Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIOLÓGIA I..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIOLÓGIA I.."— Előadás másolata:

1 BIOLÓGIA I.

2 Az élet fogalma A filozófia meghatározása szerint:
az élet az anyag fejlett mozgásformája

3 Kémiai értelemben az anyag legkisebb egysége az atom.
Az atomok molekulákká társulnak. Az élő anyagot is atomok és molekulák építik fel. Hol van az az ugráspont, ahol a kémiai mozgásformából kialakul a biológiai?

4 Az élőre jellemző Komplexitás (összetettség)
Individualitás (egyediség) Organizáltság (szerveződöttség) Reguláltság (szabályozottság) Homeosztázis (belső állandóság) Evolúció (fejlődés) Szelekció(kiválógatódás) Önfenntartásra, önreprodukcióra való képesség Életjelenségek Nyílt rendszer (állandó anyag- és energiacsere)

5 A Föld létrejötte és fejlődése
10 milliárd évvel ezelőtt egy spirális mozgást végző ősködből keletkezhetett. Kb. 5 milliárd éve létrejött a Föld szilárd kérge. Ősóceánok, őslégkör

6 Az élet keletkezése Kísérletek igazolják: az élethez szükséges egyszerű szerves molekulák az őslégkör és az ősóceán szervetlen molekuláiból az akkor rendelkezésre álló E fajták segítségével abiogén úton jöttek létre. Kemoton elmélet

7 Az evolúció törvényei Dollo visszafordíthatatllansági törvénye:
A fejlődés visszafordíthatatlan, az evolúcióban az egyszer már eltűnt szervek nem jelennek meg újra, az elcsökevényesedett szervek már nem nyerik vissza eredeti állapotukat és feladatukat.

8 Haeckel-Meckel biogenetikai alaptörvénye:
Az egyedfejlődés nem más, mint a fajfejlődés gyors megismétlése, rekapitulációja. Ma már tudjuk, hogy a törvény csak úgy igaz, hogy az egyedfejlődés a fajfejlődésnek csak főbb minőségi ugráspontjait ismétli meg.

9

10 Goldschmidt szisztémamutáció elmélete:
Pl.: állandó testhőmérséklet kialakulása Hypothalamusban hőszabályozás központja, hőszigetelő kültakaró, 4 üregű szív, tüdőben gazdaságos gázcsere stb. Az állandó testhőmérséklet rendszermutációja olyan nagy horderejű változás volt az evolúcióban, hogy két új osztály létrejöttét jelentette (madarak, emlősök)

11 Robretson centrikus fúzió elmélete:
A nagyobb metacentrikus kromoszómák (egyforma karhosszúságú) kisebb akrocentrikus (rövidkarú) kromoszómák összeolvadása, fúziója útján jöttek létre.

12 Ohno génreguláció-tökéletesedési szabálya:
Az evolúció nem más, mint a reguláló gének számának óriási növekedése.


Letölteni ppt "BIOLÓGIA I.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések