A Körösvölgyi Környezettechnológiai Klaszter Középtávú fejlesztési stratégiája 2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Advertisements

Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Foglalkoztatási Programok Főosztály
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Magyar Útügyi Társaság
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A határtérség.
Magyar Útügyi Társaság
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

A Körösvölgyi Környezettechnológiai Klaszter Középtávú fejlesztési stratégiája 2012

Stratégia Elemzési fázisÉrtékelési fázis

Kiemelt prioritások Fenntarthatóság Innovációs potenciál Humán kapacitás

PANAC – állami források2007 – RFÜ/ROP – Pólus programok Klaszterfejlesztés Magyarországon

Pólus programok Magyarországon

Klaszterfejlesztés a Dél-Alföld régióban DAOP – 1. prioritásForráskeret alakulásaBékési térség szerepe

Forrás abszorpciós képesség

Első blokk Második blokk Összegzés Kérdőíves elemzés

Európai Klaszter Memorandum A kooperáción keresztül új ötletek, projektek születnek Lecsökken az ötletfeltárástól a piaci bevezetésig vezető út Megvalósul a versenyző vállalatok együttműködése ("coopetition") Az új üzleti és együttműködési lehetőségek haszonélvezői a kis- és középvállalkozások is SWOT - Háttér

A modern verseny és a sikeres klaszterpolitika Vállalatmérettől függetlenül szoros, interaktív kapcsolat Fellépés a közös akciók és tevékenységek keretében a feltárt kritikus területeken A "szűk keresztmetszetet" jelentő problémák közös megoldása

SWOT külső és belső cellái ErősségGyengeség Lehetőség Erősség - Lehetőség stratégiák Erősség - Gyengeség stratégiák Veszély Erősség - Veszély stratégiák Gyengeség - Veszély stratégiák

Klaszter stratégia Európai Unió stratégiai célkitűzései ( ) Hazai fejlesztési dokumentumokhoz való illeszkedés A klaszter küldetése és jövőképe

Az Európai Unió stratégiai célkitűzései ( ) 5 Kiemelt cél 11 Tematikus cél

Az 5 kiemelt cél 1. Foglalkoztatás szintjének javítása 2. K+F erősítése 3. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése 4. Az iskolából kimaradók arányának csökkentése 5. Az országos szegénységi küszöbök alatt élő európaiak számának jelentős csökkentése

A 11 tematikus prioritás 1. A kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció erősítése 2. Az információs és kommunikációs technológiák hozzáférhetőségének, használatának és minőségének javítása 3. A kkv-k, a mezőgazdasági, a halászati és az akvakultúra ágazat versenyképességének javítása 4. A karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás támogatása minden ágazatban 5. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat megelőzés és – kezelés előmozdítása 6. A környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása 7. A fenntartható közlekedés előmozdítása és kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban 8. A foglalkoztatás előmozdítása és a munkaerő mobilitásának támogatása 9. A társadalmi befogadás előmozdítása és a szegénység elleni küzdelem 10. Beruházások az oktatás, a képességfejlesztés és az egész életen át tartó tanulás területén 11. Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás

Hazai fejlesztési dokumentumokhoz való illeszkedés Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság fejlesztési program

A klaszter küldetése és jövőképe A klaszter tagjainak célkitűzése Összhang az ÚSZT-vel A küldetés

A klaszter stratégiai céljai A Körös-völgyi Környezettechnológiai Klaszter belső kohéziójának erősítése, a fenntartható fejlődés kereteinek megteremtése (3., 6.) A környezettechnológiai fejlesztések humán- és infrastrukturális feltételeinek hatékony biztosítása (8., 10.) A klaszter innovációs potenciáljának megerősítése, a közös fejlesztési programok megvalósítása a térségi fejlesztési potenciál kiaknázásával (1.)

