A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Kultúra és internet Csepeli György Budapest, november 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciája
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
Az emberi jogok és a nyelvek Pécs, október 10. Szalayné Sándor Erzsébet Nyelv és jog – avagy a jogi nyelv és a nyelvi jog dilemmája Európában.
Várkonyi Nándor látomása az emberi kultúra kialakulásáról Konzulens: VERÓK ATTILAKészítette: DEÁK KRISZTINA egyetemi adjunktus informatikus könyvtáros.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
„Férfinak és nőnek teremtette”
Diktatórikus rendszerek, II.
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Népszerű kultúra és magaskultúra
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Interkulturális kommunikáció (1.ea.)
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
N ő történet és feminizmus Women’s history kontra gender history N ő történet versus társadalmi nem történet.
A népesség nem és kor szerint
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Kultúra és Szocializáció
SZTE-ÁJTK, Politológia BA, III. évfolyam Politikatudomány szekció Április 15.
Az amerikai (USA) kommunikáció
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Kisebbségi kultúrák.
A multilaterális diplomácia sajátosságai
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Csoport, szervezet, hálózatok
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Ukrajna. Hatalmi távolság (PDI ~70) -Korrupció elfojthatatlan, ezáltal: -Mindenkinek minden megfelel, -Mindenhol megvannak a kiskapuk -A rétegbeli és.
A háború és a modern fegyveres erő
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
A pszichikumról általában
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Multietnikus-identitás a gender aspektusából Molnár Csilla adjunktus NyME BEPK Nyelvi és Kommunikációs Intézet.
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Elgondolások az aktív időskor programjára,
IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát?
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapszak (BSc) 2014/2015,
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
LEADER, Identitás, Sport
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Elmélet és neveléstudomány
Hatalom és szervezeti politika
Ifjúsági helyzetkép a világban, nemzetközi kitekintés
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
KALANDVÁGYÓKNaK… Szociológia alapszak és Szociológia mesterképzési szak a Miskolci Egyetemen!
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet

A kritikai jelleg szükségszerűsége  A gender-kutatások eredete: a feminizmusból vezethető le  A feminizmus nem egységes mozgalom  Három főbb hulláma: század fordulója: a nők politikai jogaiért folytatott küzdelem es évek: harc a gazdasági jogokért es évektől: törekvés a szellemi életben való aktívabb, önállóbb részvétel jogáért

A feminizmus harmadik szakaszának jellemzői  A fennálló uralmi viszonyokhoz képest marginális  A marginalitás radikálissá tesz (a szellemi életben is)  A radikalitás csak átfogó lehet: a domináns pozíciók, beszédmódok széles körű kritikai elmélete

Az átfogó kritika diszciplináris jellege  A rendszeres kritikai gyakorlat diszciplinárissá tesz  Nem köthető többé a tényleges, biológiai nemhez (sex)  Feladata a társadalmi-kulturális konstrukcióként értett nemiség (gender) vizsgálata lesz

A gender kiterjesztése  A nemiség kulturális konstrukciójának alapfogalmai: - Feminitás (a születéssel adott nőiség) - Feminin (a társadalom, kultúra által elvárt nőiesség) - Maszkulinitás ( a születéssel adott férfi- mivolt) - Maszkulin (a kultúra által elvárt férfiasság)

Következmények  A nőiességre való kritikai rákérdezés implikálja a férfi-kutatások megindulását  A férfikutatások főbb eredményei: - A férfiasság ismérve időben, társadalmi pozíció szerint is változó - Tendencia: ösztönszublimálás, kontroll - Azonos kultúrában is fényévnyi távolság van férfieszmények és a férfi-énkép meghatározói között

A gender pozicionális jellege  Julia Kristeva: a nemi mivolt jegyei egy kultúrában pozicionálisan ragadhatók meg, írhatók le  Következmény: a domináns pozíciót mindig maszkulin, a marginálisat mindig feminin jegyekkel ruházzák fel a köztudat részéről  Példa: balett: feminin – politika: maszkulin

További episztemológiai és ontológiai következmények  Test és kultúra új viszonyának a felvetése  A beszédben konstituálódó világ és tudás létrejöttének vizsgálata (ki beszél és honnan szól?)  A részlegesség szükségszerűségének felismerése: mindig egy bizonyos szituációba ágyazott tudás és látás részesei vagyunk  De ezáltal új összefüggések és szempontok is feltárulhatnak: út nyílhat egy új antropológia felé

Köszönöm a figyelmet!