Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A statisztika alkalmazása különféle tudományterületeken I. Közgazdaságtan és gazdálkodástudomány Kovács Péter.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Képességszintek.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Reklámpszichológia Kutatási módszerek.
Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, november 28.
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
A projekttervezés első lépései
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Halmazelmélet és matematikai logika
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
A konstruktivista pedagógia alapjai
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Kvantitatív módszerek
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A történelmi tanulás sajátosságai
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A szövegértési feladatok összeállítása
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Kutatásmódszertani dilemmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Marketing információs
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
Eredetileg a statisztika matematikai eszközöket igénybe vevő államháztartástant jelentett, vagyis azon módszerek gyűjteményét és elméletét, amelyek segítségével.
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Komplex természettudományos tantárgy
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
Megfigyelés és kísérlet
A pedagógiai kutatás metodológiai kérdései
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
A kutatás filozófiája.
Az informatika (programozás) oktatásának pedagógiai módszerei
Sándor-Schmidt Barbara
Előadás másolata:

Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?

Metodológiai paradigmák mentén Kvalitatív (hermeneutikai) sokféle értelmezés, megértés feltárás, a kutató és a kutatás tárgya elválaszthatatlan kapcsolatban van, a kutató a folyamat része kell legyen Kvantitatív (empirikus) természettudományos, matematikai értelmezés, a valóság objektív, a kutató értéksemleges, kívülálló megfigyelő Harc a problémamegoldás eszköze?

Összehasonlítás Kvantitatív Kvalitatív A világ megismerés kutató objektív Szubjektív, kontextuális megismerés Összefüggések, szabályok feltárása Értelmezés, narratívák kutató Értékfüggetlen, objektív Részese a folyamatnak módszertan Hipotézis tesztelés Megértés, feltárás folyamat Mérés, változók vizsgálata kiemelve a kontextusból Formálódó magyarázat eredmények Általánosítható, előrejelző Egyedi, komplex

Kvantitatív jellemzők Előre rögzített változók A változók mérhető formában definiáltak Az eredményeket statisztikai tesztekkel vizsgáljuk A cél a hipotézis igazolása, vagy elvetése Viszonylag nagy elemszámú minták A jelenséget nem fontos a saját közegében vizsgálni Többnyire vannak előzetes kutatások van ismeretanyag a témában A kutató és vizsgált személy viszonya aszimmetrikus

Kvantitatív bírálat A vizsgált személy azt válaszolja amit gondol és ami a valóságnak is megfelel… és én ezt elhiszem neki (muhaha :-) A statisztika magabiztossá tesz (érthetetlen) A neveléstudomány nem alkalmazott matematika A számszerűsítés a reprodukálhatóság illúzióját kelti A személy közömbös, csak információforrás Intervallumskálán értelmezett változók hiánya A gyakorlattól távoli, következmények nélküli eredmények

Kvalitatív Nyitott kérdésekkel indulunk A mérés és statisztika egyszerűbb formáit alkalmazzuk Kevésbé egzakt, tág hipotézisek Kisebb elemszámú minta Több nézőpontból, egyediségén keresztül ragadja meg az általánosíthatóságot A jelenséget természetes környezetében vizsgálja Széles körű feltárás általában hosszabb időt vesz igénybe (még) nem számszerűsített változók Kevés előismerettel rendelkezünk, a kutatási terület feltáratlan

Kvalitatív bírálat A személyes benyomás hibákkal rendelkezik, nem tudományos módszer Fontos a résztvevő megfigyelés, érdekes a narratíva, de ezt ne hívjuk kutatásnak 5 tanulóval történt megbeszélésre nem lehet alapozni egy oktatási rendszer átalakítását A módszertani és matematikai képzetlenség nem lehet ürügy tudománytalan publikációra A kutatás jó a kutatónak, jó a résztvevőnek de senki másnak. De a kutatás nem magánügy. Személyes tapasztalataink egyéni

A kutatás ideális (elvi) folyamata A valóságot strukturáljuk, fogalmat alkotunk Értelmezési modellt alkotunk Kérdésfeltevés Mi van? Milyen? Mivel függ össze? Hipotézis állítás Hipotézis igazolás vagy elvetés Általánosítás, elmélet alkotás

A kutatás gyakorlati folyamata Kiindulás a problémából Elméleti keretek tisztázása Fogalomtisztázás Axiómák (állítások melyeket bizonyítás nélkül igaznak fogadunk el) Kérdésekké alakítjuk a problémát Hipotézis alkotás Hipotézis tesztelés

A jó hipotézis Megalapozott, meglévő ismeretekre támaszkodik Definiált fogalmakat használ Operacionalizálható Egyértelműen eldönthető Magyarázó erejű, elképzelhető Az összefüggések irányát is mutatja Egyszerű, tömör (alhipotézisekre bontás)

Okság és együttjárás Ok -> okozat Okság feltétele Okság fajtái Legyen empirikus együttjárás Az ok időben megelőzi az okozatot Nincs harmadik, amely mindkettőnek oka Okság fajtái A Szükséges feltétele B nek A Elégséges feltétele B-nek Okfejtési hibák Logikai hibák Cirkuláris okság Indikátor (az együttjárás nem oksági viszony)

Változók, attribútumok Függő Független Attribútumok

Iskolázott Iskolázatlan Előítéletes 3 9 Nem előítéletes 7 1

Szorongás vizsgálata feladathelyzetben Nem Feladat nehézsége ?? Szorongás mértéke

Példa Barabásné Kárpáti Dóra :: A családi problémák hatása a fiatalok szerfogyasztására, Új Pedagógiai Szemle 2008 augusztus–szeptember H1: „…kimutatható-e szignifikáns összefüggés a családi problémák, valamint az alkohol- és drogfogyasztás között az ambulancián megjelenő fiatalok különböző csoportjai (kipróbálók, problémás szerfogyasztók, függők) körében. „ H2: Úgy gondolom, a családi problémák összefüggést mutatnak az interjúalanyok alkohol- és egyéb drogfogyasztásával.