PARTNERSÉG A BÉKÉÉRT 2003 Szeged. ELŐADÁS VÁZLAT Partnerség Partnerség fő célkitűzések fő célkitűzések területei és formái területei és formái INTEROPERABILITÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rendvédelmi szervek helye a kibervédelemben
Advertisements

A KIKÉPZÉS HELYZETÉNEK STRATÉGIAI VIZSGÁLATÁRÓL ÉS
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Dr. Tarnóczi Richárd ezredes PhD. Intézetvezető főpszichológus
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A katonai kötelékek jellemzői
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A NATO és a Varsói Szerződés
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Európai Biztonság- és Védelempolitika Miniszterelnöki Hivatal október 6.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Országos Főfelügyelői Értekezlet április 26. Keresztesy Árpád BM OKF, Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség Beszámoló a finn nemzetközi minősítő.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
DEÁK JÁNOS NAPJAINK KATONAI MŰVELETEINEK JELLEMZŐI
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
A háború és a modern fegyveres erő
Egy példa: hogyan született (volna) a vadászrepülő flotta cseréjére vonatkozó döntés? A ZMNE szolnoki kampuszában, 2002-ben, a „FUTURE AVIATION TECHNOLOGIES”
Folyamatos Fejlesztés Cél: Önálló fejlesztési képesség kialakítása intézményi és egyéni szinten.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
KÜLÖNLEGES MŰVELETI KÉPESSÉG
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A béketámogató műveletek alapjai
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS HELYZETE, A FEJL Ő DÉS LEHETSÉGES IRÁNYA Dr. Eleki Zoltán ő rnagy (HM HKF kiemelt f ő tiszt) (HM HKF kiemelt f ő tiszt)
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
PARP Planning and Review Process Szöllősi Antal alezredes Honvédelmi Minisztérium.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
Válságkezelő rendszere
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Juhász László százados
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar GTK3185BAN.
A Magyar Honvédség béketámogató kiképzési rendszere Drót László ezredes.
Ambrus Ágnes, Puskás Zsuzsi UNHCR Hungary Unit, RRCE
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
MH 93. PETŐFI SÁNDOR VEGYIVÉDELMI ZÁSZLÓALJ
Az EU intézményrendszere
MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR.
Lisszaboni Szerződés tükrében
Kompetencia menedzsment 4. Modul BGF
„A rendőri jövőkutatás aktuális kérdései – várható tendenciák”
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Előadás másolata:

PARTNERSÉG A BÉKÉÉRT 2003 Szeged

ELŐADÁS VÁZLAT Partnerség Partnerség fő célkitűzések fő célkitűzések területei és formái területei és formái INTEROPERABILITÁS INTEROPERABILITÁS PCC PCC A tevékenységek formái és tartalma A tevékenységek formái és tartalma Magyarország a Partnerségben Magyarország a Partnerségben Javaslatok Javaslatok

PFP CÉLKITŰZÉSEK I. A védelmi tervezés és finanszírozás A védelmi tervezés és finanszírozásátláthatósága A haderő demokratikus ellenőrzése A haderő demokratikus ellenőrzése Képesség és készség az ENSZ/EBESZ Képesség és készség az ENSZ/EBESZ égisze alatt végrehajtott műveletekre égisze alatt végrehajtott műveletekre

A partner nemzeteknek a közös békefenntartó, A partner nemzeteknek a közös békefenntartó, humanitárius, kutató-mentő és egyéb műveletek- humanitárius, kutató-mentő és egyéb műveletek- ben való részvételét biztosító képességeinek ben való részvételét biztosító képességeinek erősítése a közös tervezés, kiképzés és gyakor- erősítése a közös tervezés, kiképzés és gyakor- latok végrehajtása révén latok végrehajtása révén Hosszabb távon olyan haderő kialakítása, Hosszabb távon olyan haderő kialakítása, amely képes együttműködni a NATO országok amely képes együttműködni a NATO országok haderőivel haderőivel A partner nemzeteknek a közös békefenntartó, A partner nemzeteknek a közös békefenntartó, humanitárius, kutató-mentő és egyéb műveletek- humanitárius, kutató-mentő és egyéb műveletek- ben való részvételét biztosító képességeinek ben való részvételét biztosító képességeinek erősítése a közös tervezés, kiképzés és gyakor- erősítése a közös tervezés, kiképzés és gyakor- latok végrehajtása révén latok végrehajtása révén Hosszabb távon olyan haderő kialakítása, Hosszabb távon olyan haderő kialakítása, amely képes együttműködni a NATO országok amely képes együttműködni a NATO országok haderőivel haderőivel Fő katonai célkitűzések (II.)

