Hatott-e az APOBEC-enzimcsalád a vírusok kodonhasználatára? Összehasonlító genomikai vizsgálat Müller Viktor 1,2 & Sebastian Bonhoeffer 2 1 ELTE 2 ETH.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
1 Hatékony PRRS kontrol Tapasztalatok Spanyolországból Marta Jiménez Senior Specialist Swine BU MSD Animal Health, Spain.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Mutációk.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
Delta Bio 2000 Kft. Ügyvezető: Dr. Haracska Lajos
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A B-sejt differenciáció antigén jelenlétében lezajló folyamatai
A hepatitis B elterjedése világszerte
A T sejtek ontogenezise III. Matkó János,
A NUKLEINSAVAK MANIPULÁCIÓJA SORÁN HASZNÁLATOS ENZIMEK
Strukturális genomika Gyakorlati feladatok. SNP-k és vizsgálatuk Mi az SNP?
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Pályázat és projekt menedzsment
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
Antigén receptorok Antitest, T sejt receptor A repertoire (sokféleség) kialakulása Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Falus András.
Kedvenc Természettudósom:
Növényökológia terepgyakorlat Fajok asszociáltságának vizsgálata I.) Az egyes esetek TAPASZTALT gyakorisága 1. táblázat A faj B faj+- +aba+b.
Növényökológia gyakorlat Fajok asszociáltságának vizsgálata I.) Az egyes esetek TAPASZTALT gyakorisága 1. táblázat A faj B faj+- +aba+b -cdc+d.
A kromoszómák működése, jellemzői:
SV40 infekció transzformált sejt. „korai” gének (early - E) „késői” gének (late - L) 4.7 kb SV40 genom - kicsiny „tanulóvírus” fertőzést követően először.
Genotoxicitás Genotoxicitási tesztek Bakteriális reverz mutáció teszt
A genotoxicitás szintjei
Antigén receptorok Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
Öröklődés molekuláris alapjai
Kulcs-zár illeszkedés (Emil Fischer)
Ingatlanértékelés II..
HIV-fertőzés kialakulása, működése és az AIDS kezelési lehetőségei
Készítette: Leidecker Orsolya
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Vírusellenes szerek 1 kell Készítette: Monek Éva.
DNS chipek, DNS hibridizáció
Vass László dr., Horváth Ilona dr., Tubak Vilmos
Egészségügyi mérnököknek 2010
Human Immundeficiencia Virus
Nukleotid típusú vegyületek
T-SEJTEK FEJLŐDÉSE ÉS DIFFERENCIÁCIÓJA.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
B-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A PERIFÉRIÁN SZOMATIKUS HIPERMUTÁCIÓ
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
B-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A PERIFÉRIÁN SZOMATIKUS HIPERMUTÁCIÓ
Személyiségváltozók szerepe a kapcsolati hálózatok szerveződésében
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
1, GÉNKÖNYVTÁRAK ALKALMAZÁSA
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
Diszkrét változók vizsgálata
A P elem technikák: enhanszerek és gének csapdázása
A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Sejtmag II. Dr. habil. Kőhidai László
A a Aktivált B-sejt érett naiv B-sejt Memória B-sejt B-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A PERIFÉRIÁN SZOMATIKUS HIPERMUTÁCIÓ IZOTÍPUS VÁLTÁS Ag.
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
A a Aktivált B-sejt érett naiv B-sejt Memória B-sejt B-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A PERIFÉRIÁN SZOMATIKUS HIPERMUTÁCIÓ IZOTÍPUS VÁLTÁS Ag.
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2015)
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
Replikáció Wunderlich Lívius 2015.
EPIGENETIKA OLYAN JELENSÉGEKKEL FOGLALKOZIK, AMELYEK KÖVETKEZTÉBEN
Előadás másolata:

Hatott-e az APOBEC-enzimcsalád a vírusok kodonhasználatára? Összehasonlító genomikai vizsgálat Müller Viktor 1,2 & Sebastian Bonhoeffer 2 1 ELTE 2 ETH Zürich

Háttér hipermutáció: a retrovírusok elleni általános védelem APOBEC3G: – apolipoprotein B mRNA-editing enzyme, catalytic polypeptide- like 3G – az aktiváció-indukált deamináz (AID) rokona – citozint uracillá deaminál egyszálú DNS-ben a hipermutált vírusok nem fertőzőképesek a lentivírusok Vif (viral infectivity factor) fehérjéje gátolja az APOBEC3G-t

Háttér

csak G  A mutáció – C  U (T) a negatív szálon széleskörű hatás: SIV, HIV, MLV, EIAV, HBV széleskörű kifejeződés dózisfüggő hatás

Hipermutáció és kodonhasználat részlegesen gátolt hipermutáció mutációs nyomást okozhat a retrovírusok genomja adeninben gazdag VAN-E ÖSSZEFÜGGÉS?

