A Z EU FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁJA, SZOCIÁLIS ÜGYEK Kovács Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A Bizottság közleménye A Szociálpolitikai Menetrendről Készítette: Tőgyi Ildikó, Szociálpolitika, IV. évfolyam.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

A Z EU FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁJA, SZOCIÁLIS ÜGYEK Kovács Péter

A foglalkoztatás, a szociális ügyek és a társadalmi befogadás előmozdítása az EU és a tagállami kormányok közös feladata Az EU szerepe: a tagállami szakpolitikák összehangolása, a megvalósítás figyelemmel kísérése jogszabályok alkotása, végrehajtás nyomon követése annak elősegítése, hogy a tagállamok megosszák egymással a bevált módszereket a foglalkoztatás előmozdítása, a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem, valamint a nyugdíjellátás terén

A KEZDETEK Az Európai Szén- és Acélközösséget létrehozó szerződés Európai Szociális Alap (ESZA) létrehozása Az 1980-as években a foglalkoztatási cselekvési programok Európai foglalkoztatási szolgálat (EURES) 1992-ben jött létre, együttműködési hálózat a Bizottság és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állami foglalkoztatási szolgálatai, valamint más társszervezetek között Célja a szabad mozgás ösztönzése, a munkavállalók segítése abban, hogy más tagállamokban munkát találjanak

A Z ÁTFOGÓBB FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA FELÉ A növekedésről, a versenyképességről és a foglalkoztatásról szóló fehér könyv (1993) Vitát indított Európa gazdasági és foglalkoztatási stratégiájáról, illetve a foglalkoztatás kérdését az európai napirend élére helyezte Az esseni folyamat (1994) Az Európai Tanács esseni ülése - öt kiemelt célkitűzés: 1. beruházás a szakképzésbe 2. a foglalkoztatásintenzív növekedés fokozása 3. járulékos munkaerőköltségek csökkentése 4. az aktív munkaerő-piaci politikák fokozása 5. a fiatalok munkanélkülisége és a tartós munkanélküliség elleni küzdelem

Maastrichti Szerződés Az Amszterdami Szerződés (1997) Az európai foglalkoztatási stratégia, illetve a Foglalkoztatási Bizottság létrehozásának megalapozása Az európai foglalkoztatási stratégia (1997–2004) Az 1997 novemberében Luxembourgban, a foglalkoztatás témájában megrendezett rendkívüli csúcstalálkozó indította el – luxembourgi folyamat Megteremtette a nemzeti foglalkoztatáspolitikák koordinálására és ellenőrzésére irányuló éves ciklus keretét az EU-t „a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudás alapú társadalmává” kell tenni A foglalkoztatás- és szociálpolitika átfogó célja a teljes körű foglalkoztatás

A nemzeti foglalkoztatáspolitikák uniós szintű összehangolása érdekében a tagállamok közös feladatokat és célokat határoznak meg Fő célkitűzések: 1. Foglalkoztathatóság 2. Vállalkozóképesség és munkahelyteremtés 3. Alkalmazkodóképesség 4. Esélyegyenlőség 1997-től a foglalkoztatás a növekedéssel, illetve stabilitással egyenrangú céllá vált A közösségi szintű, összehangolt foglalkoztatási stratégia öt alapelve: 1. Szubszidiaritás 2. Konvergencia 3. Célkitűzések szerinti irányítás 4. Országfelügyelet 5. Integrált megközelítés

Európai Szociális Charta – 1999 A 2005-től megújult foglalkoztatási stratégia Az EFS-t 2002-ben felülvizsgálták, 2005-ben újraindították, többéves időkeretet vezettek be és közötti időszak – összesen 23 iránymutatás A foglalkoztatási iránymutatások célja a teljes foglalkoztatottság előmozdítása, a munkahelyek minőségének és termelékenységének javítása, valamint a társadalmi és területi kohézió megerősítése Európa 2020 Stratégia Az EU 2010-ben indította el, célja a válság leküzdése, olyan feltételek teremtése, amelyek intelligensebb, fenntarthatóbb és befogadóbb növekedésre adnak kilátást Öt kiemelt uniós cél, ebből három vonatkozik a foglalkoztatáspolitikára Foglalkoztatás Szociális biztonság Társadalmi befogadás

F OGLALKOZTATÁS Az EU lakosságának körében a munkanélküliek száma 2012-ben meghaladta a 26 millió főt Az Európa 2020 stratégia egyik fő célja, hogy 2020-ra az aktív népesség 75%-ának legyen munkája Ennek érdekében több kezdeményezés: Hátrányos megkülönböztetés felszámolása Munkakörülmények javítása, a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme A munkavállalókat megilleti annak joga, hogy munkaadójuk teljes körűen tájékoztassa őket, kikérje a véleményüket Egyenlő munkáért egyenlő bért

