Az egyedfejlődés alapok. Vajon ez micsoda? Nézzük csak közelebbről…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
Advertisements

A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
A mutagenezis célja, haszna Mutáció Az egyed megjelenése (fenotípusa) megváltozHAT Ebből visszakövetkeztethetünk a mutációt szenvedett gén funkciójára.
Harmónia tippek Hogyan előzd meg a munkahelyi stresszt?
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Mutációk.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Biokémia: az élő anyagok kémiája
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Az anyag tulajdonságai és változásai
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
Ideális kontinuumok kinematikája
Intelligens anyagok.
BIOLÓGIA I..
KOLLOID OLDATOK.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
RÖNTGENKRISZTALLOGRÁFIA (röntgendiffrakció)
Génexpresszió (génkifejeződés)
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
IMMUNSZEROLÓGIA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
IMMUNSZEROLÓGIA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Nukleusz A sejt információs rendszere
A növények ásványianyag-felvétele
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
A víz.
Néhány alapelv, alapfogalom Gén: az örökítőanyag (DNS) fehérjekódoló szakasza (kb.) Génkifejeződés: a génről fehérje képződik Egy élőlény minden egyes.
KÉSZÍTETTE: Takács Zita Bejer Barbara
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Az evolúció fényében Szathmáry Eörs Collegium Budapest ELTE.
Az egyedfejlődés második rész.
Mintaképződés bináris dipoláris vékonyrétegekben Varga Imre és Kun Ferenc Debreceni Egyetem Elméleti Fizikai Tanszék.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Tömegjelenségek: Emberi kollektív viselkedés statisztikus fizikája Vicsek Tamás Munkatársak: Czirók András, Farkas Illés, Néda Zoltán. és Dirk Helbing.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
Mechanikai hullámok.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Enzimkinetika Komplex biolabor
EGYSZERŰ MOZGÁSOK Motorok vezérlése.
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
Új molekuláris biológiai módszerek
ENZIMOLÓGIA.
Mi hajtja az életet? Nem lineáris kémiai dinamikai rendszerek távol az egyensúlytól Dr. Noszticzius Zoltán Széchenyi-, Polányi- és Gran Prize díjas.
Végtagok fejlődése Nemeskéri Ágnes 2014 Semmelweis Egyetem Budapest
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
A sejtek közötti kommunikáció. A többsejtű élőlények sejtekből épülnek fel, amelyek kommunikációjukkal lehetővé teszik: - a szervezet kialakulását az.
EPIGENETIKA OLYAN JELENSÉGEKKEL FOGLALKOZIK, AMELYEK KÖVETKEZTÉBEN
Reakciókinetika.
OLDATOK.
Előadás másolata:

Az egyedfejlődés alapok

Vajon ez micsoda?

Nézzük csak közelebbről…

Nézzünk meg egyetlen sejtet!

A nyálkagomba aggregációja Az amőbák egy gyújtópontba gyűlnek össze Az amőboid alak bipolárissá változik

A cAMP jel terjedése és a kemotaxis A központi sejt kibocsát egy adag cAMP-t, majd átmenetileg inaktívvá válik A környező sejtek állábaikkal a központi sejt felé másznak, miközben cAMP jelet bocsátanak ki

A Dictyostelium nyálkagomba termőtestének kialakulása A mászó „meztelen csigában” a pre-nyél sejtek elől vannak A pre-spóra terület a csúcsra kerül

Miért nehéz az egyedfejlődés problémája? Attól, hogy valami hasznos, nem tudjuk, miként alakult ki Attól, hogy valami hasznos, nem tudjuk, miként alakult ki Nem építünk „embrionális” gépeket: a fiziológia könnyű, az ontogenezis „nehéz” Nem építünk „embrionális” gépeket: a fiziológia könnyű, az ontogenezis „nehéz” Eltérő felfogások az egyedfejlődés mibenlétéről Eltérő felfogások az egyedfejlődés mibenlétéről

Preformáció versus epigenezis „Preformacionisták”: homonkulusz (kis emberke az ivarsejtben) Az „epigenetikus” álláspont: az egyedfejlődés során nő a térbeli komplexitás

