problémák a fogorvosokkal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Otthonápolási feladatok költségei
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Oxyologia és sürgősségi orvostan I.
Szakfelügyelet a fizioterápiában
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
ÉRDEKVÉDELEM Dr. Borsi Éva május. Dr. Papp Lajos Miatyánkja Mikor hittél abban, hogy téged megbecsülnek, Munkád elismerik, lakást is szereznek,
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Kiszolgáltatottból kiszolgált helyzetbe? avagy az egészségbiztosítás változásainak hatása a betegjogokra.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az OEP regionalizációja
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Mellesleg a jogról Az emlő helyreállító és esztétikai műtétei során felmerülő medico- legalis problémák.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
ADATVÉDELMI OKTATÁS
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Vision Consulting Az egészség szolgálatában Misszió Egészségügyi Központ Kht. Koczok Judit Ribárszki Anikó Csibi Ferenc Erdős Attila március 11.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
Ahogy a szakfőorvos látja
A győztesek felelőssége – - Tájkép csata után Egészségügyi kerekasztal beszélgetés Dr. Stubnya Gusztáv stratégiai főigazgató.
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Családtámogató ellátások
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
ALTATÁSBAN VÉGZETT FOGORVOSI ELLÁTÁS
Mit tettünk a betegbiztonság javítása érdekében? A fejlődés útja Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház Dr. Udvardiné H. Szilvia minőségügyi irodavezető.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Dr. Szabó Bálint Gergely Infektológus szakorvosjelölt
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

problémák a fogorvosokkal Fogászati problémák, problémák a fogorvosokkal Hepatitis világnap 2012.07.27. Dr. Korchma Enikő szájsebész főorvos Egyesített Szent István és Szent László Kórház Központi Stomatológiai Intézet

Fertőtő betegek (HBV, HCV) eü ellátása területén mindenhol jelentkeznek zavarok. Különösen tapasztalható fogászat és szájsebészet területén (a helyzet évek óta változatlan). Kérdések: Indokolt-e: a félelem? a kezelés elutasítása? hisztéria, vagy diszkrimináció?

2012-ben több oldalról kell vizsgálni: a betegek (fertőzöttek) az egészséges „ellátandók” eü dolgozók Kényszerrel elérhető-e a kezelés? Minden körülmény rendezett-e az ellátás területén? Meg vannak-e a feltételek (anyagi, tárgyi, személyi) az optimális betegellátáshoz? Milyen etikai, jogi alapon támadható vagy védhető: orvos, eü személyzet, beteg?

Ambuláns, szakorvosi ellátás Fogorvos, szájsebész Fertőzött beteg ÁNTSZ: epidemiologia fog-, szájbetegségek MÓDSZERTANI LEVELEK JOG, ETIKA Ambuláns, szakorvosi ellátás ANYAGI FEDEZET

TÉNY a HCV, HBV betegek száma nő stomatologiai ellátásukat elutasítani nem lehet ellátásukról gondoskodni kell a veszélyeztető betegek ellátását, annak lehetőségeit ismerni kell HOGYAN ÉS HOL???

Elmélet A Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ és a Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiumának módszertani levele tájékoztat az infekció kontroll megvalósíthatóságáról Gyakorlat kórokozó-hordozó kezelése lehetőleg külön kezelőben vagy utolsóként történjen (diszkrimináció, TASZ, Egyenlő Bánásmód ) csak orvos kezelhet (hallgató, rezidens nem) köpőcsészét ne használjon kerülni kell a turbinát stb.

Mindazonáltal szeretnénk hangsúlyosan felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a magyarországi fogorvosi rendelőkben alkalmazott infekció kontroll protokoll nem teszi lehetővé, hogy megakadályozzuk egy HIV, HCV, HBV fertőzött páciens kezelése után a fertőzés továbbterjedését. Azok az eljárások, amelyek a biztonságos betegellátást garantálnák, rendelőnként több millió forintos (3-4 millió Ft) beruházást igényelnének, amit az ellátórendszerben dolgozók biztosan nem tudnak vállalni. Addig, amíg ezeket a feltételeket nem tudjuk megteremteni, vegyük tudomásul a tényt, hogy mind a betegek, mind az ellátó személyzet veszélyben van, hiszen potenciálisan nem lehet tudni, hogy milyen esetleges fertőző betegségben szenvedő pácienst kezel a kezelőorvos (a fertőző betegségben szenvedők nagy része eltitkolja az alapbetegségét) ill. hogy milyen beteg után ül a fogorvosi székbe a következő páciens. MOK Fogorvosi Tagozat

ETIKAI, JOGI KÉRDÉSEK kell-e a betegnek az orvost tájékoztatni HCV, HBV, HIV fertőzöttségéről? megtagadható-e a beteg ellátása azon az alapon, hogy HCV, HBV, HIV fertőzött? végezhet-e az orvos fogorvosi tevékenységet, ha ő maga HCV, HBV, HIV fertőzött?

egyenlő bánásmód követelménye „egészséges” beteg igénye fertőzött beteg igénye a beteg tájékoztatási kötelezettsége kell-e a betegnek az orvost tájékoztatni? megtagadható-e a beteg ellátása fertőzöttsége miatt Eü. törvény nagyon részletesen szabályozza, de teljesen nem egyértelmű a jogi helyzet magánrendelőben: a szolgáltató maga dönti el fogászati turizmus?! diszkrimináció tilalma (2003/CXXV törv.) ? az ellátás megtagadható ha a beteget más orvoshoz irányítja (Eü. törv. 131.) ?

Betegirányítás és szakellátás Hova, kihez, milyen alapon küldhető hivatalosan a beteg? Téves információk (Szent László kh.?) Ki oldja meg, ki támogatja (hely, eszköz, személyzet)? Területi ellátási kötelezettség? Képzett szakorvosok? Felszerelt rendelők? Folyamatos komplex betegellátás?

Az orvosok szakellátás elutasításának feltételezett okai OEK által verifikált HCV, HVB fertőzött orvosok tevékenységét a 9/2002. Eü.M. rendelet és a módosított 18/1998. rendelet melléklete alapján a fokozott expozíciós kockázattal járó beavatkozásokat nem végezhetnek „orális, periorális, szövetek, fogak kezelése, metszése, eltávolítása, amellyek kapcsán vérzés léphet fel” TILOS fogorvosi állás kockáztatása!

Anyagi helyzet A stomatologiai alapellátás korlátozott anyagi helyzete nem teszi lehetővé több egyszer használatos eszköz több kézidarab, forgóeszköz gyors sterilizátorok beszerzését

Mi történik az eü. személyzet sérülése esetén? nincs kellő felvilágosítás 24 órás betegellátás (ÁNTSZ, OEK ?) betegirányítás (főváros és vidék) oktatás továbbképzés ki fizeti a vakcinációt? (pl. Hepatec)

Hiányosságok A fogorvosok számára a HCV, HVB fertőzött betegek kezelésének elmulasztása miatt az elmarasztalások száma jelentős, viszont hiányzik a: prevenció megszervezése oktatás (orvos és eü. személyzet) tájékoztatás hivatalos jellege az anyagi háttér biztosítása

Szervezés Fog-, szájbetegség Szakmai Kollégiuma Országos Szakfelügyelő Főorvos ÁNTSZ OEP (fertőző beteg ellátás kiegészítő finansz.) Hepatológiai Társaság Infektológiai Társaság … együttes segítségével konkrét, megvalósítható, finanszírozható kezelési lehetőségek leírását, kezelési helyek kialakítását, módszertani levelek revízióját javasoljuk

megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, megtisztelő figyelmüket.