A szónoki beszéd típusai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Ami a Tiéd.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Feltehetek egy kérdést?
Folyamodjatok az Úrhoz,
Panasz utca Elköltöztünk
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
Tisztelt helyettes-államtitkár úr! Tisztelt Magyar Főkonzulátus, a Szent Angéla Kórus, valamint a TED Koleji képviselői, tiszteletreméltó vendégeink és.
Vegyetek erőt! Folk Iván.
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
A BIBLIA KÖZEPE.
Halotti Beszéd és Könyörgés
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
Keletkezése 1192 és 1195 közöttre tehető III.Béla korába
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Gitáros énekek.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Taizé alkalom.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mi is az az Advent?.
NAGYBÖJT 2012 …az újrakezdés lehetősége…
Móra László Karácsony édes ünnepén
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
ISTEN hozott köztünk!.
AMIT SZENTKORONA A MÁNAK ÜZEN PROF. DR. DR. VASS CSABA.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Egy jezsuita – akit ismerek . Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 5. Első nap.
Csendesedjek el fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Kész az én szívem, Istenem, vedd Uram áldó énekem
Ádám & Éva... Néhány Évával töltött nap után Ádám Istennel sétál a paradicsomban. Ádám elmondja az Istennek mennyire boldog, hogy Éva itt van vele, milyen.
ÁDÁM-ÉVÁS VICCEK click.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Szent Miklós Ünnepe Vác
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
Kezdetben vala a teljes káosz A káoszból teremtette a Földet Gaia…
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Ott függ a néma bárány: A vére földre hull, Míg dúl körül az ármány, S a tömeg zúg vadul. Szent arcát ütleg éri, és hull reá a vád, S ő szelíd hangon.
Amint vagyok, csak úgy jövök, Nem az erő, de szent erőd, A véred mos le minden bűnt, Isten Báránya, ím jövök! Vihartól tépve, rongyosan, Kétségtől verve.
Móra László Karácsony édes ünnepén
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Zsoltárok 40:1-9 Bízni az Úrban és emberekben Isten jelenlétében felismerni, hogy Ő mindig lát és hall minket Megismerni Krisztust, megérteni és cselekedni.
Jézus és a tízparancsolat
„… amikor hallgattátok az Istennek általunk hirdetett igéjét, nem emberi beszéd ként fogadtátok be, hanem Isten beszéde ként, aminthogy valóban az, és.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
ISTEN NÉPE A JELENÉSEK KÖNYVÉBEN Gallusz László Belgrádi Teológiai Egyetem
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
Igeolvasás „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. 8Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének.
JÓ REGGELT !.
Urunk megkeresztelkedése
Igeolvasás „1Dicsekednem kell, habár nem használ; rátérek azért az Úr megjelenéseire és kinyilatkoztatásaira. 2Ismerek egy embert a Krisztusban: tizennégy.
Hihetünk egy jó Istenben,
376.
Örvendezzünk, jertek, áhítatos lelkek, Istenünk oltáránál
ISTEN Kahlil Gibran.
Isten hozott, hogy megáldjon!
Ami a Tiéd.
A keletkezés körülményei
Ami a Tiéd.
„47Az első ember földből, porból való, a második ember mennyből való
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

A szónoki beszéd típusai

Csoportosítsd az alábbi szövegrészleteket az alapján, hogy a szónoki beszéd melyik típusába tartoznak! Tedd a betűjeleket a táblázat megfelelő rovatába!

a) „Saját szemetekkel látjátok felebarátaim, mik vagyunk: íme, por és hamu vagyunk. Mennyi isteni kegyelemben részesítve teremtette meg kezdetben az úr a mi ősünket, Ádámot, és a paradicsomot adta neki lakóhelyül.” b) „Az a pillanat, amely már több kormányválság alkalmával kísértett, bekövetkezett: át kell vennem a kormány vezetését. Az az érzésem, hogy a nemzet részéről egy bizonyos bizalom kísér, ami nélkül nem is mertem volna ideállni. c) „Vádlóm azt állítja, hogy nem jogosan kapok a várostól pénzt, mert jó erőben vagyok, következésképpen nem tartozom a testi fogyatékosok közé, továbbá olyan mesterséget folytatok, hogy a szóban forgó segély nélkül is megélhetek belőle.” d) „Azt is mondta t. képviselőtársam, Kemény Gábor báró, hogy nemzetiségi kérdést csináltak az erdélyi választási törvényből? Hogy a választási törvénynek nem az a feladata, hogy nemzetiségek szerint ossza a választási jogot, hanem az a feladata, hogy jó parlamentet alakítson.”

e) „Isten jóságából feladtam a szent papi rendet fiatal testvéreimnek, s ez alkalommal most felszentelt testvéreimhez, de egyúttal összes papjaimhoz kívánok szólni arról a kötelességről és magatartásról, melyet a jelen körülmények között hangsúlyozni szükségesnek látok.” f) „Távolról társtalanul jött. Urak, ispánok elől. Érkezett, hogy végigverekedje a maga harcát, mert Barmódon a Csikótanyán megsúgták neki a vers igézetét: szálló párák, időt jobbító szelek, szelíd bárányok, ítélet alatt vergődő emberek.” g) „Pest hajdani városházát lebontották. Eltűnt az utcáról, el az emberek fejéből. A <Szeptember végén<-t nem lehet lebontani, téglaként kihordani a nemzet tudatából. Vannak szellemi művek, amelyek úgy hozzátartoznak az országhoz, és olyasképp működnek benne, akár egy vízesés, mely erőművet hajt.”

Alkalmi (ünnepi) beszéd Egyházi beszéd Tanácsadói (politikai) beszéd Törvényszéki (jogi) beszéd Alkalmi (ünnepi) beszéd b) a) g) d) c) e) f)

Instructions for PowerPoint 2007 Tick Keep Source Formatting Right click the slide and click Insert Slide or Insert All Slides Click Slide Sorter icon (bottom right) Delete all the Magic PowerPoint slides except this one. Click save as and rename your PowerPoint Open ‘The Magic PowerPoint’ (Click Options and Enable this content On the Home tab, in the Slides group, click New Slide, and then click Reuse Slides. Click Browse and Browse File Select your presentation and click Open

Készítette: Császár Judit Zsitnyánszki Andrea