M UNKAERŐ - MOBILITÁS Az EU egyik legfőbb alapelve a személyek szabad mozgása, ezen belül a munkaerő szabad áramlása Az uniós állampolgárok három különböző státusban dolgozhatnak más országokban: Önálló munkavállalóként Önálló vállalkozóként Kiküldött munkavállalóként A munkaerő-mobilitás kérdésköre napjainkban heves politikai és sajtóviták kereszttüzébe került Jobboldali populizmus megerősödése – migránsok teherként való feltüntetése, szociális juttatások legitimitásának megkérdőjelezése 14 millióra tehető az EU-n belüli migránsok száma, ennek fele az új tagországokból származik (keleti bővítések)

F ELADATOK, KILÁTÁSOK Az Európai Bizottság évi foglalkoztatási csomagja további lépéseket tett az egységes európai munkaerőpiac felé Cél a munkaerő-mobilitás kölcsönösen előnyössé tétele, ehhez erősíteni kell az európai munkaerőpiac átláthatóságát, könnyebben elérhetővé kell tenni a betöltetlen állásokat, illetve segíteni kell, hogy a vándorló munkavállalók ne kerülhessenek hátrányos helyzetbe Az európai munkaerő-mobilitás legfontosabb intézménye az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) 2014 – a Bizottság javaslatot tett, hogy a legtöbb szereplőt (munkáltatói, munkavállalói érdekképviseletek) arra ösztönözzük, hogy az EURES hálózatot használják munkaerő toborzására és közvetítésére 2013: 30 ezer magyar önéletrajz az EURES rendszerében (MO-11.)

T ÁRSADALMI BEFOGADÁS 116 millióan a szegénységi küszöb alatt, illetve az elszegényedés és társadalmi kirekesztettség fenyegetésében élnek, ez a népesség 23%-át teszi ki Az európaiak több, mint 8%-a súlyos anyagi gondokkal küzd, a legszegényebb országokban ez az arány 30% feletti Az aktív életkorú európaiak 10%-a olyan háztartásban él, ahol senki nem dolgozik A millió fős roma közösség az egyik leghátrányosabb helyzetű népcsoport, 70%-uk általános iskolai végzettséggel sem rendelkezik, így ki vannak zárva a munkaerőpiacról Az Európa 2020 stratégia orvosolni kívánja az alacsony képzettséget, a munkanélküliséget, a rossz lakhatási körülményeket, illetve a diszkriminációt, a társadalmi kirekesztést.

S ZOCIÁLIS VÉDELEM Az uniós tagállamok azért hozták létre a szociális biztonsági rendszereket, hogy csökkenteni tudják többek között a munkanélküliséggel, az egészségi problémákkal, a rokkantsággal, a családi nehézségekkel, az idősödéssel kapcsolatos kockázatokat. A társadalom- és nyugdíjbiztosítási rendszerek fenntartásáért a tagállamok felelősek, az EU szerepe abban nyilvánul meg, hogy összehangolja a tagállami szociális biztonsági rendszerek működését

ESZA 1957 Az uniós tagállamok és régiók közti különbségek csökkentése életszínvonal tekintetében Uniós költségvetés 10%-ával gazdálkodik 10 millió ember részesült az előnyeiből 2007 és 2013 között Támogatja: 1. Az egész életen át tartó tanulást, a munkavállalók képzését 2. Az alkalmazottakat és vállalkozásokat szerkezetátalakításkor 3. A munkanélküli fiatalokat 4. A hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci beilleszkedését 5. Az oktatási, képzési rendszerek reformját 6. A szociális partnerek és a civil szerkezetek kapacitásépítését 7. A közigazgatási szervek és szolgáltatások működésének javítását

Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) 2006-ban jött létre, célja, hogy támogatást nyújtson, ahol a globalizáció miatt legalább 500 munkavállaló állás nélkül marad Az Európai Bizottság konkrét intézkedései Progress EURES Mozgásban az ifjúság A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai platformja Új készségek és munkahelyek menetrendje Út a munkahelyteremtő fellendülés felé A tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Nyugdíjak

F ORRÁSOK pdf pdf 3. Közgazdasági Szemle, LXI. Évf., április 4. esz.pdf esz.pdf 5. =HDBpU5aOOYqeyQPdsYG4DA&ved=0CAQQ qi4oAg =HDBpU5aOOYqeyQPdsYG4DA&ved=0CAQQ qi4oAg