A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák szervezete és működése.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Országos Széchényi Könyvtár Budapest, november 14. A stratégiai tervezés és végrehajtás aktuális állapota alapján.
K ulturális fejlesztések az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kulturális vidékfejlesztés és a könyvtárak szeptember 25.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg BÁCSKIR TIOP / LAKITELEK Könyvtári.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) ( ) Tudásdepó-Expressz.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az Új Széchenyi Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt TIOP /1 kódszámú, Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tudásdepó-Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
ISKOLABARÁT MÚZEUM Múzeumok és iskolák partnerségének fejlesztésének lehetőségei Új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Győr, november 7. A.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
TÁMOP / „Tudásdepó Expressz” Új szolgáltatások Zala megye könyvtáraiban –élethosszig tartó tanulás könyvtári környezetben február.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Projektzáró rendezvény Intelligens iskolák létrehozása az újszászi tanulók egyenlő esélyeiért TIOP-1.1.1/ projekt.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Informatio Medicata szeptember
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei az EU támogatási rendszerében ( )” Országos Széchényi Könyvtár november 14.

Fejlesztési lehetőségek a könyvtárak számára… TIOP TIOP TÁMOP KMOP digit TIOP KMOP ROP-ok ÚMVP TÁMOP

Fejlesztési célok formális oktatás, nem formális és informális tanulás, életen át tartó tanulás támogatása új, minőségi szolgáltatások képzési szerep erősítése hozzáférés kiterjesztése

Könyvtári fejlesztési konstrukciók a TÁMOP-ban 3. prioritás: „Minőségi oktatás és hozzáférés mindenkinek” –3.2. intézkedés: A közoktatási rendszer hatékonyságának javítása, újszerű megoldások és együttműködések kialakítása Konstrukció:.„Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében

A konstrukció céljai A könyvtárakban felhalmozott dokumentum- és információvagyon nagyobb oktatási hasznosulása érdekében a könyvtárak részvételének erősítése az egész életen át tartó tanulás folyamatában. –A könyvekhez, cikkekhez, szakirodalomhoz, információkhoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés, és a hatékony, gyors, minőségi szolgáltatás érdekében a különböző típusú könyvtárak – oktatási intézmények könyvtárai, szakkönyvtárak, önkormányzati könyvtárak - szolgáltató típusú hálózatának kialakítása; –Az új szakmai feladatok ellátása érdekében korszerűen képzett humánerőforrás és az új szolgáltatásoknak megfelelő intézményi szervezet fejlesztése; –A könyvtárak használatát, az információkeresést segítő képzések, valamint az olvasást népszerűsítő és az olvasási készség fejlesztését célzó programok támogatása az egyének olvasási és digitális írástudás kompetenciáinak fejlesztése érdekében.

Tudásdepó Expressz – TÁMOP Támogatási alap: ESZA (10% ERFA átjárhatóság) Támogatási keret: 8,83 Mrd Ft Vissza nem térítendő támogatás Egyfordulós pályázat Támogatás mértéke: 100% Támogatás min. – max. összege: 0,5-100 millió Ft Kedvezményezettek: ODR tagkönyvtárak, megyei és városi könyvtárak A megvalósulás földrajzi területe: valamennyi régió Szolgáltatások, programok fejlesztése

Komponensek: A: „Globális könyvtár – lokális elérés”: az ODR továbbfejlesztése: elektronikus dokumentumok szolgáltatása a szerzői jogi szabályozásnak megfelelően C: „Könyvtár otthonról”: virtuális könyvtári és információs szolgáltatások a felhasználók igényeinek megfelelően E: könyvtárak humánerőforrás- fejlesztése és felhasználók képzése B: „Minden könyv egy katalógusban”: országos lelőhely-nyilvántartás létrehozása valamennyi típusú könyvtár részvételével; a meglévő katalógusok integrálása D:”Olvass Te is!”: az olvasáskultúra fejlesztését célzó programok, kampányok, foglalkozások kialakítása

Könyvtári fejlesztési konstrukciók a TIOP-ban prioritás: Az oktatási infrastruktúra fejlesztése –1.2. Intézkedés: Az oktatási és kulturális intézmények együttműködését támogató infrastruktúra fejlesztése Tudásdepó Expressz: Összehangolt könyvtári szolgáltatások infrastruktúrafejlesztése

A konstrukció céljai A könyvtárak együttműködésén alapuló, korszerű IKT infrastruktúrával támogatott, illetve mozgókönyvtári eszközöket hasznosító szolgáltatási hálózat kialakítása –a szolgáltatásokat létrehozó és a szolgáltatásokat fogadó könyvtárak IKT infrastruktúrájának fejlesztése –A dokumentumok és szolgáltatások továbbításához szükséges differenciált logisztikai fejlesztések elősegítése –A fogyatékkal élők könyvtárhasználatának támogatása

