A MAGYAR ÉLELMISZERIPAR INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI – KONFERENCIA 2010

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EXTERNÁLIÁK.
Advertisements

A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Dr. Barótfi István tanszékvezető, egyetemi tanár
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
„Közös Agrárpolitika 2013 után – fiatal gazdák a közép-európai régióban”, Tata, április 23. Dr. Ángyán József egyetemi tanár, intézetigazgató országgyűlési.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Természeti erőforrások védelme
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Megújuló Energiaforrások
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Országos Környezetvédelmi
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása III.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Globális problémák.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
ECOPOLIS 2008 Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Százhalombatta, augusztus Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens Szent István Egyetem, Biomassza.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
NÓGRÁD MEGYE „ ZÖLD ENERGIÁVAL A ZÖLD MAGYARORSZÁGÉRT” KONFERENCIA DECEMBER 9.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Globalizáció és környezeti problémák
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Globális környezeti problémák
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Előadás másolata:

A MAGYAR ÉLELMISZERIPAR INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI – KONFERENCIA 2010 A MAGYAR ÉLELMISZERIPAR INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI – KONFERENCIA 2010. május 20. Az élelmiszertermelés erőforrásaival való ésszerű gazdálkodás-, a nyersanyagok jobb hasznosításának-, a hulladékok csökkentésének lehetőségei Dr. Fogarassy Csaba Szent István Egyetem GTK RGVI Klímagazdaságtani Elemző és Kutatóközpont

Bevezetés A globális erőforrás-használat és rendszerműködtetés ma már a gazdasági élet szinte minden területére kiterjed. Globális piac ≠ Piacgazdasággal. Az átalakulásban lévő mezőgazdaság és élelmiszertermelés gazdasági hatásainak feltárása alapvető szükségszerűség annak érdekében, hogy a társadalmi és környezeti problémákat elkerülhessük az átstrukturálódás folyamatában. Napjaink „slágerpiaca” a zöldenergiapiac, valódi átstrukturálódást jelent az erőforrás-gazdálkodásban.

Élelmiszer, nyersanyag, energia A multifunkcionális mezőgazdaságnak kétféle feladatot kell ellátnia: Az alapvetően a piac által szabályozott termelési feladatokat, melyek az élelmiszerek előállításán túl a nem élelmiszer célú termékek (megújítható nyersanyagok, energiaforrások stb.) előállítását is egyre inkább magukba foglalják, valamint A termelési körzettel, a tájjal, a földdel kapcsolatos környezeti, társadalmi, foglalkoztatási és kultúra-feladatokat.

Kereskedhető outputok, nem kereskedhető outputok Élelmiszerek, takarmányok Ipari alapanyagok Energiaforrások Helyi turizmus Élelmiszer biztonság Tájkép, tradíciók Biodiverzitás Talajvédelem

PIAC ÁLTAL NEM ELLENTÉTELEZETT HATÁSOK A multifunkcionalitás a mezőgazdaságot egyéb gazdasági szektorokkal is összekapcsolja: A gazdasági tevékenység során többféle termék keletkezik, egyfelől piaci, másfelől nem-termékjellegű (nem piaci) kibocsátás formájában. A piaci és nem piaci kibocsátások változó arányban, de együtt termelődnek. Egyes nem-termékjellegű kibocsátások esetében mutathatók ki az externális hatások!!!!

Externális hatások Tényleges hatások: Túl sok negatív externália jelenléte túltermelést okoz, mert a termelői árak nem reprezentálják a valós költségeket. Túl sok pozitív externália, vagy a pozitív extern hatások aggregálódása piaci hibákat okozhat, ugyanakkor alul kínálat kialakulásához vezethet, a termelők nem tudják érvényesíteni az árakban a tevékenységükhöz kapcsolódó társadalmi/környezeti hasznokat.

