A Cardano-féle Titkosítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Készítette: Boros Erzsi
A prezentáció művészete
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
Vizuális képességek fejlődése
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára

Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Az MVC tervezési minta 2. előadás.
PowerPoint 6. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „ppt_6_1_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
A táblázatkezelés alapjai 1.
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Prefix egyszerűen Miről is beszélek?. Részlet egy szoba beszélgetéséből.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
KÖRDOKUMENTUM készítése
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
,,Én így tanítanám az informatikát”
Készítette: Szekerczés Szabina
A bemutató címe akár kétsoros is lehet, vagy még hosszabb. Szerzők, intézmények felsorolása tetszőleges sorrendben, okosan, szépen. A betűméret automatikusan.
Cardano féle rács Szöveg titkosítása Cardano féle rács segítségével.
Az egérmutató formái: Sor vagy oszlop kijelölése Cellák kijelölése
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
2008. évi Országos kompetenciamérés 6. osztály / Matematika
Grafikus tervezőrendszerek programozása 11. előadás.
Az Excel táblázatkezelő
Prezentáció a prezentációról
KOMBINÁCIÓK ISMÉTLÉS NÉLKÜLI ESET DEFINÍCIÓ
Táblázatkezelés tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Openoffice Calc.
VALÓSZÍNŰSÉG-SZÁMÍTÁSVALÓSZÍNŰSÉG-SZÁMÍTÁS I. TÖRTÉNETI HÁTTÉR.
A Cardano-féle rács.
Brute Force algoritmus
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
1 Verseny 2000 gyakorlat ASP. 2 Gyakorlat Web létrehozása: Frontpage 2000 New Web:
Ha Caesar és Sándor Mátyás számítógépet használhatott volna...
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „7_2_ppt_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Az NVU webszerkesztő program
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Webprogramozó tanfolyam Űrlapok (form-ok). Űrlapok a HTML-ben Biztosan mindenki találkozott már vele – Űrlap példapélda Felhasználási lehetőségei – Regisztráció,
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
a Microsoft Office Word szövegszerkesztő program segítségével
1 Műszaki kommunikáció 8. előadás vázlat Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Sudoku.
Cím elrendezés Alcím.
TEVA SZOFTVER BEMUTATÓ
Házi feladat megoldása
Kedvenc prezentáció készítő szoftverem
Cím elrendezés alcím.
Cím elrendezés Alcím.
A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006
Gazdaságinformatika MSc labor
3. osztályban.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés alcím.
Cím Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Matematika verseny nyolcadik osztályosoknak a Vasváriban
Előadás másolata:

A Cardano-féle Titkosítás

Gerolamo Cardano (1501-1576) olasz matematikus és fizikus, aki kiemelkedőt alkotott az algebrában mechanikában, és kriptográfiában. Megoldást szolgáltatott az általános harmadfokú egyenletre, gépkocsik és iránytűk felfüggesztésénél használt kardántengelyt tökéletesítette, és a titkosítás új ágát indította útjára, a róla elnevezett Cardano-rács kitalálásával.

Kezdetben: A titkosításra kerülő szöveget egy előre elkészített négyzet alakú lyukrács cellái segítségével írjuk le egy – a rács alá helyezett – négyzet alakú papírlapra. A fennmaradó helyet töltsük fel karakterekkel. Az eredeti szöveg elolvasása csak egy ugyanilyen lyukrács segítségével lehetséges.

A titkosítási módszer továbbfejlesztett változata, ha a kiolvasásoz használt lyukrácsot az írás készítése közben adott irányban 90 fokkal elforgatjuk. A négyzetrácson minden lyuk olyan elrendezésű, hogy a 90 fokos elfordítások után az előzetes lyukakkal már érintett területet ne tegye láthatóvá. Például ha a 6x6-os rács első sor első oszlopában (1;1) készítettünk egy lyukat, akkor a három elfordítás után ennek a lyuknak helyzete: (1;6), (6;6) és (1;6) lesz. Ezekre a helyekre a négyzetrácsra újabb lyuk nem kerülhet

A lyukrács elkészítése(6x6) (1;1) (1;2) (1;3) (1;4) (1;5) (2;2) (2;3) (2;4) (3;3) (6;1) (5;1) (4;1) (3;1) (2;1) (5;2) (4;2) (3;2) (4;3) (6;6) (6;5) (6;4) (6;3) (6;2) (5;5) (5;4) (5;3) (4;4) (1;6) (2;6) (3;6) (4;6) (5;6) (2;5) (3;5) (4;5) (3;4) Az előzők mintájára 9 négyes csoport képezhető, amelyek felsorolása itt látható. Ezek a csoportok az adott cella négyszeri 90 fokos elforgatásával jönnek létre. A csoportokat a fenti ábrán szín szerint találjuk jelölve. Ha összekötünk néhány csoportelemet láthatóvá válnak a forgatások..

A lyukrács elkészítése(6x6) (1;1) (1;2) (1;3) (1;4) (1;5) (2;2) (2;3) (2;4) (3;3) (6;1) (5;1) (4;1) (3;1) (2;1) (5;2) (4;2) (3;2) (4;3) (6;6) (6;5) (6;4) (6;3) (6;2) (5;5) (5;4) (5;3) (4;4) (1;6) (2;6) (3;6) (4;6) (5;6) (2;5) (3;5) (4;5) (3;4) Az előzőleg elkészített oszlopok mindegyikéből egy tetszőlegesen kiválasztott helyre vágható lyuk a rácsra. Összesen 9 db lyukat kell kivágni. A titkosítás akkor jobb, ha egymás mellett nincs lyuk a rácson, különben a betűnégyzeten a két egymás melletti karakterből esetleg következtetni lehet a teljes szövegre. Az így elkészített lyukrács:

A lyukrács elkészítése(6x6) Szöveggel (itt: HORVÁTHLORÁND11. GIMN.OSZTÁLYOSTANULÓ) kitöltve rács alatti betűnégyzetet: Alaphelyzet 900 –os elfordítás 1800-os elfordítás 2700-os elfordítás H R Á Z T M O N L V D 1 Y . A S G U I Ó H R Z Á T M N O L Y . D V 1 A S U G Ó I A helyes szöveg csak a lyukrács birtokában és a forgásirány ismeretében olvasható!

A készítő Feladat száma: I.201 – Cardano Versenyző neve, osztálya: Horváth 135 Loránd, 11. osztály Iskola neve, címe Németh László Gimnázium, Budapest Program: Office PowerPoint 2003