Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Kutatási terv.
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Az osztályterem pedagógiája
A KISCSOPORT. Megközelítések: Cooley: primerszekunder ( az empirikus valóságban(társadalmi munkamegosztás létező, konkrét alakzat)következménye) Simmel:
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon Képek az egyéni összefüggő tanítási gyakorlatról Approximáció Jáki Gábor igazgatóhelyettes.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Szakdolgozat címe Készítette: X.Y Miskolci Egyetem
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
A szociálpszichológia módszerei
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Küldő intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Véleménymegosztó szubkultúrák: EMO Készítette: Starcsevics Nikoletta Témavezető:
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Egy 20 évvel ezelőtt indult pedagógiai kísérlet eredményességi vizsgálatainak töredéke Visszapillantás az első logopédiai osztály indulására és a rendelkezésre.
Szociometria A szociometria szülőatyjának Jacob Lévy Morenót tekintik
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
A SZAKDOLGOZAT CÍME (ARIAL 32 pt)
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Korai tehetségnevelés
A Számvitel Didaktikája
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Szakdolgozat címe Szakdolgozó neve Konzulens: Konzulens neve
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” FIATALOKAT ÉRINTŐ GAZDASÁGI-SZOCIÁLIS VÁLTOZÁSOK ÉS PROBLÉMÁK -A legújabb generációk.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
A pszichológiai mérés alapjai
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Szakdolgozatok védése
Szakdolgozatok védése
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar A LONGITUDINÁLIS SZOCIOMETRIAI FELMÉRÉS ÉS A KIKÉRDEZÉS MÓDSZERÉNEK HATÉKONYSÁGVIZSGÁLATA szakdolgozat KISS PIROSKA szociálpedagógus hallgató Konzulens tanár: Dr. Katona György 2009.

Előadásvázlat A probléma bemutatása A kutatás célja Szakirodalom feldolgozása A kutatás hipotézisei A kutatási módszerei, mintája Adatok Eredmények, következtetések SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

A probléma bemutatása A szociometria módszere közösségeket érzelmi és információáramlási rendszerének felmérésére széles körben alkalmazott módszer Kérdések merülnek fel a középiskolai közösségek esetében e módszer megbízhatóságával, időbeni stabilitásával, és a szakirodalom által javasolt paraméterek jelentésével kapcsolatban Ez a kutatás ezekre a kérdésekre keresi a választ a soproni Széchenyi Gimnázium egyik osztályának longitudinális vizsgálata során SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

A kutatás célja Megvizsgálni, hogy egy középiskolai osztályban végzett longitudinális szociometriai vizsgálat és a pedagógusok körében végzett kikérdezés módszerének párhuzamos alkalmazása hogyan segítheti a közösség jobb megismerését A szociometria módszerének alkalmazhatósági kereteinek pontosítása egy középiskolai közösség feltérképezése során SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

Szakirodalom A szociálpedagógiában alkalmazható kutatási stratégiák, módszerek áttekintése (Falus, Cserné, Babbie, Tomcsányi) A szociometria módszerének részletes bemutatása (Moreno, Mérei, Bóka) SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

A kutatás hipotézisei H1: A szociometria módszerének longitudinális alkalmazása és a pedagógusok körében végzett kikérdezés együttes alkalmazása növeli az osztályközösség megismerésének hatékonyságát H2: A szociometria módszere által javasolt paraméter-értelmezések és kategóriák csak korlátozott mértékben alkalmazhatóak középiskolások körében SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

Módszerek és minta 1. Longitudinális szociometriai vizsgálat Két alkalommal ugyanabban az osztályközösségben Két-két hallgató a második felmérést követően (2 hét) ismételten kitöltötte a kérdőívet (stabilitás-ellenőrzés) Körülmények A szociometriai felmérések ideje: 2006 októbere és 2008 áprilisa Osztályfőnöki óra keretében Minta: Széchenyi Gimnázium (Sopron) egyik osztálya: 32 fő (14 lány, 18 fiú) Az első felmérés idején 16 évesek (2. gimnazisták) SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

Módszerek és minta 2. Kikérdezés pedagógusok körében Körülmények Szociometriai kérdőív kitöltése két-két diák nevében Szociogram rajzolása a felmérés eredményeinek ismerete nélkül Interjú, részben strukturált, diktafonnal Körülmények A kikérdezés ideje 2008 április A kérdőív kitöltésére és szociogram megrajzolására a pedagógusoknak 1-3 hét állt a rendelkezésükre Az interjú az iskola egyik üres termében zajlott le Minta: két pedagógus: osztályfőnök, több tárgyat tanító tanár SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

Adatok Kölcsönösségi táblázat Szociogram Szerkezeti mutatók Gyakorisági táblázat Csoportlégkör mutató Tagolási mutatók Kérdőíves felmérések Írásbeli feladatok interjúk Az osztályközösség szociogramjának részlete a 2008-as felmérési állapot szerint SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

Eredmények, következtetések A H1 hipotézis (hatékonyságnövelés): részben beigazolódott: a két módszer eredményei túlnyomó részt fedik egymást A H2 hipotézis (a módszernek korlátai vannak): beigazolódott A módszernek vannak gyenge pontjai (pl. csoportlégkör mutató) A szociometria csak eszköz, nem pótolja a pedagógusi megismerő munkát A pedagógusok szívesen és nyíltan beszélnek tapasztalataikról A pedagógusok igényelnék az ilyen jellegű megbeszéléseket A jó pedagógus jól érzékeli az osztályközösséget Az eredmények bemutatása az osztályközösség előtt nagy körültekintést igényel, de nagyon hasznos lehet SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! SZAKDOLGOZAT VÉDÉS - 2009