Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Természeti erőforrások védelme
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Önkormányzatok turisztikai feladatai
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
1 Horvát-Magyar együttm ű ködések a vidékfejlesztésben Beremend, november 23.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ember és környezetének viszonya
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A határmenti programok aktuális állása
A magyarországi K+F politika
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus - tudományos munkatárs MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézet, Kecskeméti Osztály INNOAXIS PROJEKT Szabadka november 16.

Vázlat 1.Kiindulópontok – felvetések 2.Prekoncepciók

Kiindulópontok A térségi és lokális fejlesztések legnagyobb kihívásává (hasonlóan a globális politikákhoz) a gazdasági növekedés és a környezeti fenntarthatóság közötti egyensúly megteremtése vált. A vizsgált térségben az integrált fejlesztési stratégiák és programok kidolgozásakor a környezetmegóvás aspektusait maximálisan figyelembe kell venni. A térség fenntarthatósága és a társadalmi életminőség javítása csak a környezetbiztonság megteremtésén keresztül érhető el. A vizsgált határterület földrajzi helyzetéből következik, hogy az együttműködések kiterjesztése különösen a természet- és környezetvédelem területén sürgető feladat. A vizsgált határterület mozaikos. Ezért a környezetvédelem terén is fontos a kiegyensúlyozott területi fejlesztés.

A térségi környezetgazdálkodásról általánosságban A fenntarthatóságra törekvő gazdaságpolitikának fel kell vállalnia a környezetorientált irányelveket! A térségi környezetgazdálkodás célja: -egy adott területi egység környezeti erőforrásainak (levegő, víz, talaj, élővilág, épített környezet) fokozott védelme, -a gazdaság olyan megszervezése, melynek eredményeként a társadalom környezetkímélő módon termel és fogyaszt. A környezetgazdálkodás magában foglalja a zöld gazdálkodást.

A vizsgált terület környezeti jellemzőiről röviden A vizsgált határterület nem tartozik a súlyos környezeti konfliktusokkal terhelt térségek sorába, de az antropogén hatások (pl. talajok, vizek terhelése) itt is jelentős károkat okoztak a környezetben. A komplex környezeti kihívások az érintett határ menti térségben is egyre élesebben jelentkeznek. A vízgazdálkodás pazarló A környezeti infrastrukturális beruházások megkésve jelentek meg, illetve még hiányoznak A hulladékgazdálkodás számos ponton kifogásolható Az átmenő és városi közúti forgalom intenzív növekedése lényegesen fokozta a légszennyezettséget és a zajártalmakat. A lakosság környezettudatossága kiforratlan

A környezeti-ágazati stratégia lehetséges elemei Nemzetközi környezeti-információs háttér Közös vízgazdálkodási elvek Közös hulladékgazdálkodási elvek Határon átnyúló védett területekre vonatkozó elvek Ökológiai folyosók kialakítási lehetőségeinek koncepciója Zöld gazdaság területi lehetőségeinek bemutatása

A Vajdaság és a Dél-Alföld közös környezetgazdálkodási modelljéhez szükséges: A nemzetközi legjobb - környezetgazdálkodási (határmenti) - gyakorlatok helyi adaptálási lehetőségeinek feltárása, Az innovatív helyi környezetvédelmi megoldások megismertetése és a konkrét környezet- és zöldgazdálkodási programjavaslatok kidolgozása, A változó környezeti feltételekhez alkalmazkodó térségi környezeti stratégiák (pl. a klímaváltozáshoz kapcsolódóan) főbb irányainak megfogalmazása.

Összegzés Környezeti SWOT Releváns környezet-fejlesztési ajánlások megfogalmazása; a természetvédelem, a vízgazdálkodás, a hulladékgazdálkodás, a „zöld gazdaság” és a környezettudatosság terén. A vizsgált térség megújulása és felzárkózása nagyban függ az itt található természeti erőforrások és környezeti értékek megőrzésétől. Ezen erőforrások és értékek átgondolt és optimális használata a vizsgált határmenti övezet fenntarthatóságának záloga. A környezeti fejlesztések nyomán jöhetnek létre a prosperáló agro- kultúrtájak, illetve öko-turisztikai célterületek is.

Irányadó forrásmunka Dr. Dujmovics Ferenc – Dr. Nagy Imre – Dr. Romelics Jovan: (2005) AZ ÉSZAK-VAJDASÁGI HATÁRMENTI KÖZSÉGEK KÖRNYEZETVÉDELMI STRATÉGIÁJA KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET: Kovács András Donát PhD