A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Gyermekvédelmi alapellátás
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A gyermekvédelem fogalma
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
„Ha rákiabálunk egy élőlényre, megöljük benne a lelket. A botok és a kövek a csontjainkat törik össze, míg a a szavak a szívünket. Robert Fulghum Robert.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Tarsoly Edéné SzocioNet DDRMHSZK Gyermekjóléti Csoport
A krízis-otthonok szerepe a válságkezelésben
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Gyermekvédelmi tanácskozás
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Csoport, egyszemélyes csoport, család
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Hogyan segíthet a rendszer?
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
A családon belüli erőszak sértettjeinek jogi védelme
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
A BŰNÖZÉS TÁRSADALMI OKAI. A mikrokörnyezeti hatások csoportja A családi viszonyok: A fiatalkorú elkövetők többsége nagycsaládból származik, és.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
A helyettes szülői ellátás működése
Ágazatközi együttműködés
Intézményi kötelezettségek a gyermek- és ifjúságvédelem területén
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Család – és Gyermekjóléti Központ
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Központ és Családok Átmeneti Otthona május 19.

Az együttműködés szereplői Megelőz ő feladatot ellátó intézmén yek Családvédelmi koordinációs szerv Rend őrség Bíróság Családok

Az együttműködés szereplői Megelőző feladatot ellátó intézmények: „A hozzátartozók közötti erőszak megelőzéséhez kapcsolódó feladatot látnak el a törvényben meghatározott alaptevékenységük keretében a)egészségügy… b)személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók… c)Közoktatási intézmények…. d)Gyámhatóság e)Rendőrség f)Ügyészség g)Bíróság h)Pártfogó felügyelő szolgálat i)Áldozatsegítés….. j)Menekülteket befogadó állomás k)Társadalmi szervezetek, alapítványok „ …meghatározott intézmények és személyek kötelesek jelezni a családvédelmi koordinációért felelős szervnek, ha hozzátartozók közötti erőszak veszélyét észlelik”

„ a kislány szerint azért jártak a kórházban mert az anyja nagyon megütötte, az anya szerint a gyermek elesett a fürdőszobában, élénk a fantáziája, mindenkit félrevezet” „Fiunk italozó életmódot folytat, ilyenkor agresszív, tör-zúz, nagyon félünk tőle, az apját egyszer, menyünket rendszeresen veri” „a párom sokat iszik, ilyenkor féltékeny, fenyeget hogy megöl, 12 éve ver, többször megerőszakolt… a fogamat kitörte, a lábamat kitekerte” „a gyermek játék közben beszaladt a konyhába és megkérdezte nevelőapját, hogy mi lesz az ebéd, mire az belenyomta a gyermek fejét a forró olajba. Mivel a sebet leplezni akarták, nem kezeltették és az súlyosan felülfertőződött”

„ a családvédelmi koordinációért felelős szerv tájékoztatást ad a bántalmazottnak …a család és a gyermekek védelmét szolgáló szociális intézményrendszerről és szolgáltatásokról…igénybe vehető terápiás kezelésekről, konfliktuskezelő lehetőségekről” „a rendőrség köteles a bántalmazott részére felvilágosítást adni az áldozatsegítő, a szociális és jogi segítségnyújtó szervekről, szervezetekről és intézményekről…”

A sikeres krízis kezelés a kulcsa a hosszú távú segítségnyújtásnak A krízis időtartama és szakaszai Időben korlátozott. Jacobson szerint a krízisállapot hat-nyolc hétig tart. Kiváltó hatás (ideje órákban mérhető), Megrettenés és nyugtalanság (ez néhány napig tart), Alkalmazkodás időszaka (heteket vesz igénybe)‏ Helyreáll az egyensúly (néhány hónap alatt)‏ A krízisben lévő ember más emberekhez fűződő kapcsolata megváltozik. Másokat annak függvényében ítél meg, hogy kap-e tőlük segítséget. A legtöbb krízishelyzet szakember segítsége nélkül oldódik meg. A krízisintervenció alapkoncepciója Egyidejű kapcsolatteremtés a környezettel (életének jelentős személyeivel). Családterápia, családi csoport-konferencia

Milyen feladatokra kell vállalkozni? Belátás segítése Életvitelváltás támogatása Konfliktuskezelés tanulása Problémamegoldás fejlesztése Erőszakmentes életre történő szocializálása a gyermekeknek Tettes-áldozat kapcsolatának rendezése Speciális kezeléshez juttatása az érintetteknek Pszichológus (iskolák, kórház, gyermekjólét)‏ Családterápia (Nevelési Tanácsadó, Gyermekjólét)‏ Párterápia (Gyermekjólét)‏ Mediáció és egyéb resztoratív tecnikák (Gyermekjólét)‏ Alkohol-drog-egyéb szenvedélyek kezelése (Drog Ambulancia, Pszichiátria, AA, (Családsegítőben)‏