Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Te is más vagy – Te sem vagy más

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Te is más vagy – Te sem vagy más"— Előadás másolata:

1 Te is más vagy – Te sem vagy más
Ádám Éva

2 Cigány zászló

3 Cigányságon belüli csoportok:
Romungrók: Egyes írások arról számolnak be, hogy a 14. században érdekezik a népcsoport hazánkba. Már a 11 században is létezett például Cigánd település. A romungrókon belül kétféle népcsoport él: muzsikusok kárpáti cigányok (szegkovácsok)

4 Kárpáti cigányok: A nógrádi és a dunántúli cigányoknál ez az ellentét, a „zenész" és „nem zenész" kategóriákat állítják szembe egymással. (A „szegkovácsok" úgyszintén külön osztályt alkotnak.) A zenészek mélységesen megvetnek minden nem muzsikust és kerülik a velük való együttlétet; kapcsolatot nem szívesen tartanak fenn egymással.

5 Igen gazdag mesekinccsel rendelkeznek
Igen gazdag mesekinccsel rendelkeznek. Sokszor és szívesen mesélnek, (esténként otthon, vagy pl.: virrasztóban); meséik általában hosszúak, három-négy órát is elmesélnek egyfolytában, mikor is a mesélő - a környezetnek és az adott helyzetnek megfelelően -állandóan variálja, kibővíti, „érdekesebbé teszi" a mesét. A mesélés-ben a hallgatóság is - öregek, fiatalok egyaránt - aktívan részt vesznek. A mesélő nemcsak mondja, hanem „le is játssza" a mesét, melyet a hallgatóság felkiáltásokkal, dühkitörésekkel, örvendező sóhajokkal stb. kísér.

6 Kárpáti cigány család 1920-as években

7 Kárpáti- zenész cigányfiú napjainkban

8 Muzsikus cigányok: Nagyon nagy részük zenélésből él. Korábban eljártak az úri gazdag családot szórakoztatni. Akkor az ebből befolyt összeg elég volt arra, hogy eltartsák a családjukat. A muzsikus cigányok nappal munkahelyükön állnak helyt, este pedig az uraknál zenélnek.

9 Muzsikus cigányok

10 2. Oláh cigányok: Oláh cigányokon belüli csoportok: - Lovári: jellemzően ők a kereskedő cigányok (lókereskedés) - Kherári: Alkalmi munkások. Nyáron kőművesek mellett dolgoznak, vagy állami gazdaságokban. A nők festik magukat. Rengeteg cigánydalt és mesét ismernek és kiváló táncosok.

11 Oláh cigány hangszer

12 - Colári: Szőnyegkereskedéssel foglalkoznak
- Colári: Szőnyegkereskedéssel foglalkoznak. Budapest utcáinak jellegzetes alakjai. Erdélyből származnak. Házaik igen szépek és nem egy közülük több milliót is megér. A nők tarka több-szoknyát hordanak. - Kelderári: Üstfoltozással és edényjavítással foglalkoznak. A bádog lapokat, a javításokhoz szükséges szerszámot és anyagot a hátukon, lapos fatartóban hordják. - Colári: Szőnyegkereskedéssel foglalkoznak. Budapest utcáinak jellegzetes alakjai. Erdélyből származnak. Házaik igen szépek és nem egy közülük több milliót is megér. A nők tarka több-szoknyát hordanak. - Kelderári: Üstfoltozással és edényjavítással foglalkoznak. A bádog lapokat, a javításokhoz szükséges szerszámot és anyagot a hátukon, lapos fatartóban hordják.

13 Oláh cigány család

14 Oláh cigányokon belüli csoportok:
- Cerári: Ruházkodásban és életmódban nagy különbségeket találunk a csoporton belül. -  Másári: „A legprimitívebb kaszt." Őket még a Cerhari cigányok is lenézik és „alantas fajtának" nevezik. A férfiak jellegzetes viselete a sárgászöld színű kalap; a nők egy darab tarka széles szoknyát hordanak. - Bugári: (A Másárokhoz közelálló törzs.)

15

16 Cigányságon belüli csoportok:
3. Beás cigányok: A teknős cigányok az úgynevezett „erdélyi" (bánáti) román dialektust beszélik. Romániából jöttek és ott is - és jelenleg is - földműveléssel foglalkoznak, illetve foglalkoztak. A teknőt nyárfából készítik.

17 Seprűkészítő cigányok

18 Foglalkozásukat tekintve 3 csoportra különíthetőek el:
Szintók 4. Szintók: Németországból települtek Magyarországra. A cigány és a német szavakat együtt használják ezért is sajátságos a nyelvjárásuk. Foglalkozásukat tekintve 3 csoportra különíthetőek el: zene: citera, hárfa cirkusz seprőkészítők

19 Csak apró léptekkel, de előre

20 Integrált oktatás

21

22 Köztetek vagyunk

23 Aven maskar amende!

24 !!!!!

25 ?????

26 ?????

27


Letölteni ppt "Te is más vagy – Te sem vagy más"

Hasonló előadás


Google Hirdetések