„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A matematikai logika alapfogalmai
Diagnosztika szabályok felhasználásával, diagnosztikai következtetés Modell alapú diagnosztika diszkrét módszerekkel.

Legyenek az a és b egész számok.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Bevezetés a digitális technikába
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Az érvelés.
Bevezetés a matematikába I
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
Halmazelmélet és matematikai logika
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Arisztotelész szillogisztikája
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Levezetési szabályok kvantorokra  -bevezetés (egzisztenciális általánosítás, EG)  -kiküszöbölés (univerzális megjelenítés, UI)  -kiküszöbölés (EI):
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Függvényjelek (function symbols) (névfunktorok) FOL-ban Névfunktor: olyan kifejezés, amelynek argumentumhelyeire neveket vagy in- változókat lehet írni.
A kvantifikáció igazságfeltételei
A kondicionális törvényei
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
Megyei Matematika verseny
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
1 Relációs kalkulusok Tartománykalkulus (DRC) Sorkalkulus (TRC) - deklaratív lekérdezőnyelvek - elsőrendű logikát használnak - relációs algebra kifejezhető.
Egzisztenciális gráfok Alfa-gráfok: kijelentéslogika Kijelentésszimbólumok: P, Q, R [elemi kijelentések] Egy ilyen lap (sheet) a P kijelentés állításával.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Logika.
A Catalan-összefüggésről
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Integrálszámítás.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Programozás C# -ban Elágazások.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Nulladrendű formulák átalakításai
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Bevezetés a matematikába I
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy nem, mindkettőt megbánod. ” Kierkegaard Fitch formátumban: Vagy házasodj meg, vagy ne. Házasodj meg. Meg fogod bánni. Ne házasodj meg. (Mindenképpen) meg fogod bánni.

Diszjunkció-kiküszöbölés ( Elim) Ha van egy “A  B” alakú mondatunk egy bizonyításban, és mind A-ból, mind B-ből le tudunk vezetni egy C mondatot (egy-egy részbizonyításban [subproof]), akkor a bizonyításunka t folytathatjuk C-vel. Azaz C-re három dologból következtetünk: az “A  B” premisszából, a premisszaként egyedül A-t tartalmazó és C-re végződő részbizonyításból és a B premisszájú, C-re végződő részbizonyításból. Nyilvánvalóan általánosítható többtagú esetre. Nem kell minden egyes tagból bizonyítani a konklúziót, elegendő részdiszjunkciókból. Próbáljuk ki: Disjunction 1, Disjunction 2. HF: 6.5, 6.6

Indirekt bizonyítás („lehetetlenségre való visszavezetés” [Arisztotelész]) Tétel: a négyzet átlójának és oldalának nincsen közös mértéke, azaz az arányuk nem fejezhető ki két egész szám – p és q – hányadosaként. Tegyük fel, hogy a tétel nem igaz, azaz (A) Van olyan közös mérték, amelynek p-szerese az átló és q-szorosa az oldal. Feltehetjük, hogy p és q közül legfeljebb az egyik páros (egyszerűsítés). 2q2=p2 Püthagorasz tétele miatt. De akkor p páros, mert a négyzete páros. Ezért q páratlan. q2 = p2/2 Páros szám négyzete osztható néggyel, tehát p2/2 is páros. Tehát q2 páros. De akkor q maga is páros. Lehetetlenségre (ellentmondásra) jutottunk („a párosok a páratlanokkal egyenlőek lennének”). Ezért az A mondat hamis, A negációja, azaz a tétel pedig igaz. Q.e.d. Ebből a módszerből lesz a negáció bevezetési szabálya. A formalizáláshoz segédeszköz egy új konstans: , a lehetetlen mondat (vagy ellentmondás, vagy Falsum). Az A mondatból levezettünk egy ellentmondást, azaz -t, ezzel bizonyítottuk “A”-t.

A kettős negáció elvé(nek egyik fele) Negáció-bevezetés ( Intro) Ha van egy részbizonyításunk, amelynek P az egyetlen premisszája és -ra végződik, akkor a bizonyítást folytathatjuk “P”-vel. Negáció-kiküszöbölés ( Elim) Ha van egy “P” alakú mondatunk a bizonyításban, akkor folytathatjuk P-vel. Falsum-bevezetés ( Intro) S és “S” után -mal lehet folytatni. Bizonyítsuk be ezekkel a szabályokkal a kettős negáció elvének másik felét! (Negation1) Bizonyítsuk be az egyik De Morgan-szabály egyik felét: „(A  B)”-ből vezessük le „A  B”-t! A kettős negáció elvé(nek egyik fele)

Új centrális logikai fogalom: ellentmondásosság Mondatok egy halmaza ellentmondásos, ha lehetetlen, hogy egyszerre igazak legyenek. Mondatok egy halmaza tt-ellentmondásos, ha akármilyen az atomi mondatok igazságértéke, nem lehet egyszerre mind igaz, azaz közös igazságtáblázatuknak nincs csupa-igaz sora. Másképp: tautologikusan következik belőle . FO-ellentmondásos/analitikusan ellentmondásos: ami nem lehet egyszerre igaz a logikai konstansok/az összes kifejezés jelentése miatt.

Falsum-kiküszöbölés ( Elim) Ha a bizonyításban szerepel a  mondat, bármilyen mondattal folytatható. (Ex falso quodlibet sequitur.) Ismétlés (Reit) Egy bizonyításban bármelyik sort meg lehet ismételni. A  Elim szabály nélkülözhető. Fontos! Minden bizonyítás több bizonyításból álló struktúra (lehet), melyben egyes bizonyítások részei másoknak, ill. minden más bizonyítás része az egésznek. Ezt a relációt a függőleges vonalak mutatják: egy P bizonyítás részbizonyítása egy másik, Q bizonyításnak, ha a függőleges vonala Q vonala „mögött” (jobbra) van. Egy bizonyítás új lépésében felhasználhatjuk az eddigi lépéseink eredményét, beleértve azoknak a bizonyításoknak a lépéseit, amelyeknek a mi bizonyításunk része, de sohasem használhatjuk a saját részbizonyításainak, vagy más olyan részbizonyításoknak a lépéseit, melyeknek nem része. Próbáljuk ki: 6.18 HF: 6.19-20.