Innováció Mi a kutatás haszna? A hasznosulás modelljei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Valós idejű tesztlefedettség- monitorozás JEE környezetben Dr. Ferenc Rudolf, Szegedi Tudományegyetem Bakota Tibor, FrontEndART Szoftver Kft.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
INNOVÁCIÓMENEDZSMENT
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Családi napközi.
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
Tudástranszfer egyetemi városokban
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az innováció forrásai.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
NAP A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes február 07.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Vállalkozásmenedzsment I.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS KUTATÓINTÉZET.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyarországi K+F politika
K&H a családi vállalatok bankja
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Innováció-menedzsment a könyvtárban
Előadás másolata:

Innováció Mi a kutatás haszna? A hasznosulás modelljei Oberfrank Ferenc MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

The Cambridge Phenomenon „it was easier to accept why the ‚educational purists’ of the past, in such a cloistered, cultivated atmosphere, had been able to contribute to Britain’s slow decline in industrial efficiency by insisting on the separation between the university, technology, and industry.” Maurice Goldsmith, 1970 in the Fellows’ Dining Room at Churchill College (Cambridge University)

Definíció A - jelző nélküli - innováció – „újítás”: Folyamat, aminek során egy felfedezés, ötlet vagy elmélet valós folyamattá, gyakorlati alkalmazássá, eljárássá, eszközzé, illetve kereskedelmi termékké vagy szolgáltatássá alakul.

Innovációs lánc Felfedező vagy alapkutatás Alkalmazott kutatás Kísérleti fejlesztés Új termék előállítása Piaci bevezetés Széleskörű piaci értékesítés OECD: Frascati&Oslo Manual (1994, 1997)

Az eredményes innováció jellemzői Ritkán működik lineáris folyamatként: számos kapcsolat az egyes szakaszok között és az átmenet sem ugrásszerű, hanem fokozatos közöttük. A láncban számos visszacsatolás, „hurok” is lehet. Meghatározó a sikeresség szempontjából az alkalmazás közeli alapkutatás, ami kritikus jelentőségű átmenetet képez az alapkutatás és az alkalmazott kutatás között. Nemzeti innovációs rendszer sikertényezői Politikai és stratégiai eszközökkel, kommunikációval, koordinációval, kiszámítható és hatékony forrásallokációval kell működtetni Valamennyi elem nélkülözhetetlen az eredményes működéshez A sikerességet a leggyengébb láncszem határozza meg. A rendszer elemei, aktív tagjai rugalmasan, dinamikus kölcsönhatásokban, intenzíven kapcsolódjanak egymáshoz, kommunikáljanak, együttműködjenek.

Nemzetközi tapasztalat - I A fejlett országokban tapasztalható termelés-növekedés 7/8-a új technológia bevezetésére vezethető vissza (Solow, 1957). A megfelelően végrehajtott K+F+I befektetések jövedelmezősége minden más befektetésnél magasabb (Nadiri, 1980). Az akadémiai kutatásba fektetett közforrások 28%-os megtérülésével számol (Mansfield, 1991). Az egészségipari (gyógyszer, műszer) K+F esetében 30% (Cockburn és Henderson, 2000). A tudományos szereplők az alapvetően új ismeretanyagot biztosítják, az innovációs folyamat további szereplői a piaci és a társadalmi hasznosításra összpontosítanak.

Nemzetközi tapasztalat - II A közforrásokból történő K+F+I befektetések piaci megtérülése magas 7-42% között, a társadalmi megtérülés 20 és 110% között alakult. Center for Strategic and International Studies (USA), 1996 és Jain et al., 2010. Az optimálisnál magasabb befektetés alacsonyabb megtérüléssel jár. A magas megtérülés azt is jelzi, hogy a befektetések nagysága alatta maradt az optimálisnak. A K+F befektetések megtérülése csak arra minden szempontból alkalmas recipiens esetén várható. A források biztosítását megelőzően előzetesen feltétlenül meg kell vizsgálni az érintett vállalkozás méretét, technológiai eszközparkját, a rendelkezésére álló K+F erőforrásokat, a piaci versenyhelyzetét, a tényleges K+F szükségletét, és a hatékony K+F menedzsment kapacitások rendelkezésre állását a cégen belül.

Nemzetközi tapasztalat - III A K+F+I tevékenység nemzeti és nemzetközi jelentőségét nem egy-egy felfedezés vagy sikertermék mutatja, hanem: Egy hagyományosan művelt ipar- vagy szolgáltatási ág vagy terület versenyképességének megtartása, ill. javítása, fejlesztése, megújítása (termelékenység növelés, új termék, új szolgáltatás vagy új folyamat). Korábban nem művelt ipar- vagy szolgáltatási ág vagy annak számottevő részterülete meghonosítása vagy megteremtése. Az eredményességet a tevékenységet folytató K+F+I szereplő kapcsolódó bevételei és az abban résztvevő foglalkoztatottak száma és minősége. A terület tényleges részesedésének alakulása a GDP előállításában ill. a szereplők részesedésének alakulása a piaci szegmens nyújtotta lehetőségekből.

Nemzetközi tapasztalat - IV A megfelelő megtérülést hozó K+F+I területek kiválasztási kockázatának elfogadható szintre csökkentéséhez, a K+F+I tevékenység hatékonyságának vizsgálatához a politikai, közintézményi és vállalkozói szintnek egyaránt rendszeres és megbízható információkra és objektív (független) tanácsadásra van szüksége. A tudósoknak, kutatóknak, fejlesztőknek, gazdasági szereplőknek, fogyasztóknak részt kell venniük a tudomány és technológiapolitika alakításában. Ez mind a szereplők (kutatók, menedzserek, gazdasági szereplők), mind a politikusok részéről készséget, felkészülést, kommunikációt és hatékony lépéseket követel meg.

