltban bekövetkezett jelentős káros hatással bíró árvizek c) a múltban bekövetkezett azon jelentős árvizek leírása, amelyek esetében hasonló jövőbeni események jelentős káros következményei előreláthatók; (részletes tartalmi követelménnyel) Információk cseréjének biztosítása Azon területek meghatározása, ahol jelentős árvízkockázat áll fenn A nemzetközi vízgyűjtő esetén a meghatározást össze kell hangolni

Magyarország a Föld egyik legzártabb medencéjében, annak legmélyebb fekvésű részén helyezkedik el. A mértékadó árvizek szintje alatt fekszik az ország területének csaknem egynegyede, ahol 700 településen 2,5 millió ember él.

Árvízi veszélytérképek Az árvízi veszélytérképeknek azokra a földrajzi területekre kell kiterjedniük, amelyeket a következő forgatókönyvek szerint önthet el az árvíz: a) alacsony valószínűségű árvizek vagy szélsőséges eseményekre vonatkozó forgatókönyvek; b) közepes valószínűségű árvizek (a valószínű visszatérési idõ ≥ 100 év); c) adott esetben nagy valószínűségű árvizek. Valamennyi forgatókönyv esetében a következő elemeknek kell szerepelniük: a) az elöntés mértéke; b) vízmélységek vagy vízszintek értelemszerűen; c) adott esetben az áramlási sebesség vagy a vonatkozó vízhozam.

Árvízi veszélytérképek Az árvízi terhelés mértéke: MÁSZ LNV Különböző valószínűségű NQ-hoz (árhullámhoz) tartozó felszíngörbe Különböző valószínűségű árhullámhoz tartozó tartósság Numerikus modellezés Az árvízi veszély jellemzése: a) jelenleg is mentesített területen b) fejlesztésre tervezett területen kiépítés mértéke, a védvonalak állékonysági biztonsága c) nyílt ártéren Egységes digitális topográfiai és helyrajzi-számos térképek

vízgyűjtő terület szélessége Árvízvédelmi művekkel védett folyók rendszerének bemutató sémája vízgyűjtő terület szélessége ártér magaspart hullámtér töltés mentesített ártér nagyvízi meder középvízi meder Völgyszelvény kisvízi meder

Árvízi kockázati térképek az árvizekkel kapcsolatos potenciális káros következmények „feltérképezése” potenciálisan érintett lakosok indikatív száma; potenciálisan érintett terület gazdasági tevékenységének típusa; a környezetszennyezéssel kapcsolatosan létesítmények, amelyek árvíz esetén esetleges környezetszennyezést okozhatnak, valamint a potenciálisan érintett védett területek; hasznosnak ítélt információk pl. hordaléktartalmú, illetve törmelék-áradások fordulhatnak elő. a talajvízből származó áradások feltüntetése (eldönthető) Pénzben nem mérhető károk

Árvízi kockázat elemzése Politikai-nemzetgazdasági szempontból elfogadható mértékű-e a kockázat A jelenleg is mentesített terület kiterjedésétől A mentesítés szükségessége triviális Az alsó vízgyűjtő belterületeinek, értékes területeinek a védelmétől Folyamok, folyók, kisvízfolyások, belvíz-öblözetek Területhasználati reform - támogatási rendszer kidolgozása elfogadtatása

Árvízi kockázatkezelési tervek kockázatkezelési célkitűzések cél a kockázat csökkentése megállapított célkitűzések elérésére irányuló intézkedések a potenciális károk csökkenthetősége alapvetően területhasználati, területfejlesztési kérdés, VGT keretében vizsgálandó a terhelés fenntartható csökkentése az árvízszintek- és az elöntési tartósság csökkentését jelenti A vízgyűjtőn elvégzendő beavatkozások a VGT keretében vizsgálandó talaj- és erdőgazdálkodás, lefolyáscsökkentés Árvíztározás Az öblözet mentén a terhelés csökkentése árvízi levezető-képesség javításával (Nagyvízi Kezelési Terv) árvízkapu építésével, vésztározással, szükségtározással érhető el A védképesség – ellenállás javítása a védvonal megerősítését jelenti cél a kockázat csökkentése a potenciális károk csökkenthetősége a terhelés fenntartható csökkentése a védképesség – ellenállás javítása

