Az első előadás mielött áttérnénk a klinikai tapasztalatokra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
AIDS.
HARTMANN-RICO HUNGÁRIA KFT.
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A gazdasági fejlettség mutatói
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
A napozás előnyei és hátrányai
Talán a LEGJOBB, AMIT E VILÁG LÁTOTT… MILLENIUM ALLIANCE : NAGY HATÉKONYSÁGÚ, ELSŐ OSZTÁLYÚ BŐRMEGÚJíTÓ KOZMETIKUMCSALÁD.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
,,Az élet forrása”.
A védekezés.
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Környezeti kárelhárítás
Talajtípusok.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Készítette: Kálna Gabriella
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Természeti erőforrások védelme
Ragasztás és felületkezelés
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA.
Százalékszámítás.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Nem Newtoni folyadék a membránon
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Légző rendszer betegségei
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
Szappanok káros hatása
Homeostasis = Belső egyensúly
Ötvözetek ötvözetek.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Megyeri Istvánné – Dr. Nagy Imre: Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
A víz.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Bakteriális megbetegedések
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
HERBA GOLD AKTÍV BALZSAM Gyógyír a bőrnek. HATÓANYAGOK KERESÉSE: SEJTREGENERÁLÓ, ANTIOXIDÁNS HATÁSÚ MEGÓVJÁK A KÖTŐSZÖVET ÉS AZ IZOMZAT EGÉSZSÉGÉT HELYREÁLLÍTJÁK.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
47. lecke A növények vízháztartása
Szervetlen vegyületek
Kemotaxis biológiai és klinikai jelentősége
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Antibiotikumok kimutatása a talajból
OLDATOK.
Előadás másolata:

A hialuronsav szerepe az emberi szervezetben és az interstitialis cystitis kezelésében Az első előadás mielött áttérnénk a klinikai tapasztalatokra Előadásomban szeretném bemutatni a CURIOSA gél hatóanyagát, a cink-hialuronátot. A cink hialuronát kiváló példája annak, hogy egy természetes molekulában rejlő évmilliós tapasztalatot hogyan ötvözhetünk saját szerény ismereteinkkel.

A hialuronsav, mint kiemelkedő jelentőségű természetes molekula Már az evolúció kezdetén megjelenő cukoregységekből álló hatalmas makromolekula Végigkíséri a fajok kialakulását változatlan kémiai felépítéssel Mindenhol jelen van, a sejtek szövetek közötti térben Az egész élő szervezetre kiterjed a hatása, számos általános és specifikus szereppel A hialuronát poliszaccharid, azaz cukor természetű makromolekula, mely már az evolució korai szakaszában kialakult és fontos szerepet játszott a többsejtű élő szervezetek kialakulásában. A molekula sikerességét igazolja hogy minden élő szervezet szövet és sejtközötti állományában megtalálható, annak egyik alapvető komponense. Az emberi szervezet átlagosan 30 g hialuronátot tartalmaz. Sejtjeink folyamatosan termelik a hialuronátot, így kb 3 naponta megujúl szervezetünk teljes hialuronát készlete., Legmagasabb koncentrációban a köldökzsinórban, bőrben, izületi folyadékban, a szem üvegtstben ill. a kakastaréjban fordul elő. Az elektronmikroszkópos kép után nézzünk meg egy művészeti alkotást, a művészt (Denise Smith) az izületi folyadék elkronmikroszkópos képe ihlette. A kép nagyon jól mutatja a hialuronát molekulák által alkotott igen változatos struktúrát, melyben különböző hosszúságú és vastagságú ágak futank különböző irányokba és többféle elágazást hoznak létre. Ez az izgalmas struktúra már előrevetíti a hialuronátban rejlő végtelenül nagy sokféleséget .

A hialuronsav egyedülálló kapcsolata a vízmolekulákkal A hialuronsav egyedülálló kapcsolata a vízmolekulákkal. Kivételes fizikai-kémiai tulajdonságok és azok élettani jelentősége. Mai ismereteink szerint az élet kialakulása víz nélkül elképzelhetetlen lett volna. Nézzük hát, milyen a hialuronát kapcsolata a vízzel! Természetesen a hialuronát az élő szervezetben vizes közegben van jelen és a vízzel való kapcsolata egészen rendkívüli, semmilyen más anyaghoz nem hasonlítható. Ez a speciális kapcsolat kivételes fizikai-kémiai tulajdonságokat kölcsönöz a molekulának, és ezek a fizikai-kémiai tulajdonságok fontos élettani hatásokat eredményeznek.

