Gyermekjogok és ombudsmanok Európában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Advertisements

JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Az Európai Unió szervezeti felépítése
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Az Európai Unió és Magyarország
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Az Európai Unió története
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Az új klasszifikációs ajánlás Szilády Szilvia Tudományos munkatárs Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztály szeptember.
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Az Európai Unió.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Az EU felépítése és alapelvei
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Gyermekjogok és ombudsmanok Európában „Gyermekjogok gyermekcipőben?” Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Éves Gyermekjogi Konferenciája. 2008. Október 27. Budapest Lux Ágnes

Gyermekjogi ombudsman A Gyermekek jogairól szóló ENSZ Egyezmény (1989) végrehajtására egyedi, gyermekek jogainak sérelmét okozó hatósági AKTUSOK VIZSGÁLATA általános ELLENŐRZŐ TEVÉKENYSÉG a gyermeki jogok érvényesülése (jogalkalmazás & jogalkotás) terén JOGTUDOSÍTÁS, kampányok

Nemzetközi kötelezettségek Európa Tanács: strasbourg-i székhelyű, emberi jogokkal foglalkozó, mára 49 tagú nemzetközi szervezet (1949) Európai Unió: közösségi intézményrendszer; ált. Európai Parlament ajánlásai formájában

Nemzetközi egyezmények – Európa Tanács Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1121. (1990) számú, a gyermekek jogairól szóló ajánlása szerint minden tagállamnak meg kell fontolnia egy speciális gyermekjogi ombudsman-intézmény felállítására, amely tájékoztatja a gyermekeket a jogaikról, tanácsot adhat a gyermekek és szüleik számára, továbbá beavatkozhat ügyeikbe, és nevükben jogi lépést is tehet, amennyiben megkeresik

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1286 Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1286. (1996) számú, a gyermekügy európai stratégiájáról szóló ajánlása Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1460. (2000) számú ajánlása

Nemzetközi kötelezettség - EU Az Európai Parlament, uniós szinten szorgalmazta a gyermekjogi ombudsman létrehozását a tagállamokban (A3-0172/92.számú parlamenti határozat)

ENOC Gyermekjogi Ombudsmanok Európai Hálózata (ENOC-www.ombudsnet.org ) 1997 – Norvégiában hozták létre 2007 óta 23 ország 32 intézménye (ET tagáll.) tagja

elősegíteni a Gyermekek jogairól szóló Egyezmény teljeskörű alkalmazását elősegíteni, hogy a gyermekek a központi, a regionális és a helyi kormányzati szinten, illetve a civil szervezetek előtt is kiemelt figyelmet élvezzenek, valamint a közösségi figyelem fokozását befolyásolni a jogalkotást, a politikát és a gyakorlatot, egyrészt a kormányzati és egyéb javaslatok véleményezése útján, másrészt a konkrét módosítások kezdeményezésével elősegíteni a gyermekek érdekében történő hatékony irányítás összehangolását minden egyes szinten elősegíteni a különböző források gyermekek érdekében történő hatékony felhasználását csatornát biztosítani a gyermekek véleményének kinyilvánítására és befolyásolni a kormányzatot és a közvéleményt, hogy megfelelően vegyék figyelembe a gyermekek véleményét összegyűjteni és közzétenni a gyermekek helyzetét jelző adatokat és/vagy felhívni a kormányzat figyelmét a megfelelő adatok gyűjtésére és közzétételére elősegíteni a gyermekek jogai jelentőségének fokozását a gyermekek és felnőttek körében egyaránt különböző vizsgálatokat, illetve kutatásokat folytatni és támogatni felülvizsgálni a gyermekek támogatáshoz való hozzáférését és panasztételi lehetőségeit, illetve azok hatékonyságát például az iskolában, különböző intézményekben válaszolni a gyermekektől vagy a gyermeket képviselő személytől érkezett panaszokra és ahol szükséges, kezdeményezni és támogatni a gyermekek érdekében tett jogi aktus meghozatalát.

Eltérő megoldások önálló ombudsman/megosztott feladat Norvégia: első önálló gyermekjogi ombdsman 1981 óta Ausztria: a 9 tartományban 9 gyermekjogi ombudsman (1989) Belgium: flamand&vallon ombudsman (1998) Dánia: Nemzeti Tanács a Gyermekekért (1997) Horvátország: önálló gyermekjogi ombudsman (2006) EU27-20 államában működik vagy önállóan/elkülönült szervezeti egységként

Általános ombudsman intézményen belüli megoldás Görögország Az ált.ombudsmani hivatal 5 osztálya közül az egyik: a Gyermeki jogok osztálya (2003) Gyermekektől érkező panasz kezelése/hivatalbóli vizsgálat Mediáció konfliktus esetén Gyermeki jogokkal kapcsolatos nemzetközi egyezmények végrehajtása, jogalkotás befolyásolása, együttműködés más szervekkel Tájékoztatás Iskola látogatás sorozat: „Találkozz az ombudsmanoddal!” program; „Beszéljünk a jogaidról!” tájékoztató csomag www.synigoros.gr

Önálló gyermekjogi ombudsman Írország (2002), Norvégia (1981), Svédország (1993), Egyesült Királyság-Wales, Skócia, Észak-Írország, Izland (1995) Aktív szerep, önálló stáb, ált. bővebb költségvetési/humán erőforrás

Írország – ENOC elnöke 2008 Önálló ombudsman – Emily Logan Feladatai: 1. panaszkezelés 2. kommunikáció és részvétel 3. kutatás és szakpolitikák befolyásolása Fiatalok Tanácsadó Testülete (logó kiválasztása, ügyek, ombudsman választásnál meghallgatás, etc.) „Nagy Szavazás” projekt (75ezer gyermek/fiatal 500 iskolából érdeklődött; 30 iskolát látogattak buszos kampánnyal, országos „népszavazás” milyen témák érdeklik a gyerekeket:oktatás, részvételi jogok, család&gondoskodás,egészség/ügy; jólét; játék)=család első helyen! www.oco.ie

További kérdés, észrevétel: Köszönöm a figyelmet! További kérdés, észrevétel: lux@obh.hu