Küldetés A Körös-völgyi Környezettechnológiai Klaszter az innovációs szolgáltatók bevonásával az egymást kiegészítő (komplementer) szolgáltatásokat a környezettechnológiai értéklánc mentén együttműködő szolgáltatási portfolióba szervezze, működtesse, és ezáltal versenyképes, magas szintű hozzáadott értéket teremtsen. Jövőkép Az értékközpontú innovációs potenciál kiépítésével, a partnerség megerősítésével és tudatos kompetenciafejlesztéssel az értékteremtés valódi gazdasági eredményekké transzformálódik, amely révén a Körös-völgyi Környezettechnológiai Klaszter Közép- Európa jelentős szerveződésévé válik. Általános cél a mérnöki vállalkozások, környezetvédelmi szolgáltatók, és üzletviteli tanácsadást végző szervezetek számára az együttműködés elősegítése, a cégek közötti kapcsolatépítés és közös projektek generálása. Stratégiai célok A Körös-völgyi Környezettechnológiai Klaszter belső kohéziójának erősítése, a fenntartható fejlődés kereteinek megteremtése A környezettechnológiai fejlesztések humán- és infrastrukturális feltételeinek hatékony biztosítása A klaszter innovációs potenciáljának megerősítése, a közös fejlesztési programok megvalósítása a térségi fejlesztési potenciál kiaknázásával Prioritások 1. A Körös-völgyi Környezettechnológiai Klaszter működése infrastrukturális feltételeinek biztosítása 2. A fenntartható fejlődés és a klaszter továbbfejlesztésének soft elemei 3. A helyi térségi fejlesztési kapacitások feltérképezése, komplex gazdaságfejlesztési programok kialakítása Beavatkozások Szoftver fejlesztés közös innovációs projekt keretébenNemzetközi kapcsolatok erősítése Térségi szintű innovációs kezdeményezések feltárása (projekt generálás) Hálózatos infrastruktúra fejlesztése A menedzsment típusú tevékenységek erősítése, szélesebb portfolió kialakítása Helyi, térségi szintű gazdaságfejlesztési kezdeményezések felkarolása A tagok innovációs potenciáljának és a klaszter belső kohéziójának erősítése Alkalmazottak szakmai továbbképzése, oktatása

A beavatkozás struktúrája Klaszter szintű mutatók rögzítése egységes struktúrával

A beavatkozások bemutatása A tagok innovációs potenciáljának és a klaszter belső kohéziójának erősítése Nemzetközi kapcsolatok erősítése Térségi szintű innovációs kezdeményezések feltárása Hálózatos infrastruktúra fejlesztése A menedzsment típusú tevékenységek erősítése, szélesebb portfolió kialakítása Helyi, térségi szintű gazdaságfejlesztési kezdeményezések felkarolása A tagok innovációs potenciáljának és a klaszter belső kohéziójának erősítése Alkalmazottak szakmai továbbképzése, oktatása

A klaszter közös projektjeinek bemutatása SorszámProjekt címePartnerekKezdés dátumaZárás dátumaKöltségvetés 1. Komplex képzési program a klaszter humánerőforrás fejlesztése és a munkahelymegtartás érdekében Képzési intézmények, felsőfokú oktatási intézmények, a képzés iránt érdeklődő klaszter tag szervezetek január2014. december30 millió Ft 2. Környezettechnológiai inkubátorház létesítése Gyulán ERBO-PLAN Kft. valamint további klaszter tagok július2015. december250 millió Ft 3. Helyi, komplex környezet technológiai program kifejlesztése ERBO-PLAN Kft. valamint további klaszter tagok, illetve helyi civil szervezetek és gazdaságfejlesztési intézmények (kamarák) január2015. június20 millió Ft 4.Környezettechnológiai projektfejlesztési módszertan kidolgozása ERBO-PLAN Kft. valamint további klaszter tagok július2015. december12 millió Ft

Az együttműködés és partnerség szerepe a közös projektekben Az integrált programozás és megvalósítás elve Területi tervezés Közös programozás Több alapból finanszírozott programok

Az együttműködés és partnerség szerepe a közös projektekben Három új Európai Uniós fejlesztési módszertan A közösségek által irányított helyi fejlesztési program Integrált területi beruházás (Integarted Territorial Investment) Közös cselekvési terv

2-4 éves időtávban megvalósítani tervezett projektek 1. Komplex képzési program a klaszter humánerőforrás fejlesztése és a munkahelymegtartás érdekében (2014. január – december) 2. Környezettechnológiai inkubátorház létesítése Gyulán (2015. július – december) 3. Helyi, komplex környezet technológiai program kifejlesztése (2014. január – június) 4. Környezettechnológiai projektfejlesztési módszertan kidolgozása (2016. július – december)