Hialuronsav találkozása a vízzel Nézzük, mi történik a hialuronáttal, ha vízzel találkozik. A hialuronát makromolekula a vízben nem hagyományos módon oldódik, hanem inkább duzzad. A homogén vizes szerkezet kialakulása néhány órát vesz igénybe. A duzzadási folyamatot követően alakul ki a speciális oldatszerkezet, melyben a hialuronát molekulák molekulaméretüknek megfelelően meghatározott térfogatot foglalnak el.

Mi történik a vízben ?

Rendezett, gélszerű szerkezet Különbözű hosszúságú hialuronsav molekulák vizes közegben molekulaméretüknek megfelelően egy meghatározott térfogatot foglalnak el. Az elfoglalt térfogaton belül kölcsönhatásba lépnek egymással és a vízmolekulákkal  rendezett gélszerű mátrixszerkezet 1gr hialuronsav akár 10 liter térfogatban is képes az összes vízmolekula rendezésére. A vizes közegben kialakuló gélszerű állapot arra utal, hogy az oldódás során a hialuronát a vízmolekulákkal együtt egy rendezett mátrix szerkezetet alakít ki. A hialuronát különleges képessége, hogy 1 g-ja akár 10 liter térfogatban is képes még a vízmolekulákat rendezni. 6

Mi a rendezett mátrix szerkezet biológiai jelentősége ? az élő szervezet víztartalmát speciális, rendezett mátrix-szerkezetben tartja. biztosítja a közeget a különböző élettani folyamatok számára: pl. anyagcsere, védekező, gyógyulási folyamatok aktívan részt vesz abban, hogy a benne lejátszódó folyamatok szabályzott körülmények között mehessenek végbe.

Viszko-elasztikus tulajdonságok Viszkozitás - oldatok, fluidumok folyási tulajdonsága Magas viszkozitású folyadékok megvédik a felületeket és elősegítik azok egymáson történő mozgását (pl.gépolajok) Hialuronátok vizes közegben már alacsony (0.1-1%-os) koncentrációban is magas, a mézéhez hasonló, viszkozitást mutatnak A hialuronát molekulák vízzel való különleges kapcsolatából hasznos és fontos tulajdonságok következnek. Egyik ilyen élettani szempontból nagyon érdekes és fontos tulajdonság a viszkoelaszticitás, ami azt jelenti hogy a hialuronát polimer vizes közegben rendkívül viszkózus és ugyannakkor elasztikus is. Mit jelent a viszkozitás? A viszkozitás az anyag nyíróerőkkel szembeni csillapító/fékező tulajdonsága. A viszkozitás befolyásolja az anyag folyási tulajdonságát. Minél viszkózusabb egy anyag annál lassabban folyik.

Viszko-elasztikus tulajdonságok Szemléltetésképpen bemutatok egy rövid felvételt. A jobb oldali főzőpohárban fiziológiás sóoldat van. Láthatjuk milyen könnyen mozog a pohárban. A baloldali főzőpohárban azonos koncentrációjú vizes hialuronát oldat van. Jól látható mennyivel nehezebben mozdítható meg a gélszerű oldat a pohárban. Kis filmünk jól mutatja, hogy egy viszkozitással nem rendelkező oldat könnyen és gyorsan folyik ellentétben egy magas viszkozitású anyaggal, ami nehezen és lassan folyik.

A viszkozitás biológiai jelentősége Az élő szervezetben a hialuronsav tartalmú viszkoelsztikus közeg tölti ki a sejtek és szövetek közötti teret Lubrikáns (sikosító) hatásával segíti a szövetek egymáson történő mozgását. Védi a sejteket és szöveteket a károsító behatásokkal szemben (pl. rákos sejtek) Felfogja a sokk hatásokat (pl. izület hirtelen terhelése), tompítja az ízületre ható erőket. Ennek illusztrálására bemutatom a következő kisfilmet. A bal szélső csőbe az egészséges izületi folyadéknak megfelelő koncentrációjú hialuronát oldatot, a középsőbe a gyulladt izületi folyadéknak megfelelő koncentrációjú hialuronát oldatot töltöttünk. A jobb széső csőben fiziológiás sóoldat van. Az izületre ható erőt egy vasgolyóval helyettesítjük. Az egészséges izületben az izületi folyadék viszkozitása elég nagy, hogy lefékezze a golyót. A gyulladt izületben a viszkozitás már csak enyhe fékezésre képes. A fiziológiás sóoldat pedig egyáltalán nem képes lefékezni a golyót.

