Az ember táplálkozása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Az előbél felépítése és működése
A belek „alagútjain”.
A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Készítette: Nákám Róbertné
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Az emésztőszervrendszer
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Enzimek az élet esszenciái
A köztakaró és képletei Testüregek
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Az emberi test felépítése
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
Jellemezze a méhek tápcsatornáját és mirigyeit!
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Emésztés, felszívódás, transzport
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A belek „alagútjain”.
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
A férgek törzsei.
A szájnyílástól a belekig
Hasnyálmirigy.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Munkaélettan Munkaélettan
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
A szervezet biokémiai folyamatai
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Az egységes egész.
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Egyed alatti szerveződési szintek
Az anyag és energiaforgalom élettana
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Kiválasztás.
Az állati szövetek Szövet fogalma: - Az állati szövetek fajtái:
Tápanyagaink.
3.4.2.Az állatvilág főbb csoportjai a szervi differenciálódás szempontjából 2.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
A tápanyagok útja a szervezetben, emésztés és felszívódás, fehérjék, szénhidrátok és zsírok útja a tápcsatornában és szerepük az intermedier anyagcserében.
Izomszövet: felépítés, feladat, működés, csoportosítás, eredetük
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Az ember rendszertani helye: - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes emlősök - főemlősök - emberszabásúak - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Az edzés és energiaforgalom
Zsigertani bevezető; tömlős és parenchymás szervek szöveti szerkezete
Előadás másolata:

Az ember táplálkozása

Ember táplálkozásának jellemzése Az ember táplálkozására jellemző megállapítások: Hetetróf Kemotróf Mindenevő A táplálkozási szervrendszer tagolódása: Áll a bélcsatornából (üreges zsigeri szerv) és az ehhez kapcsolódó emésztőmirigyekből. Előbél: Szájüreg Garat Nyelőcső Gyomor Középbél (vékonybél): Patkóbél Éhbél Csípőbél Utóbél: Vakbél Vastagbél Végbél

Üreges zsigeri szervek felépítése A gyomor példáján: Savós hártya Hosszanti simaizomszövet Lazarostos kötőszövet Körkörös simaizomszövet (Lehet harántcsíkolt a nyelőcsőnél) Nyálkahártya (hám, simaizom, kötőszövet)

Emésztőmirigyek Külső elválasztású elkülönült mirigyek 3 pár nyálmirigy: (fültő-, állkapocsalatti-, nyelvalatti-mirigyek) Hasnyálmirigy Máj Külső elválasztású a bél nyálkahártyájában található mirigyek: Gyomorfal és vékonybélfal mirigyei

A táplálkozáshoz kapcsolódó fogalmak Tápanyag: az életjelenségek fenntartásához szükséges anyagok összessége Táplálék: tápanyag + salakanyag (emészthetetlen anyagok) Táplálkozás folyamata: Táplálék felvétele Emésztés: a felevett makomolekulák lebontása építőegységeikre: Fehérjékből aminosavak Poliszacharidokból (keményítő) monoszacharidokat (glükózt) Zsírokból glicerinszármazékokat és zsírsavakat Nukleinsavakból nukleotidokat Felszívás: a megemésztett tápanyagokat a vér és nyirokkeringésbe juttatni Salakanyag eltávolítása

Tápanyagok: Nagy mennyiségben felvett anyagok Mennyiségi éhezést okoz hiányuk Szénhidrátok: energia (10 rész) Fehérjék: test felépítése (2 rész) Lipidek: energiabiztosítás (1 rész) Kisebb mennyiségben felvett anyagok: Minőségi éhezést okoz hiányuk Vitaminok Esszenciális zsírsavak Esszenciális aminosavak: olyan fehérje építőegységek amit mi nem tudunk előállítani Még felvett anyagok: Víz Ásvány anyagok

Táplálék Emésztés Tápanyag Salakanyag: Emészthetetlen anyagok Bélhámsejtek Baktériumok Saját anyagaink felépítése: Aminosavakból fehérjét; Nukleotidokból nukleinsavakat; Cukrokból minden más anyag előállítható, de van raktározott formája is a glikogén; Zsírsavakból zsírok készülnek. Cukrok és zsírok elégetésével energiát állítunk elő. Ezzel fedezzük az életműködések energiaigényét, így aza anyagok felépítését is. Alapanyagcsere: Nyugalomban levő szervezet fenntartásához szükséges napi energiamennyiség 70 kg-os ember esetén: 4,2 KJ/kg/h 160 KJ/m2/h