Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Urbán Ferenc Ábel: A KIR megújítási lehetőségei
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
1/18 Egy paleontológiai lelet: az ágazati beszámolási rend megújítása Kincses Gyula Zell am See április.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Dokumentációs, nyilvántartási és információáramlási rendszer Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Dr. Kincses Gyula MEDINFO
e- health: egészségügyi információs társadalom Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Mit jelent az elektronikus kormányzat az egészségügyi ágazatban
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
Fekvőbeteg adatbázis szervezés GyógyinfokPirisa Levente.
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Egységes egészségügyi információrendszer
Az informatika az egészségügyben ma és holnap
Az egészségügy ma és a távlatok
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
2004. március „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének státusza és.
Közhiteles nyilvántartások
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Kincses Gyula MEDINFO Siófok 2001 június Kitekintések.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Kerekes Gábor ügyvezető Educatio Kht január 21. TÁMOP – Felsőoktatási szolgáltatások rendszer.
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
A Magyar Köztársaság kormánya
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Egészségügyi országos intézményeket érintő összevonások május.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
EKOP projektek jelene és jövője
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
A betegellátás keretei és rendszere
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
„Hazai pályaorientációs szabályzók áttekintése - javaslattétel egy nemzeti szintű szabályzó és finanszírozási rendszer kialakítására” Kutatási beszámoló.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Országos Statisztikai Tanács
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Előadás másolata:

Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula

Konzekvenciák Az egészséget és az azt meghatározó tényezők információi –igen sokrétűek, –különböző forrásúak, és –eltérő technikával gyűjtendők. Lehetséges adatgyűjtési technikák –reál folyamatok leírásának melléktermékei (eü dokumentációból generált jelentések) –többcélú adatszolgáltatás ( GYÓGYINFOK adatlap) –statisztikai adatgyűjtés –reprezentatív kutatás (egészségi állapot, életmód, stb.)

Az egészségügyi ágazati szektor-semleges adatgyűjtésének megújítása A megfelelő eredmény érdekében területeket együttesen kell reformálni: 1.Az egészségügyi dokumentációs rend megújítása; 2.Az adatgyűjtés rendszerének szervezeti és technológiai megújítása; 3.Az adathasznosítás rendszerének megújítása.

Az egészségügyi dokumentációs rend szektorsemleges megújítása Az egyes ellátási szinteken az ellátási események, folyamatok azonosítása (pl.: milyen tevékenységtípusok, összetartozó tevékenységsorok történnek a háziorvosnál) Az egyes ellátási folyamatok dokumentációs rendjének megállapítása (mit kell rögzítenie az adott tevékenységsor folyamán) Az egyes dokumentumtípusok és kötelező adat- tartalmuk meghatározása (kórlap, törzskarton, forgalmi napló, gondozási karton, beutaló, stb.) A jelentések tartalmi, technikai definiálása: (jelentés = az egyes alapdokumentumok parciális, és/ vagy aggregált másolata)

Az adatgyűjtés rendszerének megújítása Egységes, „egyablakos” ügyintézés: az Egészségügyi Adatgyűjtő Hivatal létrehozása a GYOGYINFOK és az OEP releváns részeiből. A cél- és szektorsemleges adatgyűjtés, amely egy szervezet által gyűjti: –finanszírozási információk, –a szakterület szakmai információi (tervezés, szakfelügyelet), –statisztikai célú információk. Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal osztja szét az információt –OEP –ÁNTSZ, Országos Intézet, Szakfelügyeleti rendszer –egyéb adat-hasznosítók

Szakfelügyeleti rendszer Közfinanszírozott szolgáltatások (KFSZ) MFSZ Közszolgáltatásban (KF) résztvevő eü szolgáltatókKF-ben nem részt vevő Egészség- biztosító(k) EüM ÁNTSz Országos Intézetek KSH Ágazati Adat-tárház Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal (GIRO rendszer is) Szektor és cél- semleges adatgyűjtés a szolgáltatóktól RET-ek MFSZ: magánfinanszírozású szolgáltatások

Egészség- biztosító RET-ek Közfinanszírozott szolgáltatások (KFSZ) MFSZ Közszolgáltatásban (KF) résztvevő eü szolgáltatókKF-ben nem részt vevő EüM Szakfelügyeleti rendszer ÁNTSz Országos Intézetek KSH Ágazati Adat-tárház Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal Szektor és cél- semleges adatgyűjtés a szolgáltatóktól Egyéni eü. életút archívum MFSZ: magánfinanszírozású szolgáltatások

Az adathasznosítás rendszerének megújítása Az eü informatika, az adathasznosítás intézményrendszerének megújítása –a másodlagos adatgyűjtő központ, az ágazati adattárház kialakítása, –Prezentációs eszközök és felületek (WEB, VIR) kialakítása. A szektorsemleges adat-gyűjtés adatainak fel- használása az egészségpolitikai tervezésen, jogszabály-előkészítésben, a szakfelügyeletben: –az Országos (metodikai) Intézetek megújítása –a szakfelügyeleti rendszer megújítása.

Összegzés Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos információk sokrétűek, és nem lehet egységes adatgyűjtési technológiát alkalmazni. Az egészségügyi szolgáltatók adatgyűjtésénél be kell vezetni az „egyablakos ügyintézést”, azaz minden adatot egyszer és egy helyre kell jelenteni. Az adathasznosításban pár centrumra (ÁNTSz, OEP, minisztériumi intézet) van szükség, és egy koordináló szervezetre, amely egy másodlagos adatgyűjtő központban teszi elérhetővé az adatokat a szereplők számára.