Az árvízi kockázatkezelési tervek kiterjednek a megelőzésre, védelemre, felkészültségre beleértve az árvíz előrejelzéseket és a korai riasztó rendszereket, valamint figyelembe veszik az adott vízgyűjtő vagy részvízgyűjtő jellemzőit. Az árvízi kockázatkezelési tervekbe bizonyos területek árvízesemények esetén történő ellenőrzött elárasztását is fel lehet venni. (4) A valamely tagállamban kialakított árvízi kockázatkezelési tervek nem tartalmazhatnak olyan intézkedéseket, amelyek kiterjedésüknél és hatásuknál fogva jelentősen növelik az árvízi kockázatot az ugyanazon vízgyűjtőbe vagy részvízgyűjtőbe tartozó alvízi vagy felvízi más országokban, kivéve, ha ezek összehangolt intézkedések, és az érintett tagállamok a 8. cikk keretében egymás között megegyeztek a megoldásban. [ÁI]

Az első árvízi kockázatkezelési tervek alkotóelemei az előzetes árvízi kockázatbecslés következtetései egységes összefoglaló térkép formájában a veszélyeztetett területek feltüntetésével árvízi veszélytérképek és árvízi kockázati térképek, valamint az e térképek alapján levonható következtetések; „Öblözeti veszély- és kockázati terv” árvízi kockázatkezelési célkitűzések ”Öblözeti fejlesztési koncepció terv” a célkitűzések elérését célzó intézkedések összefoglalása Vízgyűjtő Gazdálkodás Terv megvalósíthatósági tanulmány több változatban a közös vízgyűjtők vagy részvízgyűjtők esetében a transznacionális hatású intézkedések Az érintett tagállamok által meghatározott módszertan elemzése „Vízgyűjtő-öblözeti vízkárelhárítási fejlesztési terv” „A vízkárelhárítási vízjogi létesítési engedélyezési terv” „A vízkárelhárítási vízjogi üzemelési engedélyezési terv” „Felülvizsgálati, fenntartási”, „Operatív”, „Beavatkozási, logisztikai”, „Nyilvántartási”, „Lokalizációs” tervek

Feladatok Intézkedések Végrehajtási intézkedések és módosítások VKI-vel való összehangolás (célkitűzések, költség-haszon elemzés) Koordináció, harmonizáció árvízi kockázatkezelési tervcsomag készítés (a vízgyűjtő kerület szintjén összehangoltan egységes - egyetlen) a közös vízgyűjtők vagy részvízgyűjtők esetében a transznacionális hatású intézkedések Az érintett tagállamok által meghatározott módszertan elemzése a nyilvánosság tájékoztatása és konzultáció Intézkedések Végrehajtási intézkedések és módosítások Átmeneti intézkedések Felülvizsgálatok, jelentések és záró rendelkezések

CEFRAME projekt Vezető partner Partnerek Projektköltség és időbeliség Alsó-Ausztria Tartományi Kormány Partnerek Osztrák, cseh és szlovák minisztériumi szintű hivatalok, tartományi hivatalok, kutatóintézetek Magyar részről: VKKI és ÉDUKÖVIZIG Projektköltség és időbeliség EU támogatás mértéke 85%, utófinanszírozott projekt Összköltség: 3,4 millió Euró, magyar részvétel: 500.000 Euró Időhorizont: 2009-2012

Projekt célok, eredmények Veszély- és kockázati térképek a Lajta folyó magyarországi szakaszára osztrák fél közreműködésével Nemzetközi tapasztalatcsere, egyeztetett nemzetközi akcióterv kockázatcsökkentésre Nemzetközi tapasztalatokat bemutató „legjobb gyakorlat” workshop Nemzeti szintű metodikai projekt összehangolása a nemzetközi tapasztalatokkal és igényekkel Nemzeti szabványokat és vízkárelhárítási stratégiákat összegző dokumentum (projektpartnert delegáló országok viszonylatában) Területhasználat és érzékenység figyelembe vételével kárpotenciál meghatározásának metodikája (nemzetközileg egyezetett javaslat) Vízkárelhárítás során hatékony terepi együttműködés céljára négynyelvű kifejezésszótár létrehozása Határvízi együttműködés, kommunikáció-módszertan és adatcsere-formátumok meghatározása Nemzetközi kockázatkezelési javaslatok kidolgozása Határvízi Bizottság számára Árvíz és belvíz kérdéskörének együttes vizsgálata (felszín alatti vízmozgás)

Köszönöm a figyelmet! dunai.ferenc@edukovizig.hu