Viszko-elesztikus tulajdonságok Elaszticitás elasztikus anyagok képesek külső erő behatásra megváltoztatni alakjukat, majd visszanyerni azt ha a hatás megszünt

Viszko-elesztikus tulajdonságok Az elaszticitás az anyag azon képessége, hogy az őt érő deformáló hatás után visszatér eredeti állapotába. Kisfilmünk egy fecskendőt mutat, melybe 1%-os hialuronát oldatot töltöttünk. A szűk kapillárison történő áthaladáskor a hialuronát megváltoztatja alakját, majd ahogy a deformáló hatás megszünik, felveszi kiindulási alakját, amit a kapilláris végén formálódó gömbök jól szemléltetnek. Ezt az elasztikus tulajdonságot használjuk ki pl. a hialuronát oldatok szűrésénél is, ahol még kisebb pórusméretű szűrőmembránon kényszerítjük át a hialuronát molekulákat.

Viszko-elesztikus tulajdonságok Például amikor futunk gyorsan változik az izületi tok ill rés alkja, mérete. A hialuronát képes ezt a gyors alakváltozást követni, síkositja az ízületi felszíneket, csökkentve ezzel a súrlódást. A kisfilm egy 1%-os hialuronátot mutat. Az elasztikus gélt egy spatulával megemelve, széles függönyt alkotva húzhatjuk fel.

Az elaszticitás biológiai jelentősége A hialuronsav biztosítja a sejtek és szövetek közötti térben az alakváltozásokk gyors követését (pl. izületi felszinek védelme mozgás közben).

Vízmegkötő ill. -megtartó képesség Különböző anyagok szilárd állapotban ill. száradást követően a levegő páratartalmától függően 5-15 % nedvességet tartalmaznak A hialuronsav az egyetlen biopolimer, amely száradást követően 25-30% víztartalom megkötésére képes. Jól szemlélteti ezt egy petricsészében beszáradt hialuronát film.

A vízmegkötő és - megtartó képesség biológiai szerepe A hialuronsav döntő szerepet játszik az élőszervezet külső felületein a vízháztartás szabályozásában, a környezeti nedvesség felvételében és továbbadásában különösen a kiszáradásnak kitett felületeken mint pl. bőr, szem. De védőréteget képez a szervezet bizonyos belső felületein is mint pl. szájüreg, gyomornyálkahártya, húgyhólyag, méh.

Érdekességek

a hialuronsav már az evolúció korai szakaszában kialakult, szerkezete változatlan maradt, éppúgy megtalálható az alacsonyabbrendű baktériumokban mint a magasabbrendű élőlényekben

A petesejtet hialuronsav tartalmú védőréteg veszi körül Csak a legéletképesebb hímivarsejt juthat át

A magzati szövetek extrém magas hialuronsav tartalmának köszönhetően a magzati sebek nyom nélkül gyógyulnak

Az anyatejben lévő hialuronsav közrejátszik a csecsemő bélflórájának kialakulásában

A hialuronsav viszkozitásának és viszkoelaszticitásának köszönhetően a hangszálakban is fontos szerepet tölt be a hangképzésben Csecsemők kialakulóban lévő hangszálában magasabb a hialuronát tartalom, erre szükség is van, hiszen az első 3 hónapban átlagosan napi 6-7 órát sírnak, sokszor 400-600 Hz közötti frekvencián. Felnőtt ember hangszálai hasonló terhelésre begyulladnának és berekedne.

20 és 75 éves kor között bőrünk hialuronsav tartalma ¼-re csökken A hialuronát egy jól kipróbált molekula, évmilliók óta kifejlődött és minden élő szervezetben megtalálható, az evolúció során nem változott. A megtermékenyítésnél is fontos szabályozó feladata van. A petesejtet hialuronát védőréteg veszi körül, megválogatva a legéletképesebb hímivar sejteket. A magzati élet során is, különösen az utolsó harmadban magas a magzatvíz hialuronát tartalma. Magzati műtétet követő sebek teljesen hegmentesen gyógyulnak. Legújabb vizsgálatok szerint a hialuronát az anyatejben is megtalálható és fontos szerepe van a bélflóra kialakulásában és ezzel az immunitás kifejlődésében.

