A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Advertisements

Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
A mérés eredménye és a mérési hibák
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Intencionális alapállás
Az Élet Igéje április.
Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Információ és közlemény
Szemiot i ka.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Edényrendezés Adott az alábbi rendezetlen sorozat melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Food for Thought.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Ahogy én tolmácsolnám nektek…
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A matematika Albert Lenard 5 B osztaly. A matematika: speciális tan; melyről az emberiség (mint lentebb látható) többezer év óta még nem tudta eldönteni,
ÉLETBÖLCSESSÉGEK Picasso illusztrációkkal.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
1 1 1.
Szavak a tartályban Előadó: Kovács Gábor, ELTE-BTK filozófia szak
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
HOL VAN AZ ÉLET? AZ ÉLET KÉT ALAPVETŐ ISMÉRVE 1.) Az élőlény logikus, ésszerű művelet. Hatalom amelyik szervezése alá vonja a tér és az idő törvényeit.
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Halmazműveletek.
Olvasd lassan és csendben!.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Élete ( ) Filozófiája - prekritikai korszak (1750 előtt) - természettudományok - kritikai korszak: - Mit lehet tudnom? - Mit kell tennem? -
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A nyelv, mint jelrendszer
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
3. Mit tudunk biztosan, és mit tanítsunk az iskolákban az élőlények származásáról?
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Dr. Tóth-Baranyi Zsuzsanna
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
A pontos idő: 18:58.
Hogy jön létre egy Paradigma.
Egy virágcserép és a sör története
HOL VAGYUNK?. HOL VAGYUNK TESTILEG? JELEN VAGYUK A TESTÜNKBEN. Érzékenységünk jelzi, hogy minden porcikánkban jelen vagyunk, aki megszúr engem szúr meg.
Bölcsességek, aforizmák
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A fenntartható fejlődés
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Zene: Autumn Rose Kattints! Amíg a munka nincs befejezve, ne fizesd ki az árát!
Edényrendezés PINTÉR LÁSZLÓ – FZGAF Adott az alábbi rendezetlen sorozat, melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Szövegfeldolgozás ontológiák segítségével – fogalmak azonosítása Szekeres András Márk.
a kubizmus kubus = kocka
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
A generatív nyelvelmélet
Manipulál-e a média?.  Média és a közönség viszonyának kérdése?  Befolyásol-e vagy sem?  Média legfontosabb információ forrás  Szabadidőnk többségét.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Előadás másolata:

A metafizika és a természettudomány

Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej van.” „Kondicionálva vagyunk arra, hogy a megfelelő ingerek mellet helyeseljük őket.”

„A gyermekek az alkalmi mondatokat az anyuktól tanulják, miközben a színt a saját nézőpontjukból szemlélik, s ezért némileg eltérő benyomásokat szereznek. [...] Így van az, hogy a testek aspektusait teljes vizuális sokféleségükben, természetes módon egyetlen alkalmi mondatba, végső soron pedig egyetlen jelöletbe gyűjtjük.”

Majd amikor megjelennek azok az alkalmi mondatok is, melyek szinguláris terminusokat (Bodri) tartalmaznak, velük együtt az általános terminusok (kutya) is. Így létrehozhatóak az alábbi predikációk: „Bodri kutya”

Hasonló predikácós szerkezetté egyszerűsíthetjük a mondatokat is ha vonatkozó mellékmondattá alakítjuk. Pl.: az „amit csak megmentettek a hajóroncsból az állam tulajdona” mondatot átalakíthatjuk az alábbivá: „Az olyan x tárgyak, hogy x-et megmentették a hajóroncsból, olyan x tárgyak, hogy az x az állam tulájdonában van”

„A tárgyak feltételezése mentális aktus...” ezért „minden tárgyat elméletinek tekintek” „A tudományos elmélet, ontológia, és minden egyéb magunk építette fogalmi híd, mely az érzékszervi ingereket érzékszervi ingerekhez kapcsolja.”

A tárgyakat csak a nyelv felől lehet megragadni. A tejet csak receptorainkkal érzékeljük, de a tejet, mint entitást, dolgot, fizikai tárgyat, stb. csak a „Tej van.” alkalmi mondat felől tudjuk értelmezni.

Az ontológiában „nincs meghúzható határ. A testeket feltételezzük, igen; ezek az első és legfőbb dolgok. Őket gyengülő analógiák sorozata követi. Különböző kifejezéseket kezdünk el használni, többé-kevésbé hasonló módon ahhoz, ahogy a terminusokat a testekre használjuk, és úgy érezzük, hogy ezzel karöltvetöbbé kevésbé megfelelő tárgyakat is posztulálunk. Azonban nincs értelme azzal próbálkozni, hogy ontológiai határt szabjunk a gyengülő párhuzamoknak.”

Ezért a dolgok a fizikai tárgyak és és az absztrakt tárgyak között legfeljebb csak fokozati különbség van minőségi nincsen

Fizikai tárgy: a téridő bármely részének anyagi tartalma, bármennyire rendezetlen diszkontinuus, vagy heterogén; az atomoktól a amerikai elnökig (mint intézmény).

Absztrakt tárgy: fokozódó absztrakcióval jön létre: pl. a rovarok osztálya, mint csoport, elkülönül a többi csoporttól stb.

Mivel a tárgyakat a nyelv felől hozzuk létre, melyekkel az érzékszervi ingereinket kötjük össze, ezért az ontológiánkat tetszőlegesen megváltoztathatjuk egészen addig, amíg ez nem mond ellent az érzékszervi ingereinknek.

Egyazon érzékszervi ingerhez több különböző entitást is feltételezhetünk.

Ezért a referencia kifürkészhetetlen. Soha sem tudhatjuk, hogy a másik embernek pontosan milyen ontológiája van.

Mindez nem jelenti azt, hogy Quine ne lenne naturalista: valóságot a tudományban kell leírni, és nem valamilyen azt megelőző filozófiai elméletben.

Az episztemológia nem ontológia, pusztán csak annak a módszertana.