EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ 1. előadás 2012. szeptember 21. Alapfogalmak, előítélet-elméletek Uszkiewicz Erik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Az esélyegyenlőségről és a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
Életkor és diszkrimináció
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Csoport munka.
Attitűd, sztereotípia, előítélet, diszkrimináció
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
1.  A társadalmi ismeretek alapján történő gyors gondolkodást, amely hasonlít az előítéletességhez, de alapvetően a szocializáció.
A deviancia összetett fogalma
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A munka világával kapcsolatos tudás
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
Az érvelés.
Simonovits Bori Budapest, 2010
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Nemzetjellemzés 1.mint tudományos társadalomkép :Rónay Jácint 2.Mint alkalmazott pszichológai: Hugo Münsterberg 3.Mint szociálpszichológiai feladat: Kurt.
Kisebbségek, etnikumok
Társadalmi állapotrajzok konferencia
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Ideológiák.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A kriminálpszichológia
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A deviancia értelmezési kerete
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Alapfogalmak.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Az Ebktv. különös rendelkezései Az egyenlő bánásmód követelménye a munka- és más jogviszonyokban.
A munkahelyi diszkrimináció
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Szociálpszichológia – csoportközi viszonyok, előítéletek, szerepek, identitás Illés Anikó MOME.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kultúra és kommunikáció
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Esélyegyenlőségi képzés
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Jog- és állambölcselet I.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ 1. előadás szeptember 21. Alapfogalmak, előítélet-elméletek Uszkiewicz Erik

Kategorizáció (osztályozás) Az emberi gondolkodás szükségszerű velejárója, a minket körülvevő világ, környezetünk megismerésének legalapvetőbb módja. A világ megismerésének ez az elkerülhetetlen módszere addig elfogadható, amíg az új ismeretek, tapasztalatok fényében hajlandóak és képesek vagyunk felülvizsgálni és módosítani a korábbi általánosításainkat.

Sztereotípia A különböző társadalmi csoportokra vonatkozó megállapítások negatívak, és minden esetben jogtalanok, megalapozatlanok, mégis nagyfokú közmegegyezésen nyugszanak, azaz a csoport tagjainak többsége osztja, és hosszú időn át elfogadja ezeket a véleményeket a másik csoport vonatkozásában. Ezek a felületes, gyakran elfogult vélekedések egy másik csoportról áthatják az egyének gondolkodását, és az előítélet, valamint diszkrimináció alapjává válnak.

A sztereotípia funkciói ( 1) szociológiai funkció: képes igazolni egy csoport kategorikus elutasítását, igazolja a meglévő egyenlőtlenségeket a csoportok tagjai között, és alkalmas a valódi problémák leplezésére (2) megismerési funkció: gyors, egyszerű tájékozódást biztosít egy társadalom rétegződésének megismerésében, ez azonban felületes ismeretet jelent (3) társadalom-lélektani funkció: a csoport tagjai „félszavakból” is megértik egymást a sztereotípia csatornáin keresztül, ami egyfajta otthonosságérzetet, bennfentességet, az összetartozás érzését biztosítja számukra.

Előítélet Valamely személlyel szemben érzett idegenkedő vagy ellenséges attitűd, melynek alapja mindössze annyi, hogy az illető személy egy adott csoporthoz tartozik, és ennek következtében feltételezzük róla, hogy a csoportnak tulajdonított negatív tulajdonságokkal ő is rendelkezik. (G. ALLPORT: Az előítélet. Osiris Könyvkiadó, Budapest, 1999.) Előítéletről tehát akkor beszélünk, amikor az egyén egy másik társadalmi csoportra vonatkozó előzetes ítéleteit, elvárásait a saját személyes tapasztalatai sem képesek megváltoztatni. „Az előzetes ítéletek akkor válnak előítéletekké, ha ellenállva a tapasztalatnak és a józan megfontolásnak, akkor is ragaszkodunk hozzájuk, ha valóságérvényüket megcáfolják.”

Diszkrimináció Amíg az előítélet egy tudati állapot, addig a diszkrimináció már tényleges cselekvésben megnyilvánuló magatartás, mely helytelenül minősít vagy kezel bizonyos embereket azok valamely társadalmi csoporthoz való tartozásuk alapján.

