1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
BIZALMI VAGYONKEZELÉS
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Milyen jogsértésért mennyit kell fizetnünk? – kockázatmátrix az e- kereskedelem és az online marketing területén Dr. Ormós Zoltán Ormós.
G M P Dr. Hetényi László.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
1 A biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló évi XCVIII.
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
Általános forgalmi adó
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Zalaegerszeg december 13.
e-jövedék konferencia
Különös tekintettel a gyógyszerekre
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Az online reklám esete a joggal
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A Magyar Vasúti Hivatal tevékenységének bemutatása dr. Szmodis Jenő Jogi szakértő október 25.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
GKIeNET Kft. A Nemzeti Digitális Közmű – mint válasz az alapproblémára Tihany, május 27. Kis Gergely MKE 41. Vándorgyűlés, FITT Szekció.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
2006. évi XCVIII. törvény A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
OTC (vény nélkül kapható) készítmények expediálásának feltételei, előnyök, hátrányok, a gyógyszerész felelőssége Készítette: Bali Andrea Tóth Adrienn 2007.
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
A kémiai biztonságról közérthetően
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
Dr. Stummer Ildikó Budapest, szeptember 29.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
A gyógyszertárak hatósági felügyelete szakmai ellen ő rzési szempontok Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
A Gyógyszerhamisítás veszélyei Szellemitulajdonjog-védelem a gyakorlatban III. rész Amit egy középiskolásnak tudni illik... TE DÖNTHETSZ!
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
A kereskedelmi egység nyitásával kapcsolatos feladatok
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ
A vásárlási döntés folyamata
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadás másolata:

1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL

2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező hatóságnak is megküld Üzlet, üzletlánc, bármely hasonló vállalkozás…

3 Üzlet gyógyszerforgalmazási feltételei, 1 a gyógyszert más árútól elkülöníti, „zárható” szekrényből árulja automatából is végezheti a tárolási utasításokat betartja a nyitva tartás alatt a forgalmazott gyógyszerekről tájékoztató info rendszert díjtalanul működtet vagy ilyen működő elektronikus rendszerhez hozzáférést biztosít, valamint a betegtájékoztatókat nyomtatott formában előre be tudja mutatni

4 Üzlet gyógyszerforgalmazási feltételei, 2 ezt az info-rendszert az OGYI az engedélyezés előtt szakhatóságként minősíti! az üzlet az ÁNTSZ-nek név szerint bejelenti az üzletben a gyógyszer- forgalmazásért felelős személyt Az üzlet köteles megjelölni azt a személyt is, aki fogyatékosok vagy segítségre szorulók számára segít

5 Szigorítások Gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszer ajándékként, vásárlási utalvány ellenében, rabattként fogyasztónak nem adható Az üzlet részt vesz a lakossági gyógyszer-hulladék begyűjtésében (mint a gyógyszertárak, lásd később)

6 Üzlet gyógyszert honnan rendelhet Csak gyógyszer-nagykereskedőtől (az üzletlánc minden egyes üzlete külön- külön! Pl. a Tesco központja nem rendelhet és szállíthat ki saját boltjaiba!) Az üzletekre a gyógyszer- reklámozás szabályai ugyanúgy vonatkoznak!

7 Milyen gyógyszer forgalmazható üzletben Gyógyszergazdasági törvény: az egyébként VN-ek közül egyértelmű öndiagnózis állítható föl, veszélyessége még túladagolása mellett sem nagy 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról (melléklete): hatóanyagok és terápiás csoportok fölsorolása, adott esetben maximált hatáserősség vagy csomagolásméret

8 Például csak kontakt savkötők, pl. H 2 –receptor- blokkolók nem csak ozmotikus hashajtók fájdalom- és lázcsillapítás: –ibuprofen tabletta max. 400 mg 10x, kúp 5x –acetil-szalicilsav max. 500 mg 12x –paracetamol tabl., szirup max. 6x orrcsepp: csak xylometazolin, de nem oxymetazolin

9 Gyógyszerek besorolása Az EüM r. szempontjai szerint az OGYI, mint osztályozási kategóriát kezeli ( )

10 Ellenőrzés, 1 Üzletek gyógyszerforgalmazását az ÁNTSZ ellenőrzi Jogsértés esetén az általános szankciók megtiltja a jogsértés folytatását, kezdeményezheti a gyógyszer forgalomból való kivonását, a hiányosság megszüntetéséig a gyógyszerek forgalmazását megtilthatja, teljesen visszavonhatja engedélyét ha az üzlet lánchoz tartozik, az egy üzletére hozott döntés minden üzletére kiterjeszthető

11 Ellenőrzés, 2 az ÁNTSZ bírságot is kiszabhat 100e Ft-tól az előző évben az adott termék forgalmazásából szerzett árbevétel 1%-ig, de legfeljebb 10 mio Ft-ig

12 Az OGYI vonatkozó módszertani levele P A gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását elősegítő elektronikus információs rendszer minősítéséről

13 Érdekesség: a Szinopszis Kft. felmérése, ősz A lakosságnak csak 12%-a (Budapest: 18%) vásárol gyógyszertáron kívül gyógyszert minél idősebb a korosztály, annál inkább gyógyszertárban veszi a VN-t is

14 Hol vásárol, aki nem patikában Internet, piac…

15 Mi lesz tételben

16 Gyógyszerforgalmazás gyógyszertáron kívül Ki engedélyezi, hol, milyen feltételek vanna Mi az OGYI szerepe? (2) Milyen módon határozzák meg az így forgalmazható gyógyszerek körét?