Hipermutáció és kodonhasználat 1115 virális referenciaszekvencia szinonim kodonpárok, pl. CTA-CTG (leucin), TCA-TCG (szerin) – mutációs nyomás indikátorai Silent Nucleotide Bias: – a teljes genomösszetétel szerint skálázva

Módszerek az eltérő leolvasási keretű átfedések kiküszöbölése

Várakozás az APOBEC-et kódoló gazdaszervezetek vírusaiban erősebb kodontorzulás – főemlős, rágcsáló a Vif-et kódoló vírusokban gyengébb torzulás – minden lentivírus, kivéve EIAV

Retroid vírusok 1-5: alfa-epszilon retrovírusok 6: lentivírusok 7: spumavírusok 8: hepadnavírusok 9: caulimovírusok

Retroid vírusok léteznie kell alternatív mechanizmusoknak az APOBEC-hatás elkerülésére léteznie kell alternatív mechanizmusoknak, amelyek G  A torzulást okoznak (minden lentivírus gazdaszervezetében lehet APOBEC3G analóg) az APOBEC-Vif rendszer nem meghatározó szerepű a retroid vírusok kodonhasználatában Más tényezők fedik el a hatását?

Kontextushatás az APOBEC3G célpreferenciája GG és GGG az APOBEC3F célpreferenciája GA, GAA és GAG az egér APOBEC3 célpreferenciája GA és GG Felfedezhető-e a preferenciák mintázata a potenciálisan érintett vírusok kodonhasználatában?

+1 G +1 NG Sor- összeg Syn A aba + b Syn G cdc + d Oszlop- összeg a + cb + dn Függetlenségvizsgálat  2 -próbával Nullhipotézis: nincs kapcsolat a két pozíció között 2  2-es kontingenciatáblázat

Kontextushatás az APOBEC3G célpreferenciája GG és GGG az APOBEC3F célpreferenciája GA, GAA és GAG az egér APOBEC3 célpreferenciája GA és GG +1 G vs. NG, +1 A vs. NA, +1 G/A vs. C/T +2 G vs. NG, +2 A vs. NA, +2 G/A vs. C/T

Kontextushatás 49 retrovírus and 9 hepadnavírus (58) szignifikáns hatás 13/10/9/23/2/20 fajban a +1A/+1G/+1AG/+2A/+2G/+2AG pozíciókra a hatás általában olyan fajokban szignifikáns, amelyekben nincs általános G-A torzulás!

Szál-specificitás az APOBEC-homológok specifikusan egyszálú DNS-re hatnak -szálú DNS a reverz transzkripció során C  T deamináció a - szálon G  A mutációt eredményez a + szálon C  T deamináció a + pozitív szálon C  T mutációt eredményez

Szál-specificitás a torzulást kiváltó hatás mindkét szálra hat (a caulimovírusok esetében hasonló a helyzet) retrovírusok: (r = 0.79, p<10 -6 )

Következtetés #1 a retrovírusok A-gazdag kodonhasználata nem az APOBEC-indukálta hipermutáció eredménye A retroid vírusok általános sajátosságáról van szó?

Minden ismert vírus

Víruscsaládok átlagai

A családátlagok átlagai A családátlagok átlagai (G  A SNB) dsDNS vírusok dsRNS vírusok Retroid vírusok ssDNS vírusok ssRNS -szálú vírusok ssRNS +szálú vírusok

A nagy víruscsoportok közül a retroid vírusok csoportjában legerősebb és legáltalánosabb a G  A torzulás.

Következtetés és diszkusszió a retroid vírusok általánosan hajlamosak lehetnek G  A torzulásra a HIV RT APOBEC3G hiányában is nagyobb arányban generál G  A mutációkat sok retrovírus és DNS-vírus tartalmaz deoxiuridin- trifoszfatázt és uracil-DNS glikozilázt már a 30-millió éves humán endogén retrovírusok is adeninben gazdagok a reverz transzkripció eredendően hajlamos lehet a magasabb G  A (azaz C  T) mutációs rátára

Diszkusszió Minden vagy semmi? VAGY Más szelekciós erők felülírják a mutációs nyomás hatását az evolúció során? Miért nem észlelhető az APOBEC-hatás?