A diszkrimináció típusai: jogi, szociálpszichológiai, szociológiai és közgazdasági modellek (Sík-Simonovits, TÁRKI, 2012.) Megközelítés Forrás / Szerző Típusalkotás alapdimenziója TípusokTipizálás jellege, célja Jogiaz Európai Unió irányelvei és a hazai jogszabályok A diszkrimináció elkövetőjének magatartás szerint 1.) Közvetlen diszkrimináció 2.) Közvetett diszkrimináció 3.) Zaklatás 4.) Jogellenes elkülönítés 5.) Megtorlás 6.) Ezekre adott utasítás Jogi szankcionálás SzociálpszichológiaiAllport (1977)Előítéletesség fokozatain belül értelmezi a diszkrimináció fogalmát 1.) Szóbeli előítéletesség 2.) Elkerülés 3.) Hátrányos megkülönböztetés, elkerülés 4.) Fizikai agresszió 5.) Üldözés, kiirtás Hierarchikus elrendezés. Annak megértése, hogy az előítéletes attitűd hogyan fordul át viselkedésbe. SzociológiaiBlank et al. (2004)A diszkrimináció dinamikus megközelítése 1.) Egyéni életúton belül halmozódó diszkrimináció 2.) Terepek között halmozódó diszkrimináció 3.) Generációk között halmozódó diszkrimináció A diszkrimináció kumulatív folyamatainak megértése.

Forrás / SzerzőTípusalkotás alapdimenziója TípusokTipizálás jellege / célja Becker modell (1957; 1971): ízlés alapú diszkrimináció A diszkrimináció elkövetőjének személye szerint 1.) a munkáltató ízlésén alapuló diszkrimináció 2.) a potenciális vásárlók előítéletein alapuló diszkrimináció 3.) a munkatársak előítéletein alapuló diszkrimináció Az előítéletes egyéni preferenciák a gazdasági racionalitástól függetlenül is működhetnek. Arrow (1973)Nem releváns (a racionális döntéselmélet keretein belül értelmezi a diszkriminációs viselkedést) Statisztikai diszkrimináció: információs asszimetria miatt alakul ki, feltételezi, hogy a kisebbséghez tartozó dolgozó termelékenysége alacsonyabb. Annak modellezése, hogy a munkáltató racionálisan viselkedik, amikor diszkriminál. Loury (2006)Megkülönböztetés terepe szerint 1.) formális diszkrimináció 2.) informális diszkrimináció A faji egyenlőtlenségek átörökítésének megértése.

Az előítélet okai 1.) gazdasági, politikai versengés (James H. Johnson – Walter C. Farrell: Újra tűz van. Az 1992-es Los Angeles-i lázadás gyökerei, Budapesti Negyed ) 2.) bűnbakkeresés (gazdasági nehézségek, státuszsüllyedés idején jellemző frusztráció) 3.) előítéletes személyiségjegy: karakterjegy 4.) konformitás, előítéletes normákhoz való ragaszkodás

Mindezt a magyar társadalom értékszerkezetébe ágyazottan kell értékelni, melyekről a következőket tudjuk (TÁRKI, 2009) szekularizált a demokratikus értékek (önmegvalósítás, együttműködés, bizalom, tolerancia, civil együttműködés) csekély elfogadottsága: a nyugati keresztény kultúrkör szélén, zárt, magába forduló társadalom közelebb a kelethez, mint a nyugathoz időben gyakorlatilag változatlan rendkívül alacsony a politikai intézmények iránti bizalom

Az egyenlő bánásmód követelményének elméleti jogi alapjai emberi méltóság befogadó, multikulturális társadalmi modell egyének közötti igazságosság (megkülönböztetés tiltása) újraelosztás társadalmi csoportok közötti egyenlősége (aktív államot feltételez) egyenlő részvétel, reprezentativitás (kvóták) védett tulajdonságok

Csökkenthetőek-e az előítéletek?

1.) Tiltás, a perlés jelentősége (antidiszkriminációs „élő jog”) Eszközrendszer, tulajdonságok szerinti illegitim megkülönböztetés tiltása. 2.) „Pozitív megkülönböztetés” (affirmative action), esélykiegyenlítő intézkedések 3.) Állami programok, felzárkóztató, oktatási, reintegratív intézkedések, esélyegyenlőségi terv készítésének kötelezettsége 4.) Tudatosítás, felvilágosítás

Köszönöm a figyelmet!