Tudásdepó Expressz – TIOP Támogatási alap: ERFA Támogatási keret: 3,86 Mrd Ft Vissza nem térítendő támogatás Egyfordulós pályázat Támogatás mértéke: 100% Támogatás min.-max. összege: millió Ft Kedvezményezettek: ODR könyvtárak, megyei és városi könyvtárak, nyilvános könyvtárak A megvalósulás földrajzi helye: a 6 konvergencia régió! Infrastruktúra- fejlesztés (IKT)

Támogatható tevékenységek Szerverek, használói számítógépek, könyvtári integrált rendszerek, egyéb szoftverek beszerzése Az online szolgáltatások kialakításához és az adatbázis-fejlesztéshez szükséges hardver- és szoftvereszközök beszerzése Elektronikus olvasóazonosítási rendszer létrehozása Az önkiszolgáló kölcsönzés feltételeinek megteremtése A dokumentumok továbbításához szükséges differenciált logisztikai fejlesztések –számítógéppel és Internet kapcsolattal felszerelt mozgókönyvtári szolgáltatás fejlesztése –egyéb, dokumentumtovábbításra és könyvtári szolgáltatások nyújtására alkalmas speciális logisztikai eszköz beszerzése - A fogyatékkal élők könyvtárhasználatát lehetővé tévő fejlesztések támogatása

Könyvtári fejlesztési konstrukciók a TIOP-ban 2. –1. prioritás: Az oktatási infrastruktúra fejlesztése 1.3. Intézkedés: A modern szolgáltató és kutató felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztése – Regionális Tudástárak – a fejlesztési pólus-, illetve társpólus-városok egyetemi központjaihoz kapcsolódó könyvtárfejlesztések

A konstrukció céljai A konstrukció a könyvtárak olyan, mind költségét, mind működését tekintve hatékony együttműködését támogatja, amely új típusú szolgáltatásaival a régió valamennyi könyvtárhasználójának információs igényeit azonnal és egyenlő eséllyel elégíti ki. –A felsőoktatási intézményekben létrehozott tudományos eredmények szélesebb körben történő szolgáltatására alkalmas infrastruktúra fejlesztése –Az együttműködő könyvtárak hatékony közös kiszolgáló infrastruktúrájának kialakítása a kibővült használói kör számára –Összehangolt biztonság- és védelemtechnikai beruházások

Regionális Tudástárak Támogatási alap: ERFA Támogatási keret: 4 Mrd Ft Vissza nem térítendő támogatás Kétfordulós pályázat Támogatás mértéke: 100% Támogatás min.-max. összege: 0,5-1 Mrd Ft Kedvezményezettek: Az együttműködő egyetemi és önkormányzati könyvtárak fenntartói A megvalósulás földrajzi területe: fejlesztési pólus- és társpólus-városok Integrált szolgáltatások infrastruktúra- fejlesztése

Támogatható tevékenységek Közös integrált rendszer kialakítása az együttműködő könyvtárakban Közös szolgáltatási infrastruktúra (beiratkozás, gépi kölcsönzés, egységesen használható olvasókártya stb) megteremtése az együttműködő könyvtárakban A rendszer működését lehetővé tévő biztonságtechnikai feltételek megteremtése a könyvtárakban Az elektronikus tartalomszolgáltatás technikai feltételeinek megteremtése A szerzői jog által védett digitális dokumentumok használatához szükséges biztonsági feltételek kialakítása e-Learning tananyagok fejlesztését és hozzáférését támogató infrastruktúra fejlesztése az együttműködő könyvtárakban Az elektronikus állományvédelem feltételeinek megteremtése Az előfizetéses könyvtári források távoli elérését lehetővé tévő olvasó- azonosítási rendszer kialakítása A szolgáltatások tömeges igénybevételét lehetővé tévő épület infrastrukturális (olvasói és funkcionális terek, berendezések) és IKT fejlesztések

A kulturális értékek digitalizálása Az oktatás szempontjából fontos válogatott közgyűjteményi (könyvtár, múzeum, levéltár) tartalmak digitalizálása 3 egymásra épülő konstrukció: –A digitalizálás módszertani előkészítése az OSZK koordinációs szerepével: KMOP – kiemelt projekt –Nagy tömegű digitalizálás: TIOP „Kulturális értékek digitalizálása” – pályázatos projekt –„Egységes oktatási és kulturális szolgáltató felület” kialakítása (EKOF): TAMOP – kiemelt projekt

Hol tartunk most? TÁMOP és TIOP: az Európai Bizottság elfogadta TÁMOP, TIOP akciótervek ra: a magyar kormány elfogadta év végéig: akciótervek véglegesítése január-február: pályázatok előkészítése Közreműködő szervezet: OKM Támogatáskezelő Könyvtári pályázatok várható kiírása: április

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!