EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
A fogyatékosságot érintő jogi szabályozás Magyarországon
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A Bizottság közleménye A Szociálpolitikai Menetrendről Készítette: Tőgyi Ildikó, Szociálpolitika, IV. évfolyam.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Családi napközi.
A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
A FELNŐTTKÉPZÉS JOGI KÖRNYEZETE dr. Oszlánczi Tímea EKF, Andragógiai és Közművelődési Tanszék, ügyvéd.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Európai Uniós ismeretek
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Lorem ipsum.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK SZOCIÁLPOLITIKA

Szociálpolitikai célkitűzés A szociális problémák megelőzése és leküzdése.

Létrejötte, előzményei Római Szerződés Európai Szociális Alap Első szociális akcióprogram Egységes Európai Okmány Szociális Charta

Európai Szociális Alap (ESF, 1958) A foglalkoztatási helyzet javításának legfontosabb eszköze az Európai Unióban: Humánerőforrás fejlesztés Foglalkoztatási problémák kezelése Strukturális Alapok összetevője Prioritást élvező kérdéskörök: aktív munkaerő-piaci politikák alkalmazása a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem a munkaerőpiacra való belépés segítésével az egész életen át tartó tanulás támogatása és az alkalmazkodóképesség javítása az oktatási, szociális és egészségügyi infrastruktúra fejlesztése

Szociális Charta (1989) Egyesült Királyság kivételével minden tagország aláírta A dolgozók alapvető szociális jogairól szól Területei: bérezés és foglalkoztatás életkörülmények javítása a férfiak és nők közötti egyenlő elbánás és bérezés szakmai képzés szabad mozgás munkavállalók döntésekben való részvétele munkavállalók informálása egészségvédelem munkahelyi biztonság

Legfontosabb témakörei Munkajog Szociális párbeszéd Nők és férfiak esélyegyenlősége Rasszizmus elleni küzdelem Foglalkoztatáspolitika Társadalmi kirekesztettség elleni fellépés Fogyatékkal élőkről való gondoskodás Népegészségügy Munkahelyi egészség és biztonság

A szociálpolitika alapvetően az Uniós tagállamok hatáskörébe tartozik: A hatáskör kérdése A szociálpolitika alapvetően az Uniós tagállamok hatáskörébe tartozik: "A közösségi jog jelen állása szerint a tagállamoknak joguk van arra, hogy maguk alakítsák ki szociális biztonsági rendszerüket." A bérekre, jövedelmekre, nyugdíjakra és szociális juttatásokra nincs egységes Uniós szabályozás.

Az egyes kérdésköreinek közösségi szabályozása Kötelező jellegű közösségi szabályozás Nem kötelező érvényű jogszabályi szabályozás (ajánlás) Nyitott koordináció

Az Európai Unió szociális jogának legfontosabb jellemzői I. A szociális jogalkotás szükségességének okai: nyugdíjasokról való gondoskodás szabad mozgás és munkavállalás joga

Az Európai Unió szociális jogának legfontosabb jellemzői II. A szociális biztonsági rendszerek koordinációja: Alapelvek Egyenlő elbánás elve Egy tagállam joghatósága alá tartozás elve Az összeszámítás elve Ellátások korlátlan exportálhatóságának elve Területi hatálya Személyi hatálya Tárgyi hatálya

A szociális szolgáltatásokra vonatkozó legfontosabb magyar jogszabályok: 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról (Szociális törvény) 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működési engedélyezé-séről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Családi és pénzbeli ellátások rendszere Családtámogatások Fogyatékossághoz és egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások Rászorultságon alapuló támogatások (segélyek)

Köszönjük a figyelmet!