A Globe színház 18/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Az Erzsébet kor színháza
Római építészet Augustus korában
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Beregszász.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
A magyar színjátszás kezdetei
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Manhattan a sivatagban
Reformkori színjátszások
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Shakespeare és az angol reneszánsz dráma
Az angol reneszánsz színház
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Shakespeare Rómeó és Júlia
Cseh nyelvről fordította K.P.
A Puskin u. 3. épületünk, egykori ( ) munkahelyünk a évi felújítás után. Az épület, úgy gondolom, visszakapta vagy legalább részben visszanyerte.
A görög színház mint épület
A görög színház működése
A szolnoki vár építése és ostroma
Az ókor színházai.
Darupályák tervezésének alapjai
MÓDSZEREK, FEJLESZTHETŐ KÉSZSÉGEK
Cseh nyelvről fordította K.P.
Moliere 24/B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
Hellászi lakáskultúra
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
A reformkori színjátszás
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
William Shakespeare és a színjátszás
Ungvár.
Rómeó és Júlia 19/B.
Készítette: Bujdosó Villő
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Hellászi lakáskultúra
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Az angol világbirodalom
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
1879. december 1..
Budapest Magyarország Hungary
Az ókori görög építészet
A misztérium Készítette: Lovász Lili, Süli Réka, Szekeres-Kovács Veronika.
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
ÉRDEKES LAKÓTELEP BÉCSBEN
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája a színpadon
~Paulay Ede rendezésében~
Németh Antal 10 Credójából
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

A Globe színház 18/A

1. Az angol színházak virágkora Az Erzsébet-kori Angliájában az udvar támogatja a színjátszást Hivatásos színtársulatok jöttek létre Legalább 10 nyilvános színházat is építettek London külvárosaiban 1576 és 1616 között (a leghíresebb a Globe színház) A Globe-ot is a Lordkamarás Színészeinek Társulata építtette Shakespeare 1601-től igazgatója és részvényese Kívülállóként, vidékről csöppen bele Stratfordból jön, és miután meggazdagodott, oda is tér vissza, 20 év színház után

2. Az építkezés A Színház 1576-ban nyílt meg, de tulajdonjogával kapcsolatban később vita alakult ki, ezért lebontották A Temze folyón délebbre 1599-ben építették újjá, már a híres Globe színházként. 14 évvel később leégett egy darabban használt ágyú lövése miatt A Globe színház később szintén megszűnt (az angol forradalom alatt a puritánok lebontatták) megtalálták romjait, majd 1997-ben eredeti formáját követve újjáépítették Kívülről nyolcszögletű, belülről kör alakú

3. A színház működése Színészek kizárólag férfiak voltak A társulatok általában 5-6 főből álltak, később egyre bővültek, elérhették akár a 12-15 főt is A szöveges próbákat általában egy kocsmában tartották 3000 néző befogadására volt alkalmas, egy pennys belépődíj volt Fő részvényese a színész Richard Burbage (50%) – Shakespeare-nek 10%-a volt Nevét az épület homlokzatát díszítő földgömbről kapta Több emeletes, fából készült és felül nyitott volt, ezáltal természetes világosság mellett tartották az előadásokat

4. A színpad A három oldalról nyitott színpad benyúlt a földszinten álló közönség közé (előszínpadszabadban játszódó, sok szereplőt felvonultató jelenetekre szolgált. pl: csatajelenetek) Az előszínpad mögött volt egy három oldalról zárt terem (hátsó színpadaz épületek szobában történő eseményei zajlottak itt. Ezt függöny takarta el, s a belső jelenetek bemutatásakor félrehúzták. pl: Rómeó és Júlia kriptajelenete) A színpad fölött volt egy erkély(felső színpada magasban történő események színhelye [várfok,hegy,ég] pl: Rómeó és Júlia erkélyjelenet)