Az egyetem és környezete  Tehetséges és motivált hallgatók Kiváló és motivált oktatók Korszerű feltételek, infrastruktúra Korszerű ismeretek, készségek, attitűdök „Nemzeti” ipar, gazdaság, politika, közigazgatás & társadalom Diplomások Visszacsatolás: elvárások, források minőségbiztosítás Nemzetközi kapcsolatok Globális környezet Rugalmas, hatékony menedzsment

Az akadémiai szféra - egyetem és kutatóintézetek – szerepe az innovációban A felfedező kutatások döntő hányadának szinterei A kutató és szakember utánpótlás biztosítása Élénk és sokféle egyetem – ipar kapcsolat biztosítása A társadalom és a tudományos kutatás –technológia - innováció kapcsolatának gondozása, fejlesztése

Egyetem és tudományos kutatás? Ha lenne elég pályázati forrás… Van-e elegendő elhivatott, motivált kutatónk? Alkalmasak-e versenyképes felfedező kutatások tervezésére, végzésére? Képesek-e… Jut-e erre elég idejük az egyéb feladataik mellett? Mennyire frusztrálóak az általános egyetemi feltételek?

Egyetemi K+F: a belső feltételek Minőségalapú belső értékelési rendszer (peer review) és ezen alapuló erőforrás (re)allokáció A sikeres kutatóknak kutatási szerződésekben biztosított optimális feltételek, amíg eredményesek A tudományos közösség belső autonómiájának és ethoszának érvényesülése: Univerzalizmus Közösségi szellem Anyagi függetlenség Szervezett szkepticizmus Elkülönült, de nyitott szervezet és működés: „kutatóegyetemi sziget”.

Magyar modell Akadémiai szférán belüli együttműködés: Egyetemek és Magyar Tudományos Akadémia OTKA Akadémia Támogatott Kutatóhelyek Lendület Program Nemzeti Kutatási Program(ok)? az ipari szféra bevonásával

A kutatás és az innováció jelentősége A nemzet társadalmi és gazdasági fejlődését, kultúráját egyaránt szolgálja. A gazdaság fejlődése nem függetleníthető attól a társadalmi és kulturális környezettől, amelyben működik. Ez a közeg a gazdaság szereplőinek versenyképességét, nyereségességét, fenntarthatóságát hosszú távon meghatározza. Egyes kutatások, felfedezések akkor is fontosak a társadalom számára, ha közvetlen gazdasági nyereségük nem, vagy csak később mutatható ki. A kormány még a legnyitottabb piacgazdaságú országokban is jelentős közforrásokat fordít az alapkutatásokra és a nemzeti innovációs rendszer egyedül magánforrásokból nem megfelelően működő elemeire.

Tudományos kutatás és gazdasági hasznosítás Időeltolódás – publikációk, szabadalmak (…PR)

Az eredményes nemzeti innovációs tevékenység jelei Gazdasági eredményesség gazdasági terhek csökkenése, új munkahelyek, versenyképes, nyereséges vállalkozások, befektetések, sikeres termékek, szolgáltatások, adóbevétel Állam stratégiai potenciáljának növekedése stratégiai sebezhetőség, kiszolgáltatottság csökkenése, nemzetbiztonság erősödése, társadalmi feszültségek csökkenése, erőforrások bővülése) Társadalmi haszon egészségi állapot és életminőség javulása, társadalmi terhek mérséklődése, emberi erőforrások minőségi és mennyiségi bővülése, függőség és járadékvadászat mérséklődése

A nemzeti K+F programok értékelésének szempontrendszere I. Tudományos érték II. Társadalmi hasznosság III. Megvalósíthatóság 1. Tudományos célok és jelentőség 2. Új eredmények, felfedezések és ismeretek szerzésének esélye 3. Egyedülállóság 1. Milyen és milyen jelentőségű emberi, közösségi szükséglet kielégítésére irányul? 2. Milyen hatással lesz az általános technológiai fejlődésre? 3. Milyen közcélú, ill. társadalmi hasznosítás, megtérülés várható? 4. Milyen piaci hasznosítás,megtérülés várható? 5. Milyen hatással lesz a közgondolkodásra, életmódra, műveltségre? 6. Mi a nemzetközi jelentősége és befolyásolja-e a nemzetek közötti kapcsolatokat? 7. Milyen hatással lehet az ország, a résztvevők megítélésére, presztízsére? 8. Milyen hatással lehet a nemzeti öntudatra, önbecsülésre? 1. Megvalósíthatóság, készültségi fok 2. Tudományos és kutatási infrastruktúra és logisztika szükséglet, rendelkezésre állás 3. A tudományos közösség és a közvélemény formáló szakmai tekintélyek várható hozzáállása 4. Jelentőség a tudományos közösség fiatal nemzedékei számára 5. Hatása a kutatási, oktatási-képzési tevékenységre 6. Milyen kihívást és lehetőséget jelent az akadémiai, egyetemi és vállalati K+F tevékenység számára? 7. Külföldi K+F kollaboráció bevonása 8. Külföldi K+F forrás bevonása 9. Magánszféra szerepvállalása 10. A működtetés, megvalósítás költségei és költségszerkezete, forrásai J.A. Dutton and L. Crowe (1988) Setting priorities among scientific initiatives. American Scientist, journal of sigma xi, 76, 600-601. nyomán