A vírus kapszid összeszerelődése Az alegységek fehérjékből állnak

Az összeszerelődés folyamata

A Drosophila antero- posterior tengelyének beállítása

A gének programozzák az egyedfejlődést? Bizonyos értelemben, DE Bizonyos értelemben, DE Egy zsáknyi elefánt-fehérje nem elefánt Egy zsáknyi elefánt-fehérje nem elefánt Ön-összeszerelő struktúrák (self-assenbly) Ön-összeszerelő struktúrák (self-assenbly)  Riboszóma: 51 fehérje, 3 RNS  Vírus részecskék spontán összeállása  Kiegészítő templát felszínek fontossága A „kirakójáték-elv” korlátai A „kirakójáték-elv” korlátai

Hullámszerű jelenségek A valódi hullámok alakja nem függ közvetlenül attól, hogy alkohol- vagy vízmolekulák alkotják-e a folyadékot A valódi hullámok alakja nem függ közvetlenül attól, hogy alkohol- vagy vízmolekulák alkotják-e a folyadékot Kültakaró mintázatok (zebra, tigris, stb.) Kültakaró mintázatok (zebra, tigris, stb.) Viszont a gének megváltoztatásával megváltoztathatjuk az elefánt alakját Viszont a gének megváltoztatásával megváltoztathatjuk az elefánt alakját Valahogy a molekulák akkor is befolyásolják az alakot, ha nem összeszerelődésről van szó Valahogy a molekulák akkor is befolyásolják az alakot, ha nem összeszerelődésről van szó DE HOGYAN??? DE HOGYAN???

Turing fellépése Alan Turing angol matematikus A német kód megfejtője Az „univerzális Turing- gép” megalkotója Cikk a morfogenezisről: Philosophical Transactions of the Royal Society (1952) Mi alakítja ki a zebra csíkjait és a gepárd foltjait?

A kémiai állóhullám elmélete Két anyag: inhibitor és aktivátor Az aktivátor segíti önmaga és az inhibitor keletkezését Az inhibitor gátolja az aktivátor keletkezését Mindkét anyag bomlik Az inhibitor diffúzió sebessége jóval nagyobb

A kémiai állóhullám Ha az egész egy jól kevert oldatban van, mindkét anyag koncentrációja egy stacionárius szintre áll be Ha az oldatot nem keverjük, akkor az aktivátor koncentrációjának helyi pozitív fluktuációja felerősíti önmagát E fluktuáció a véletlen műve (Brown-mozgás) Az inhibitor is elkezd termelődni, de a nagyobb diffúziósebesség miatt a koncentráció púpja laposabb és szélesebb lesz

Egy hal kültakarójának fejlődése A növekedés és a REGENERÁCIÓ is a Turing- mechanizmust látszik követni Reakció-diffúzió rendszerek

A Belouszov-Zsabotyinszkij reakció Belouszov, 1958 Belouszov, 1958 Kálium-bromát, cérium(IV)-szulfát, citromsav és híg kénsav Kálium-bromát, cérium(IV)-szulfát, citromsav és híg kénsav A cérium(IV) és a cérium(III) aránya oszcillált A cérium(IV) és a cérium(III) aránya oszcillált A felfedezést visszautasították A felfedezést visszautasították

Haladó hullámok a BZ-ben Felülről kétdimenziósnak tűnnek Valójában 3 dimenziós szerkezet (tekercsek) jelennek meg

A BZ számítógépen szimulálható Balra a szimuláció, jobbra a felvétel

Wolpert: a „francia zászló” A mintázat- képződés egyszerű modellje

Pozicionális információ és mintázat-képződés Minden ember helye sor és ülés szerint meghatározott a stadionban Minden pozícióban meghatározott színű posztert kell felmutatni

Az Oncopeltus szőrmintázata: a polaritás indikátora A cuticulán a szőrök hátrafelé mutatnak, ami egy morfogén grádiensére utalhat A szelvény határának kiütése a grádiens irányának helyi megfordulását eredményezi a szőrökével együtt

A csirke végtagjának fejlődése A polarizáló terület adja a pozicionális információt az antero-posterior irányhoz

A polarizáló terület hatása

Előmintázat és következmény A morfogén a sonic hedgehog

A Drosophila antero- posterior tengelyének beállítása

A bicoid anyai mRNS kifejeződése Az mRNS és a fehérje helyben megfesthető, és a koncentrációval mélyülő tónust ad.

A 2. even-skipped (eve) csík meghatározása Bicoid és hunchback fehérjék aktiválnak Giant és Krüppel fehérjék gátolnak Nem túl elegáns…

Génkifejeződés és mintázat Az expresszált gének más és más kombinációi a mintázat más és más részeit határozzák meg