VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, 2012. augusztus 24-26. Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Az Élet Igéje április.
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
Akolitusok továbbképzése
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Panasz utca Elköltöztünk
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Húsvét az élet ünnepe.
és a legkevésbé teljes az
A SIKERES ÉLET TITKA.
A keresztény család részesedése az Egyház életében és küldetésében
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Szerepi Imréné, november 16.
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, május 9. Dr. Németh Norbert.
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).
Jézus te vagy minden álmom
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Nagyböjt első hete.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az élet igéje Az élet igéje december december.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KERESZTSÉG.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Lelki fejlődés és fejlődés az imádságban
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az Élet Igéje április.
Az élet igéje július.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Az Élet Igéje október.
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
Hogyan ismerte meg a Szentírást: Gyerekkora: Szülei mesélték a szentírási történeteket Vasárnapi prédikáció (olvasmányok latinul voltak) Hitoktatás az.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)
Kereszténység - nevelés
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
Lelkiségteológia.
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
II. Vatikáni Zsinat „Ecclesia semper reformanda”.
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Urunk megkeresztelkedése
Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában
A teljes ember bevonása a liturgikus cselekményekbe
Hogyan legyen több tartalom?
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
II. A HITRŐL 1.
A teremtő és gondviselő Atya
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Előadás másolata:

VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi… (Páli Szt. Vince) Bevezetés Jézus titkába az Egyház hagyományában

Bevezetés Jézus titkába - rövid történet Igen népszerű módszer az Egyházatyák idejében – sok leírt misztagógikus katekézis A keresztény beavatás szentségei alkalmával – liturgiával egybekötve:  keresztelendők számára 2-3 éves katekumenátus nagyböjt – közvetlen felkészülés húsvéti vigília – szentségek kiszolgáltatása  új keresztények számára húsvéti időben – Miatyánk, Eucharisztia magyarázata Disciplina arcani – nem mindent lehetet az elején elmondani Jeruzsálemi Szt. Ciríl Szt. Ambrus Szt. Ágoston

Bevezetés Jézus titkába - rövid történet Középkor és újkor – inkább az Egyházatyáknál volt jelen, magában az Egyházban kevésbé:  általában gyerekeket kereszteltek  inkább törvény, mint hit a reformáció idejében  janszenizmus - szentségek vétele nem gyakori  teológiai viták Újra felfedezett módszer a II. Vatikáni Zsinat után, a liturgikus reform keretében – de a zsinati dokumentumokban nem szerepel a misztágógia szó, lényege azonban felfedezhető.

katekézis – fontos a liturgikus katekézis – segít abban, hogy jobban átélhessük a liturgiát liturgikus – szertartások (nem csak a szertartások magyarázata) – általuk megérthetjük Jézus titkát lelki – amit tudunk, amit látunk átalakítja lelki életünket; amit elsajátítottunk gyakorlatilag megvalósítható az életünkben (erkölcs) – ilyenkor az erkölcs nem csak előírások, tilalmak gyűjteménye Bevezetés Jézus titkába – a misztagógia. Három szempont:

 tartalom  módszerek  közvetítők  cél Bevezetés Jézus titkába

A misztagógia tartalma: Jézus titka  A húsvéti misztérium:  Jézus halála  Jézus feltámadása  Jézus megdicsőülése

A misztagógia módszerei Katekézis: liturgikus katekézis – tudatos részvétel a liturgiában katékumenátus, neokatemkumenátus (keresztelő után) Prédikációk Konferenciák, előadások Lelki olvasás: a Szentírás a Szentek és Boldogok élete és művei lelkiségről, teológiáról szóló irodalom Az ima elmélkedés (meditáció) liturgia:  szentmise  a szentségek kiszolgáltatása  zsolozsma Lelki vezetés

A misztagógia közvetítői o Papság o Hitoktatók o Szülők o Család o Nevelők o Közösség o Minden ember felelős másért

A misztagógia célja Megismerni és megélni Jézus titkát:  igazság az Istenről  igazság az emberről  átalakítani magunkat Jézus képmására Misztika – egység, közelség az Istennel  hosszú folyamat több területen látható ima gondolkodás életstílus mélyen gondolkodni az Atya dolgairól

Mi az, ami segít nekem jobban átélni a liturgiát? Milyen mértékben tartom az előírások, erkölcsi normák következményének azt, hogy Krisztushoz tartozom? Mit teszek, hogy mélyebb legyen az imádságom? Mit teszek, hogy jobban értsem a liturgiát? Hogyan készülök a liturgiára? A közösségi tapasztalat – mennyire visz engem az Isten felé?