NEM PIACI JELLEGŰ KIBOCSÁTÁSOK A ÉLELMISZERGAZDASÁGBAN A gazdaságok termelői és fogyasztói is egyben az előnyös nem piaci jellegű kibocsátásoknak, ugyanakkor fogyasztóként érintettek a negatív externáliák terén. A gazdaságok tehát érintettek lehetnek, egyrészt saját maguk által okozott externáliákban, illetve más gazdaságok által létrehozott externáliákban (saját szennyezés kibocsátás, vagy más általi szennyezés). Az extern hatások feltárása nélkül ma már az élelmiszergazdaság erőforrásrendszere nem kezelhető megfelelő hitelességgel.

Fontos nem piaci kibocsátások az élelmiszergazdaságban A vidéki és városi népesség gyakran azonosítja a mezőgazdasági tájat a szabad területekkel és a vidéki szabadidős (rekreációs) tevékenységek forrásával. A mezőgazdasági terület gyakran a vadvilág élőhelye, ezért a biodiverzitás fenntartása kiemelten fontos. A mezőgazdasági szektor több vidéki terület ökonómiai megvalósításához és az élelmiszerbiztonsághoz is hozzájárulhat (a lokális élelmiszertermelés és ellátás megvalósítása esetén). A mezőgazdaságban használt tápanyagok, peszticidek, patogének, sók talajeróziót, vízminőségi problémákat okoznak számos területen. Káros hatásként jelentkezhet a talajok savanyodása is, az öntözéshez használt víz hasznavehetetlen a nem mezőgazdasági szektorban vagy az ökoszisztémában.

Nyersanyagok, hulladékok Élelmiszer, takarmány, Vegyipari, gyógyszeripari alapanyagok Növénytermesztési melléktermékek Trágya, állattenyésztési melléktermékek Élelmiszeripari feldolgozás melléktermékei (biogáz, etanol, brikett) Szennyvizek, szennyvíziszapok – biogáz Energetikai alapanyagok (hagyományos), emisszió menedzsment

Emisszió menedzsment, ÜHG protokollok A mezőgazdasági ÜHG elszámolás területei a következők: karbonmegkötés művelésváltással és karbontároló biomassza termeléssel (7,33 t CO2e hektáronként) trágyakezeléssel történő CH4 elkerülés trágyakezeléssel történő N2O elkerülés (600 kg-os tejelő tehén esetében az emisszió 299,33 kg CH4/év (6,3 tCO2e).) fosszilis energia-kiváltás (elektromos zöldenergiával, biometán üzemanyaggal, hőenergiával).

Következtetés Mind a pozitív, mind a negatív externális hatások hibás figyelembevétele téves politikai következményeket és döntéseket vonhat maga után. A mezőgazdaság alacsony jövedelem-színvonalának problémáját nem lehet a piaci kudarcok elhárításának a „központi támogatására” hivatkozva megoldani vagy fordítva. A mezőgazdaság piaci alapon, a multifunkcionális működtetést (élelmiszer, energia, ipari alapanyag stb.) szem előtt működhet hatékonyan, magasabb jövedelem-színvonalat produkálva! Támogatás – a termelő támogatja a fogyasztót, a fogyasztó pedig a termelőt.

Összefoglalás A a jövőben nem beszélhetünk külön-külön élelmiszer- vagy takarmánytermelésről, energianövény vagy ipari alapanyag termelésről, hanem általános értelemben vett biomassza termelésről van szó. A társadalmi, gazdasági, környezeti igények alapján döntjük el, milyen hasznosítási irányokat választhatunk és ezt milyen arányokban valósítjuk meg. Reformváltozást jelent az erőforrásrendszerek értelmezésében a 2014-es CAP reform, melynek központi eleme a klímaváltozási pillér lesz! Az erőforrás használat együttes összefüggésrendszer mentén értelmezhető csak világosan az átalakulóban lévő mezőgazdaság és élelmiszertermelés társadalmi és környezeti felelőssége.

Köszönöm megtisztelő figyelműket! fogarassy.csaba@gtk.szie.hu