INTEROPERABILITÁS Hadműveleti interoperabilitás Hadműveleti interoperabilitás Interoperabilitás a hadműveletekben Interoperabilitás a hadműveletekben A NATO-val együttműködni képes egységek/alegységek, kezelőszemélyzetekA NATO-val együttműködni képes egységek/alegységek, kezelőszemélyzetek A NATO parancsnoki-vezetési rendszerében való működés képességeA NATO parancsnoki-vezetési rendszerében való működés képessége

AMIT IGÉNYEL: Angol nyelvi felkészítés Angol nyelvi felkészítés Képzett parancsnokok és törzsek Képzett parancsnokok és törzsek Képzett összekötőtisztek Képzett összekötőtisztek Fegyvernemi és szaktisztek Fegyvernemi és szaktisztek A híradás-vezetés eszközeinek kompatibi- A híradás-vezetés eszközeinek kompatibi- bilitása bilitása Fő cél: "a gondolkodás és cselekvés inter- Fő cél: "a gondolkodás és cselekvés inter- operabilitása" operabilitása"

Felkészítés-kiképzés Felkészítés-kiképzés FELKÉSZÍTÉS : “Hogyan gondolkodik és működik a NATO?” KIKÉPZÉS : “Hogyan működik vezetési rendszere?” “Hogyan működnek abban a NATO és “Hogyan működnek abban a NATO és nem-NATO erők?” nem-NATO erők?” GYAKORLATOK : “Milyen a NATO és nem-NATO erők együttműködése a rendszerben?” együttműködése a rendszerben?” MŰVELETEK Békefenntartó, NATO/nem-NATO haderők Multinacionális és összhaderőnemi

Nem A felkészítés – kiképzés - gyakorlatok metodológiája Egységek törzstisztek kijelölése (PfP) NEMZETI SZINTEN: EGYSÉGEK KIKÉPZÉSE - NATO szabványok - Kétoldalú tevékenység "KULCSBEOSZTÁSOK" MEGHATÁROZÁSA - PK-ok/TÖRZSEK - ÖSSZEKÖTŐTISZTEK - SZAKTISZTEK Angol nyelv Nyelvi felkészítés FELKÉSZÍTÉS ÉS KIKÉPZÉS - NATO-ISKOLÁK - TÖRZSTISZTI TANF. - SZAKTANFOLYAM NATO/PfP GYAKORLATOK - NK. TÖRZSEK - Z/DD. ALÁJÁT- SZÓ CSOP. - LÉGIERŐ GYA- KORLATOK KÉPZETT EGYSÉGEK, TÖRZS- TISZTEK MŰVELETEK IGEN

Partnership Work Programme NATO programok Nemzeti programok Partnership Coordination Cell Individual Partner Programme Partnerek igénye Nemzeti programok AJÁNLAT ÉS EGYÉNI TERV A programokban való részvétel önkéntes

PARPI/O’s PWP IPP NATO NATIONS KAPNI ÉS ADNI

Észak-Atlanti Tanács Katonai Bizottság Partnerség Koord. Részlege Partner nemzetek NATO nemzetek NATO szervek PWP IPP Jóváhagy Hozzájárul Koordinál Kidolgozzák Végrehajtják PCC HELYE, SZEREPE NATO P-ságok

TOLMÁCS RÉSZLEG TÖRZSFŐNÖK TÖF. SEGÉDTISZT ELVI TERVEZŐ NATO ÖK. CSOPORT BE CA DA FR GE GR IT LU NL NO PO SP TU UK US PARTNER ÖK CSOPORT ALB AUT BUL CZE EST FIN GEO HUN LAT LIT MOL POL ROM SLK SLV SWE UKR UZB TÖRZS RÉSZLEG RLG.VEZETŐ IRÁNYTISZTEK(8) TERVEZŐTI. GYAK.SZERVEZŐ SACLANT TÖ. ÖSSZEKÖTŐ (2 FŐ) ADMIN RÉSZLEG IGAZGATÓ IGAZGATÓ- HELYETTES Direction Coordination PARTNERSÉG KOORDINÁCIÓS RÉSZLEGE

permanent staff MNCs MSCs PSCs HQs & AGENCIES CAPITAL MOD/GS PLTs NLTs NATO COMMANDS PCC NATO NATIONS ÖSSZEKÖTŐ TISZTEK KAPCSOLATRENDSZERE

A politikai célokból meg kell határozni a katonai célokat A politikai célokból meg kell határozni a katonai célokat A politikai és katonai hatáskörök szétválasztása A politikai és katonai hatáskörök szétválasztása A NATO nem mond meg semmit csak ajánlásokat tesz és adja a az 50 év tapasztalatát A NATO nem mond meg semmit csak ajánlásokat tesz és adja a az 50 év tapasztalatát A NATO is akar tanulni a partnerországoktól (egyenrangú fél), adni és kapni elve A NATO is akar tanulni a partnerországoktól (egyenrangú fél), adni és kapni elve A programokban való részvételt átgondoltan kell megtervezni az ország céljainak megfelelően A programokban való részvételt átgondoltan kell megtervezni az ország céljainak megfelelően Nem csak katonáknak szól a PfP program Nem csak katonáknak szól a PfP program Összekötőcsoportba megfelelő ember kiválasztása, kellő ismeret és kapcsolatrendszer Összekötőcsoportba megfelelő ember kiválasztása, kellő ismeret és kapcsolatrendszer TAPASZTALATOK

JAVASLATOK Hosszútávu katonai célok kialakítása Hosszútávu katonai célok kialakítása PARP-központú tervezés PARP-központú tervezés Prioritások felállítása Prioritások felállítása Kétoldalúak igénybevétele Kétoldalúak igénybevétele A nemzetközi kapcsolatok céltudatos felhasználása A nemzetközi kapcsolatok céltudatos felhasználása Előrelátás - a felkészítés megkezdése érdekében Előrelátás - a felkészítés megkezdése érdekében PfP tevékenységbe történő bekapcsoló- dás személyügyi előkészítése PfP tevékenységbe történő bekapcsoló- dás személyügyi előkészítése

16 ?