Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws Balbus) Jelige: Dodó 252
Az elhízás társadalomlélektani vonatkozásai Korunk leggyakoribb problémája a táplálkozás és testsúly kérdése. Korunk leggyakoribb problémája a táplálkozás és testsúly kérdése.
Túlsúlyosak lettünk!
Elhízás kialakulása Geneteikai tényezők Pszichológiai tényezők Környezeti tényezők Zsírsejtek száma,mérete, telítettsége Helytelen táplálkozás Mozgásszegény életmód
Elhízás okozta problémák Izületi és gerincbántalmak Légzési nehézség Cukorbetegség Szív és érrendszeri megbetegedések MagasvérnyomásbetegségMagasvérnyomásbetegség SzívinfarctusSzívinfarctus Rákbetegségek: Vastag és végbélrákVastag és végbélrák ProsztatarákProsztatarák MellrákMellrák
Fogyókúrák rejtett (pszichés) vonzatai Anorexia nervousa Bulémia
Kutatásom célja: Az iskolámban tanuló diákok táplálkozási szokásainak feltérképezése. Az iskolámban tanuló diákok táplálkozási szokásainak feltérképezése.. ? ? ? ? ? ?
Kutatási módszer: Kérdőív: többnyire zárt kérdéssort tartalmazott anonim,
A kutatásban résztvevők nemek szerinti megoszlása A vizsgálatban résztvevő tanulók száma: 405 fő. 65 fő 340 fő
A tanulók korszerinti megoszlása 108 fő 145 fő 152 fő n=(405 )
A leggyakrabban fogyasztott ételek rangsora 2. Könnyen emészthető 1. Magyaros ételek 5. Egyéb 4. Édességek 3. Gyorséttermi ételek
Étkezés gyakorisága 184 fő 134 fő 62 fő 25 fő n=(405)
Főtt étel fogyasztásának gyakorisága Naponta 1x eszik főtt ételt251 fő Naponta 2x eszik főtt ételt142 fő Naponta 3x eszik főtt ételt4 fő Nem eszik főtt ételt8 fő n=(405)
A testtömegük megítélése a tanulók szerint A testtömegük megítélése a tanulók szerint n=(405)
T
A változtatás dilemmája n=(405 fő)
Összegzés
A patak és a szikla összecsapásakor a patak kerül ki győztesen, nem az ereje, hanem a kitartása miatt!