 A súlyos magatartászavarokkal küzdő fiataloknak és családjaiknak nyújt innovatív szolgáltatásokat a közösségen és otthonon belül.  Évente kb. 4100.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Advertisements

A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Gazdasági és vállalkozási ismeretek tanítása a Junior Achievement Magyarország Alapítvány programjával Bátán Báta, május 20.
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A nevelés stílusa.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Élménypedagógia tanároknak
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
PRESSLEY RIDGE Program
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
„Ha azt csinálod, amit szoktál, azt kapod, amit szoktál” (Adam Urbanski) 1.
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Pedagógus értékelési rendszer
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
PROJEKTZÁRÓ január 24. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Let’s coach it!
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Tervezési folyamat.
30 órás Akkreditált továbbképzés viselkedészavarokról pedagógusoknak, szülőknek Reményi Tamás A képzések időpontjai a következők: 1. Blokk -10.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Óvodai és iskolai szociális segítés
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
A képzések helyszínei, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
Közösen a bántalmazás ellen
A képzés helyszíne, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
Előadás másolata:

 A súlyos magatartászavarokkal küzdő fiataloknak és családjaiknak nyújt innovatív szolgáltatásokat a közösségen és otthonon belül.  Évente kb gyereknek nyújt szolgáltatást Magyarországon, Portugáliában és az USA-ban.  Programjaink: ◦ Közvetlen munka gyerekekkel, fiatalokkal és a családokkal ◦ Képzés, tanácsadás, kutatás ◦ Gyerekeket szolgáló hatékony szolgáltatások érdekében érdekképviseleti munkát folytat

 A Pressley Ridge gyerekeinek reményei és álmai nem különböznek más gyerekekétől: boldog és eredményes állampolgárokká válni.  A gyerekek és felnőttek közötti bizalomra alapuló kapcsolatok kiépítése elengedhetetlen a munkánk terén.

 Az érzelmi zavarok a gyerek rosszul működő ökoszisztémájára utalnak. Vagyis: ◦ A problémás magatartás nem a gyerek bensőjéből fakad. ◦ Tanult mechanizmus, amely a környezettel illetve az onnan érkező hatásokkal való megbirkózást segíti elő (adaptív)  Ebből kifolyólag, a gyerek képes „kitanulni” ezekből a magatartásokból  És helyettük új, hatékony viselkedési formákat megtanulni,  Olyan aktív tanítási folyamaton keresztül, amely a jelen minden pillanatát tanulási helyzetként fogja fel.

 A „kezelés” az az aktív tanítási-tanulási folyamat, amely itt és most, a gyerekek és családok valós környezetében történik.  A nevelés az egyes gyerekek és családok erősségeire koncentrál, abban a hitben, hogy a kompetenciák elsajátítására éppúgy van lehetőség, mint a változásra.  A fiatalokat a leghatékonyabban nevelni a lehető legjobban szabályozott és struktúrált környezetben lehet.  A csapatmunka a leghatékonyabb.

 A gyerekekkel közvetlenül foglalkozók mindig képzett szakemberek, hiszen ők vannak a gyerekre a legnagyobb hatással. Őket tanár- nevelőnek hívjuk.  Amikor csak lehetséges a kezeléssel kapcsolatos döntéseket a tanár-nevelő hozza meg.  A tanár-nevelő munkáját szakemberek is segítik: pszichológus, pszichiáter, orvos, szociálismunkás, terapeuta, stb.

 A nyelvhasználat befolyásolja a kultúrát: ◦ a patológia nyelvezetével szemben a nevelés/oktatásét részesítjük előnyben, ◦ problémák, hiányosságok helyett inkább a fejlesztendő területekre és az erősségekre koncentrálunk.

 Csoportban nevelés  Krízis és agressziókezelés  Élménypedagógiai facilitáció alapjai  Re-ED - Súlyos érzelmi zavarokkal küzdő fiatalok magatartásmintáinak újratanítása  Magatartás-menedzsment és életrenevelési rendszer

 Megismerik a csoport működésére vonatkozó elméleteket.  Megtanulják a konkrét módszereket, melyek segítségével nevelési céljaik érdekében kiaknázhatják a fiatalok életében meglévő legnagyobb hatást, azaz a kortárscsoport hatását.  Gyakorolják a technikákat, módszereket szituációs és élménypedagógiai gyakorlatok, forgatókönyvek elemzése során.  Megtapasztalják, hogy a csoportban nevelés során a tanár/csoportvezető hatékonyan tud dolgozni a csoport minden tagjával még akkor is, amikor csak egy gyerekkel foglalkozik.

 Megismerik a krízisállapotok kialakulásának folyamatát, okait, és a beavatkozás konkrét gyakorlati lehetőségeit.  Alkalmazni tudják a felhangolt állapotok csillapításának technikáit.  Beavatkozásuk eredményeként a krízisállapotok és agresszív helyzetek megszüntethetők és az incidens résztvevői vagy áldozatai az újabb sérülések helyett pozitív tanulási tapasztalattal jönnek ki a helyzetből.  Az új készségek és tudás birtokában cselekedve, a szakemberek számára sokkal kevésbé megterhelő (lelkileg, szellemileg, fizikailag) a frusztrációkkal teli helyzetek megoldása.

 Az élménypedagógia a „cselekedve tanulás”.  A módszerek segítik a tapasztalati tanulás elemeinek az iskolákba vagy más közösségi intézményekbe való bevezetését az ott dolgozó pedagógusok és más szakemberek számára.  A képzés saját élményeken keresztül mutatja be az élménypedagógia alapjait, és tanítja meg a facilitálás technikáit.  A résztvevők megismerik az élménypedagógia történetét és az alapjait képező elméleteket, és képesek lesznek a gyakorlatokat célirányosan kiválasztani, levezetni és feldolgozni, valamint hosszú távú programokat megtervezni.

 Megismerik a szakmai munkában alkalmazható 12 Re-ED alapelvet.  Betekintést nyernek egy olyan intervenciós rendszerbe, amely hatékonyan képes kezelni a fiatalkori érzelmi és viselkedészavarokat.  A képzés végére a résztvevők megfogalmazzák saját szakmai alapelveiket és körvonalazzák saját – az alapelvekre épülő – intervenciós rendszerüket.

 Megismernek egy intézményi keretek közt működtethető értékelési rendszert, amely: ◦ hatékonyan alkalmazható magatartás-zavarok kezelésére ◦ fejleszti a mindennapi felnőtt életben szükséges kompetenciákat.  Megismerik a rendszert támogató elméleteket és képesek a saját magatartás-menedzsment rendszerük megtervezésére, működtetésére és folyamatos fejlesztésére.

 Az első program a Ferencvárosi Általános és Szakiskolában (jelenleg Dominó Általános Iskola) indult a Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával 2005-ben.  Pressley Ridge program indult a salgótarjáni Bóna Kovács Károly Általános Iskola és Diákotthonban (jelenleg SKÁID) és a Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskolában is.

DOMINÓ KORNIS BÓNA

Gruber Andrea Közép- és Kelet-Európai Regionális Igazgató 1133 Budapest, Thurzó u. 9/b. II. em. 3. Tel: