ROMA KULTÚRA NAPJA 2014. ÁPRILIS 08..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Advertisements

Szülői elégedettség mérés eredménye
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok?
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
A népies stílus A romantika egyik ágaként alakult ki a reformkorban.
Szláv lakáskultúra.
október 27. csütörtök 19:30 Nemzeti Filharmonikus Zenekar november 27. vasárnap 19:30 Purcell Kórus Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
A reneszánsz zene és tánc
Kisebbségek, nemzetiségek, etnikumok
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
A cigányság geopolitikája
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A romantika irodalmából
Magyarország etnikai szerkezete
Az angol nyelv diadalútja
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
A számírás története.
Az etruszkok eredetének kérdése (röviden)
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Jung Károly: Dal a hazáról
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
A közösségiség megjelenése a magyar, a székely és a cigány népmesékben
A cigányság mint páneurópai kisebbség
Kisebbségi kultúrák.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
,,Jászkunsági gyerek vagyok…”
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Népköltészet 002.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Arab, iszlám kultúra,művészet
Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk.
Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
Rajczy Mária Mechtilda
Ungvár.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja Előadó: Oláh Anita Khetanipe Egyesület Cím: 7621 Pécs, Béri Balogh Ádám u.
A magyarság őstörténete
Skype motívációs szerepe
Romák Magyarországon Pszifon november.
PROJEKT OKTATÁS.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Készítette: Szilandi Zene: Yanni: In the Mirror Madarász Tibor a Felvidéken, Kassán született 1937-ben. A kortárs magyar festőművészeket bemutató honlapon.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A cigányság helyzete Magyarországon 2007/08. tanév, 2. félév Mai magyar társadalom II. Páthy.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Finnországi emlékeim.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
C IGÁNYOK M AGYARORSZÁGON Pásztor Tibor – #1. C IGÁNYOK M AGYARORSZÁGON Személyes kezdetek: cigányok elleni sorozatgyilkosságok Piricse, 2008.
A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11.
Zászló Himnusz Jelmondat
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
A magyarországi cigányok csoportosítása nyelvi szempontból
Te is más vagy – Te sem vagy más
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Az ókori kultúrák.
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
Képzőművészet Zene Tánc
A Biblia és a képzőművészet
Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program
Előadás másolata:

ROMA KULTÚRA NAPJA 2014. ÁPRILIS 08.

CIGÁNYOK EREDETE Őshaza: India északnyugati része, nyelvileg, genetikailag az észak-indiai népekkel rokonok A mai Pandzsáb, Radzsasztán, Gudzsarát államok. Ma is több olyan nép él itt, amely sok hasonlóságot mutat a cigányokkal, „indiai cigányokként” is nevezik őket.

CIGÁNYOK VÁNDORLÁSA A cigányok vándorló életmódot éltek, India északnyugati részéről indultak el. A magyarországi cigányságot a 18. században a Habsburg uralkodók erőszakosan telepítették le.

CIGÁNY NÉPCSOPORT Az egész világon szétszóródott népcsoport A cigány elnevezés : a görög „atsziganosz”, hindu „páriák” szavakra vezethető vissza Jelentése: „ érinthetetlen” 1971 - óta „ roma „ - néven tartják a világ cigányságait

CIGÁNY NYELV A cigány nyelv az indoeurópai nyelv család tagja A magyarországi romák nyelvi szempontból 3 csoportba tartoznak: 1. Muzsikus cigányok 2. Oláh cigányok 3. Beás cigányok

MUZSIKUS CIGÁNYOK Romungrók” – magyarul beszélő magyar - szegkovács”cigányok Vályogvetésből éltek, házaknál dolgoztak Kárpáti cigány nyelvjárást beszélték, Mária Terézia megtiltotta a használatát

OLÁH CIGÁNYOK Romani, lovári nyelvet beszélik Foglalkozásuk szerint különbözőek /sátorosak, csurárik(rostakészítők), mashari (halász), colari (szőnyeg), gurvari (marhahajcsár), házaló

BEÁS CIGÁNYOK Anyanyelvük: román. Főfoglalkozásuk: famegmunkálás /fakanál, teknő készítés Három csoportjuk van: 1. Árgyelánok(Somogy, Tolna, Baranya megyék területein élnek, vezetéknevük: Bogdán, Orsós, Ignácz, Kalányos 2. Muncsánok (Alsószentmárton környékén élnek, vezetéknevük: Csinos, Morás) 3. Ticsánok (Füzesabony, Tiszafüred, Észak-Alföldön élnek, Román neveket viselnek, pl.: Nyerlucz, Serbán, Lingurár

A ROMÁK KULTÚRÁJA Vándorlásuk során az ind alaprétegre építették rá más népek kultúráinak egyes elemeit. Évszázadokon át a szóbelisség örökítette meg.

NÉPKÖLTÉSZET A roma irodalom is felosztható népköltészetre, és műköltészetre Mindkettő lírai, és epikai művek együttese Epikai alkotásai közül legfontosabbak a : mesék, Lírai művek közül: köszöntők, varázsversek, altatók, keservek, tolvajdalok

MESÉK A romák életében a mese az emberi problémák kibeszélésének a terepe Legtöbbször gyerekeknek, gyerekekhez szól A szokásokat mese formában mondta el az anya gyermekeinek

KÖSZÖNTŐK, KOLEDÁLÁS A romáknál az ünnepek hangulatának alapját a köszönések adják Az ünnepek alkalmával a szobába be,- és ki- lépéskor köszöntik egymást A koledálás: karácsonyi, és újévi dalok éneklését jelenti, a környező falvakba jártak köszöngetni

ZENE Őshazájukban vándorzenészek voltak, Az eredeti cigány népzene megismerése az 1980 –as évektől kezdődött el Aktuális formája a XVIII. Században alakult ki, az első ismert zenekar Czinka Pannáé volt az 1700.-as évek közepén A reformkorban valóságos aranykorát élte a cigányzene, a roma zenészek jelen voltak az arisztokrácia udvaraiban, a kisnemesi kúriákon és a polgárság által látogatott szalonokban. 

TÁNC A tánc mindig fontos eleme volt a cigányok kultúrájának Önkifejezésük fontos eszköze, tánc közben sosem érnek egymáshoz Táncdallamaikat gyakran szájbőgő szólammal kísérik

KÉPZŐMŰVÉSZET A magyarországi cigány képzőművészet több évtizedes múltra tekint vissza Horváth Vince : szobor faragásával a „Népművészet Mester” címet kapta meg Az első cigány festő : Balázs János A magyarországi hivatásos cigány képzőművészet legjelentősebb egyénisége : Péli Tamás Környezetünk kiemelkedő festőművésze: Rézműves Gyula Alkotásaiban az ember és a természet örök elválaszthatatlan kapcsolatát szeretné megújítani Festményei a Roma Parlament állandó kiállításain, és a Cigány Ház Képzőművészeti Közgyűjteményében is megtalálható.

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!