„Egy bizarr kinézetű rágcsáló jelentheti a kulcsot a rák legyőzéséhez” A szervezete extrém magas hialuronsav tartalommal rendelkezik: 10-szer hosszabb ideig él, mint a hasonló rágcsálók - Gyakorlatilag tökéletesen védett a daganatos megbetegedésektől, ami a rágcsálóknál gyakori halálok Csupasz vakondpatkány

Balázs Endre (93) Felismerte az intercelluláris mátrix jelentőségét és a hialuronsav szerepét Ő és munkatársai alapozták meg ismereteinket a hialuronsav fizikai-kémiai tulajdonságairól Nevéhez fűzödnek az első gyógyászati alkalmazások ill. az alkalmazott készítmények kifejlesztése A mai napig mind alapkutatásban, mind gyakorlati alkalmazásokban a terület meghatározó egyénisége

Főbb alkalmazási területek Kozmetológia hidratálás (krémek, gélek), ráncfeltöltés (injekció) Szemészeti injekció – műtétek szemcseppek- száraz szem Orrnyálkahártya nedvesítés orrspray, orrcsepp Fogínygyulladás gélek, oldatok Tüdőgyógyászat Inhalációs spray Akut sebek égés,hámsérülések, Sebészet – műtéti összenövések elkerülése, gélek, filmek Urológia – hólyag-öblítés cystitisben Krónikus sebek pl. lábszárfekély, diabetikus fekély Izületi injekció degradálódott izületi folyadék pótlása Hüvelynyálkahártya kondicionáló gélek, kúpok

Hialuronsav szerepe a húgyhólyag nyálkahártyában A húgyhólyag nyálkahártya felületén egy hialuronsavas védőréteg található Különböző okokból bekövetkező sérülések területén megindul a hialuronsav szintézis, de súlyosabb esetekben és az állandó irritáció miatt a gyógyulási folyamat nem képes befejeződni , a húgyhólyag védekezésképpen összezsugorodik.

Hialuronsav szerepe az intersticialis cystitis kezelésében A katéteren keresztül bejuttatott hialuronsav oldat : segíti a saját szöveti hialuronsav termelést , Ideális közeget nyújt a regenerációs folyamatokhoz Védi a gyógyuló szöveteket a külső irritációtól Különösen előnyös , ha a hialuronsav oldatot ballonkatérerrel a nyálkahátrya felületére préseljük.

A hialuronsav cink vegyülete, Richter Gedeon készítményei

Gyártási eljárások A hialuronsav izolálása kakastaréjból történik, melyekből különböző gyógyszerformák készülnek. Az eljárások színvonala és a termékek minősége megfelel a legszigorúbb európai követelményeknek. Gedeon Richterben 1980-as évek vége felé kezdtünk el a hialuronát kutatásával foglalkozni. Kidolgoztunk egy laborszintű eljárást a kakastaréjból történő izolálásra, majd ezt adaptálva üzemi méretű technológiát dolgoztunk ki. A saját technológiával nyert hialuronát minősége megfelel a legszigorúbb Európai gyógyszerkönyvi követelménynek.

A hialuronsav cink vegyülete, mint Richter originalitás A piacon csak Na-hialuronát ill. azok kombinációi szerepeltek forgalmazott termékekben A nátriumhoz képest a cink előnyösebb kationnak tűnt a meglévő és potenciális indikációs területek tanulmányozása alapján Neves szerzők publikációja azonban kizárta a cink kötödését a hialuronáthoz. Sikerült megtalálni a cink vegyület képzésének optimális körülményeit, kidolgozni az izolálási eljárást valamint az új vegyület szerkezet azonosítását is elvégezni. A cink vegyület mint új termék széleskörű szabadalmi oltalmat nyert több mint 50 országban. Milyen többletet adott hozzá a tudományos kutatás a hialuronáthoz.

A vegyület előnyei a nátrium vegyülettel szemben szemben A cink jelenlétének köszönhetően új antimikrobiális fokozott gyulladáscsökkentő fokozott sebgyógyító hatás Számos további humán klinikai vizsgálat mellett fenti tanulmányokra alapozva fejlesztettük ki CURIOSIN® készítményeinket és vezettük be számos országban akut és krónikus sebek kezelésére.

Sebgyógyító készítmények

19996-ban került bevezetésre a CURIOSIN oldat, majd a CURIOSIN gél 1997-ben. Az oldat nehezen gyógyuló sebek kezelésére, a gélt enyhe –középsúlyos aknera vezettük be.

Cink-hialuronát készítmények a világ 30 országában 1996 óta folyamatosan bővül az országok köre, ahol sikeresen bevezetésre és forgalmazásra kerültek Zn-hialuronát tartalmú készítményeink.

Természetesen országspecifikusan különböző néven.

Szemcseppek, száraz irritált szem kezelésére

www.curiosa.hu www.curiosin.com Köszönöm a figyelmet ! www.curiosa.hu www.curiosin.com