„A tehetség nem ismer határokat” („Talent has no Borders”/„Talentul este fără frontiere”) Földrajz - turizmus A földrajz és ifjúsági turizmus tehetséggondozó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 Ide a testvértelepülési táblákról berakni a képet  „ Építsünk hidat tiszta szavakból határok fölé,  S elindulhatunk egymás felé!”   (Ismerős Arcok)
Advertisements

Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
KÖSZÖNTÖM A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület nevében.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
2. előadás.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
„Best Practices” A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara határmenti projectjei
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
„Két keréken Szatmárban“
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
Idegen nyelvi fejlesztés Balog Éva TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola”
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
Éneklő ifjúság tehetség segítő és kutató programja Fontos tudnivalók.
Learning Villages Grundtvig project Magyarország Március
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
Kölcse.
Szatmár-Szatmár Szilvaút
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
Tehetségpontok hálózatának kiépítése
Az M49-es út északi és délkeleti továbbépítésének lehetősége és jelentősége Gazda László, elnök Észak Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 2007.március.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Országgyűlési képviselő
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Országgyűlési képviselő
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
Kis- és középvállalkozások versenyképességének támogatása,klaszter együttműködéseken keresztül Bihor-, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.
„Talpraállástól az intézményesülésig” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése (TÁMOP / ) Vágvölgyi.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Intézményvezetők válaszai a tanulmány kérdéseire.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
„Talent has no Borders” “A tehetség nem ismer határokat” HURO/1001/138/2.3.1 Zárókonferencia 2013 május 23, Szatmárnémet prof. Szász Ferenc, CNME Szatmárnémeti.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A program elméleti hátterének bemutatása Szász Piroska, pedagógiai szakértő Nyiregyháza, 2009 november 13. Két ország, egy cél, közös siker!
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Környezet ismeret vagy magyar nyelv és irodalom 2. évfolyam Vargáné Csehi Gabriella Megelőző tevékenység: Az előző környezet ismeret órán városi.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Így tanítom… tavasz- tanári konferencia PROFILKÉPEK A „FAKEBOOKON” Filep Otília Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola.
Határmenti régiók fejlesztési együttműködésének lehetőségei 2016-ban, Nyíregyháza, szeptember 20. Határmentiség Szatmárban Pataki Csaba elnök Szatmár.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
Szülői értekezlet
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
A pályázat címe: Erdély aranykora, Bethlen nyomában nyomában
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Koleszár Gábor
Együtt a változásokért
Közgazdászpalánta verseny
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Matokos, avagy okoseszközök matematikaórán
Előadás másolata:

„A tehetség nem ismer határokat” („Talent has no Borders”/„Talentul este fără frontiere”) Földrajz - turizmus A földrajz és ifjúsági turizmus tehetséggondozó project összefoglalása és értékelése

A „Földrajz és ifjúsági turizmus” tehetségfejlesztő program résztvevői/1

A „Földrajz és ifjúsági turizmus” tehetségfejlesztő program résztvevői/2 Sorszá m NévOsztályAláírás 1.Agusztinyi Gábor Dénes8/D 2.Bakos Ferenc8/D 3.Dankó Panna Gréta8/D 4.Décsei László Botond8/D 5.Kantár Nelli8/D 6.Kiss Barbara8/D 7.Molnár Orsolya8/D 8.Penczu Fruzsina Bernadett8/D 9.Prekuta Máté8/D 10.Ragó Márk8/D 11.Rendes Bendegúz8/D 12.Szabó Lilla Katinka8/D 13.Szikora Tamás8/D 14.Szulics Bálint8/D 15.Varga János8/D

A „Földrajz és ifjúsági turizmus” tehetségfejlesztő szakmai program Magyarország és Románia természetföldrajzának vázlata, Magyarország és Románia történelem- és társadalomföldrajzának vázlata, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye természetföldrajzának vázlata, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye történelem- és társadalomföldrajzának vázlata, A megyeszékhelyek, Nyíregyháza és Szatmárnémeti földrajza és történelme, Az ifjúsági turizmus az idegenforgalom rendszerében (Jellemző ifjúságturisztikai formák), Az Eötvös Gyakorlóiskola és a 10-es iskola (Szatmárnémeti) ifjúsági turizmusának jellemző formái, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Magyarország) turisztikai adottságai és vonzerőleltárának összeállítása, Szatmár megye (Románia) turisztikai adottságai és vonzerőleltárának összeállítása, Nyíregyháza turisztikai adottságai és vonzerőleltárának összeállítása, Szatmárnémeti turisztikai adottságai és vonzerőleltárának összeállítása, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ifjúságturisztikai útvonalterv és programcsomag összeállítása, Szatmár megyei ifjúságturisztikai útvonalterv és programcsomag összeállítása, Nyíregyháza és Szatmárnémeti turisztikai programcsomag összeállítása, A földrajz és ifjúsági turizmus tehetséggondozó project eredményeinek összefoglalása és értékelése.

