Primer tapasztalatok, Cardiff 2006. országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A Hallgatói Mentorprogram működése
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A TIPP Tudástranszfer Innovatív Projektekhez, Partnerséghez képzési program bemutatása Tütő Eszter DDRFÜ Kht március 23.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Mi is az a társadalmi integráció?
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
„Civil ABC Eger térségében”
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Reflektív gondolkodás
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Tervezési folyamat.
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú háló, Community Focused Schools) ösztönzik a decentralizált oktatási szektort hálószerű kapcsolatok és társulások kialakítására az állami, a magán és az üzleti szférával, a helyi társadalommal, biztosítják a tanulási lehetőségek jó hozzáférhetőségét, segítik az egyenlőtlenségek kompenzálását (kompenzáló oktatás), biztosítják az oktatási színtereken a szakképzés / átképzés/ lehetőségét is, az egyéni szükségletekre figyelő, reagáló, arra épülő adaptív képzések, újraértelmezik a tanulást (minden formáját elismerik, támogatják), kreditátvitelt (ld. Nyitott Képzések Hálózata), speciális projektekkel segítik az iskolát elhagyó (és/vagy munkanélküli) fiatalok szociális rehabilitációját (is), tiszteletben tartják az egyének, csoportok jogait, demokratikus, önigazgató részvételre ösztönöznek kritikai, reflektív, multikulturális gondolkodásra ösztönöznek, mintákat adnak az önkéntes segítésre és részvételre, mintát, modellt kínálnak a társadalmi kérdések megoldásában a civil és a közösségi részvételre.

Cardiff és a Zöld Kakas (Új Esély iskolamodell) - összehasonlító kérdések - Hogy állunk a peremfeltételekkel (országos, állami-hatósági, társadalmi, városi stb.)? Épít-e hálószerű kapcsolatokat (társulásokat az állami, a magán és az üzleti szférával, a helyi társadalommal) önnön erőinek, lehetőségeinek megsokszorozására? Kínál-e mintát, modellt a társadalmi kérdések megoldásában a civil és a közösségi részvételre? Segítik-e a ZK-n belül kialakított és bejárható utak és rendszerek a kompenzáló oktatást (az egyenlőtlenségek csökkentését)? Mennyire átjárhatóak ezek? Mennyire hozzáférhetőek? Mennyire figyel (épül, reagál) az egyéni szükségletekre? Milyen új útjait ismeri el a tanulásnak? Tudja-e segíteni, támogatni a bekerültek (rászorulók) szociális rehabilitációját is? Ösztönzi-e demokratikus, önigazgató részvételre diákjait? Mozgósítja-e az egyének és a közösségek erőit?

Lehetséges teendők a folyamatok előzetes megtervezése, a folyamat elemeinek rendszerbe szervezése, koordinálása, a feltételek biztosítása (hely, mesterek, mentorok, koordinátorok, a projektek tartalma, tanterve), a képzések vezetőinek (tanár, mester, mentor, stb.) folyamatos szakmai fejlesztése, karbantartása, a képzésben résztvevők folyamatos támogatása (tanulóé és tanáré egyaránt), beleértve a pedagógia-pszichológiai, mentálhigiénés és szociális támogatást, a folyamatok egyénivé tétele (egyéni haladási terv), monitorozása (portfólió), pozitív attitűdök kialakítása és megerősítése (az önelfogadás, az önbizalom fejlesztésével) önmagukhoz, a tanuláshoz, a hatékonyság eléréséhez szükséges optimális lehetőségek, motivációs és tanulási stratégiák biztosítása, a tanulók tapasztalataira, egyéni motivációra, érdeklődésre alapozás (erőforrások is!), az egyénhez igazodó tanulmányi idő, szerkezet, tartalom (ld. alaptárgyak + választhatóak + munka lehetősége a farmon, mint tanulás) hogy a tanulói (együttműködői) csoportok struktúrája eltérhet a hagyományostól (eltérő életkorúak együtt)