Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelmi alapellátás
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Családi napközi.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
1 A Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány által működtetett Félutas Kiléptető Rendszer.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Az országos mérések megújult rendszere
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Anyák Háza ORSZÁGOS PROGRAM
A szolgáltatási törvény előkészületei 2011
Megbecsülés az idős embereknek
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Család – és Gyermekjóléti Központ
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány – 2011. június 9.

A társadalom, amiben élünk Posztmodern társadalmi rendszer Jóléti rendszerek elmúlása Az állam szerepe régen, ma, holnap Közösségek helyzete Helyi szintek újrahatározása és jövőbeli szerepük

Három királyfi, három királylány Gyermekes családok mortalitás: férfiak 30%, nők 50%-kal jobb kilátások Érzések: férfiak sokkal jobb a közérzet, nők sokkal rosszabb Meg nem született gyermekek /átlagban 2,43 1,38 Iskolai végzettség szerinti megoszlások Tényezők: munkahely, szomszédi attitűdök, jövedelmi viszonyok, társadalom visszajelzései

Legyen jó a gyermekeknek! A gyermekszegénység magyarországi jellemzői Új gondoskodás gyermekeinkről – gyermekvédelmi koncepció A gyermekvédelmi kihívásokra hatékony választ adó program Gyermekjogvédelmi és gyámügyi igazgatási törvény Szociális szolgáltatási törvény

A ma gyermekei a holnap lehetőségei A család a társadalom legszilárdabb alapja. A nagycsalád érték. A gyermek alapvető joga, hogy családban nőjön fel. A gyermekek szülei felelősek a rájuk bízott gyermekekért. A magyar EU elnökség üzenete Európa gyermekei érdekében

Statisztika TÁRGY ÉV DEC. 31-ÉN NEVELŐ- SZÜLŐNÉL (FŐ) GYERMEK- OTTHONBAN EGYÉB HELYEN ÖSSZESEN 1998. 9.196 11.201 2.518 22.915 2000. 9.747 10.261 2.032 22.040 2001. 10.163 10.409 72 20.644 2005. 11.235 9.750 231 21.216 2008. 11.729 9.053 720 21.502 2009. 12.167 8.714 587 21.468

A gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátás új súlypontjai Új mérések – gyermek a középpontba Hogyan kerül be a rendszerbe – és hogyan kerül ki onnan Lehetőség, képzés, többlet a nagykorúsághoz Öngondoskodás, önállóság A gyermek nem eszköze, vagy oka a gyermekvédelmi rendszernek, hanem mindenkori célja

Gyermekvédelmi finomhangolások Beutaltak életkora Világos felelősségi szerkezetek – hivatásos gyám „A kevesebb több” Három pillér: Nevelőszülők Lakóotthonok Ifjúsági otthonok

Új törvényi keretek Igényekhez kötött ellátási formák Jól körülhatárolható felelősségi rendszerek Szolgáltatók Állami és önkormányzati Civil Egyházi

Dudás Zoltán főosztályvezető zoltan.dudas@nefmi.gov.hu Köszönöm a figyelmet! Dudás Zoltán főosztályvezető zoltan.dudas@nefmi.gov.hu Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2011. június 9.