1. Feladat: Jelöld nagy nyomtatott kezdőbetűkkel - a lap másik oldalán látható térképvázlatokba - Magyarország és Románia égtájai határait! 2. Feladat: Az atlaszod segítségével – a földrajzi koordinátarendszer alapján - határozd meg Magyarország és Románia pontos földrajzi fekvését! Magyarország: Az északi szélesség: …..o-tól a …..o-ig és a keleti hosszúság …..o-tól a …..o-ig terjed ki. Románia: Az északi szélesség: …..o-tól a …..o-ig és a keleti hosszúság …..o-tól a …..o-ig terjed ki. 3. Feladat: Az atlaszod - és a lap másik oldalán látható térképvázlat - segítségével nevezd meg Magyarország és Románia nagytájait! Magyarország: I. ……………….., II. …………………, III. ……………….., IV. ……………….., V. ……………….., VI. ……………….., Románia:I. ……………….., II. …………………, III. ……………….., IV. ……………….., V. ……………….., VI. ……………….., VII. ……………….., VIII. ……………….., 4. Feladat: Az atlaszod - és a lap másik oldalán látható térképvázlat - segítségével nevezd meg Magyarország és Románia legjelentősebb folyóit! Magyarország: Románia: Feladat: Sorolj fel, nevezz meg azonos és eltérő adottságokat/vonásokat a két ország természeti földrajzi viszonyainak ismeretében! Azonos adottságok/vonások: …………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………………. Eltérő adottságok/vonások: …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………….

Feladat: A két térképvázlat segítségével röviden mutasd be Nyíregyháza és Szatmárnémeti természetföldrajzi adottságainak (fekvés és felszín) jellemző vonásait! Milyen jelzőt ennek alapján Nyíregyháza? Mikortól lett Szatmárnémeti (Satu Mare) Szatmár megye székhelye, központja? Mi a közös vonása a két város természetföldrajzi adottságainak?  Nyíregyháza természetföldrajzi adottságai: ………………………………………………………………….……………………………….. ……………………………………………………………………………………….………….. …………………………………………………………………………………………………..  Szatmárnémeti (Satu Mare) természetföldrajzi adottságai: ………………………………………………..…………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………………...  Közös vonás: ………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………………..

Feladat: A történelmi vármegyék címerei alapján állapítsd meg, hogy melyik címer volt az egykori Szabolcs, Szatmár és Bereg megye címere! I. ……………megyeII. ……………megyeIII. ……………megye

Feladat: Nevezd meg az alábbi képeken megjelenő – Szabolcs-Szatmár- Bereg (Magyarország) és Szatmár megyei (Judetul Satu Mare) - turisztikai vonzerőket, látnivalókat! 1. …………… 2. …………… 3. …………… 4. …………….. 5. …………… 1. ……………2. ……………3. ……………4. …………… 5. ……………

Feladat: Mely/milyen jelentősebb településeken – városok – vezet a Szabolcs-Szatmár-Bereg (Magyarország), illetve a Szatmár megyei (Románia) körtúra útvonala? ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………

A „Földrajz és ifjúsági turizmus” tehetségfejlesztő program eredményei A programban résztvevő tanulók meglévő földrajzi és történelmi ismereteinek rögzítése, alkalmazása A programban résztvevő tanulók földrajzi és történelmi ismereteinek bővítése, gyarapítása, illetve az így bővülő ismeretanyag alkalmazása A programban résztvevő tanulók regionális és lokális/helyi földrajzi és történelmi ismereteinek bővítése, gyarapítása („hon és népismeret”, a szülőföld, a szűkebb lakóhely értékeinek megismerése, felfedezése) A programban résztvevő tanulók általános és speciális földrajzi-történelmi ismereteinek alkotó felhasználása, illetve gyakorlati alkalmazása (elméleti és gyakorlati programalkotás, programkészítés) A programban résztvevő tanulók aktív iskolai és iskolán kívüli közösségi élete, a földrajz-turizmus program keretében történő aktív turisztikai tevékenységének a megvalósítása (Földrajz-turizmus tehetségnap, aktív turisztikai tevékenység, aktív turistává nevelés és válás)