Egészségtudat és kemizáció EDUVITAL Sajtótájékoztató: 2012. november 26. Egészségtudat és kemizáció Tompa Anna Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet
Termékek a világpiacon az 1990-es években Kemizáció VEGYI ANYAGOK a világpiacon 1965 60.000 1975 70.000 1985 90.000 1990 >100.000 évenként> + 400 - 1.000 tétel regisztrált 1965 6.000 1975 7.000 1985 9.000 1990 >10.000 évenként> tételek száma ? Termékek a világpiacon az 1990-es években ~ 4, jelenleg kb.10 millió
A KEMIZÁCIÓ ELŐNYEI Az életszínvonal emelkedik Táplálék termelés növekszik A fizikai igénybevétel csökken
Mértéktelen fogyasztás
A kemizáció hátrányai A levegő, víz, talaj szennyezés Környezetkárosítás Allergiás betegségek Biodiverzitás csökkenése
Vegyszerek a vízben és a talajban 300 milliárd liter szennyvizet eresztenek évente a felszíni vizekbe 2,6 milliárd ton./év nitrit-nitát kerül a talajba 370,000 tonna ólom 2,6 millió tonna Zn kerül az óceán vizébe 120 millió tonna mosóport és kozmetikumot használunk fel évente a világon 80 millió tonna termésnövelőt használ a mezőgazdaság évente
Allergiára hajlamosító tényezők Környezetszennyezés + pollen Atópiás hajlam Allergén magas koncentrációja A gyermekkori betegségek kivédése Finomított és kezelt élelmiszerek Tej és tejtermékek fogyasztása 5 hónapos kor alatt Szoptatás hiánya
A környezetszennyezés és az emberi viselkedés Mikrogrammos szennyeződések miatti fokozott aggodalom: Élelmiszerek adalékanyagai Vakcinák Grammos, sőt kilógrammos negligenciák: Dohányzás Permetezés, tarlóégetés Veszélyes hulladékok illegális lerakása, akkumulátorok, sütőolaj, festékek, fáradt olaj, stb. Folyók, tavak vízszennyezése, csatornázás elmulasztása Szemetelés, falfirkák
A vakcináció hatása a betegségekre és a halálozásra
Az oltások hatása a túlélésre
Higanyforrások Amalgám Tengeri halak Ipari szennyezés Dohányzás
Köszönöm a figyelmet!