Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? 2006. november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az egészségbiztosítás bevezetésének lehetőségeiről
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
8. Nemzetközi Egészségügyi Rendszertudományi Konferencia Genf, szeptember 1-3. International Society on System Science in Health Care.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Az egészségügy átalakítása Holló Imre Pénzügyi csúcstalálkozó II szeptember 16.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Egészségügyi finanszírozás
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
1 GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A cselekvés igénye és (talán) lehetősége politikai konszenzus helyett Skultéty László ügyvezető igazgató GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Fogalma, összefüggések
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Alternatív szülési formák
A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége és a megszüntetésére tett kísérletek értékelése január 25.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Az infláció és az inflációs folyamatok
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
A cég 2007 óta működik Világszerte, óriási sikerrel Termékei: Letölthető szoftverek Elektronikus könyvek CD-k Már 6 nyelven elérhető …hamarosan magyarul.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
SZÍVEKET GYÜJTÖK !! Mácz István:.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
. 1/24 A „modell” öt éve, hatása az egészségügyi rendszerre Dr. Kincses Gyula veresi lakos február.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
A médiaelemzések lehetőségei és buktatói GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Skultéty László 1/21.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
A gyógyulás üzlet? Mit hoznak Önnek az üzleti biztosítók? Halálbiztos egészségügyet?
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Mikroökonómia gyakorlat
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
1 LGN Travel Card vwww.lgn-travel-card.com. 2 A cég alapítója és tulajdonosa James Ward.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Lantos Csaba. Egészségügyi kiadások a GDP százalékában között OECD átlag Egészségügyi kiadások a GDP százalékában 2012-ben Forrás: OECD Health.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Kinek profit a NON Profit?
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A piac és a piacgazdaság
Kempinski Hotel s Január 25.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Előadás másolata:

Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.

Miért van szükség reformra? Túlzott mértékűek a kiadások –igaz ez? Kontrollálatlanul nőnek a kiadások –melyek? Nem költség-hatékony az ellátás –az árak változatosak, de mi az output? Igazságtalan a rendszer –bérek, paraszolvencia, területi különbségek

A mostani reform talán ilyen…

Kereslet (beteg) Ügynök (orvos) Kínálat (termék) Kínálat (szolgáltatás) Szereti ha ingyen van Szeret választani, nem tudja, hogy mit kapott Ingyenesség megszűnik (vizitdíj) Választási lehetőség szűkül Ár emelkedik Megnézik hogy biztosított-e Hozzátartozói jog helyett pénzért Rendeljen olcsótt (keret és szankció) 3 helyre küldhet Vizitdíjat szed, a beteg kevésbé szereti Orvoslátogató drága, a gyártó kevésbé szereti Legális jövedelme sem nő, „nettója” csökken Bármit megtehet Sokan szeretik (hála, orvoslátogató) Keveset keres Befolyásolja az ügynököt A drágábbat akarja eladni Más piacon sem akar veszíteni Befizetés a forgalom után (2 féle) Orvoslátogatás drágítása Fixesítés erősítése Bezárják az aktív 20%-át Regionális alkuk alapján Ha területen kívülit fogad+bevételt számláz Vonzza a beteget Drága betegnek jelenti

A mostani reform talán ilyen… Visszafogja a keresletet –ár és adminisztratív korlátok –a vevőnél és az ügynöknél Visszafogja a kínálatot –gyártói befizetések –kórház bezárások, átalakítások tehát az egészségügyi közkiadásokat –a magánkiadások nőnek (vizitdíj, gyógyszer, HBCS30%)

A mostani reform talán ilyen… A területi egyenlőtlenségek (feltehetően) csökkennek –jobb lesz ÉA-ön, vagy csak BP-en lesz rosszabb? Igazságosabb lesz a rendszer (?) –mindenki fizet, aki többet, az választhat kórházat –… és aki mégtöbbet (paraszolvencia) az orvost is –a bérek méltányos emelésére nem lesz elég % többlet az aktív ellátásban

Célhierarchia ex post (vagy munka közben Fiskális cél (konvergencia program) –területi kiegyenlítéssel: ott vágni ahol sok van –költség-hatékonyság: ha kevesebbet költünk rá javul a szerkezet (alapellátás!) –igazságosság: ha az igénybevevő árat fizet –az ördög (és a hibák) a részletekben…

Egyszeri és tartós hatás Alacsonyabb szintre tolhatja le a kiadást, de visszafogja-e a növekedést? –a gyógyszereknél talán igen (milyen áron?) eltűnő gyógyszerek –a szakellátásban a korlátos finanszírozás ezt már megtette, most a minőségi kapacitások felé kell terelni a pénzt a kórházi kiadások kétharmada fix költség!! Vizsgálatok nem támasztják alá. –spekulatív gondolkodás

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. tel: