Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottsági ülés
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
Natura 2000 területek Magyarországon
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Környezetértékelési módszerek
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
A Velencei-tó értékei.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Magyarország és a magyar EU elnökség a víz védelmében
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlődésért 8799 Dötk, Fő u. 39.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Ember és környezetének viszonya
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
A természetvédelem.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, március 4.

2 Az Európai Duna Régió Stratégia célkitűzései Az Európai Duna Stratégia átfogó célja: a fenntartható fejlődés, a társadalmi és területi kohézió erősítése, az egyenlőtlenségek csökkentése a térség országai között és az országokon belül, a régióban élők jólétét biztosító társadalmi-gazdasági változásokhoz való hozzájárulás. A Stratégiának politikai, társadalmi, kulturális, környezeti és gazdasági területekre egyaránt ki kell terjednie, különös tekintettel a határokon átnyúló, biztonsági kockázatot rejtő kérdésekre. Az Európai Duna Régió Stratégia környezet- és természetvédelem szempontjából

3 A Duna-völgy természetvédelmi jelentősége kiemelkedő jelentőségű ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtó Duna menti hullámterek, árterek az értékes élőhelyek megőrzése, rehabilitációja természetvédelmi prioritás Kiemelt cél a: Stratégiai vízkészletek védelme Duna ökológia rendszerének védelme Duna-térség természeti területeinek, tájainak, természeti és kulturális értékeinek megőrzése Natura 2000 területek megőrzése, fenntartása természet önszabályozó működéséhez közelítő állapotok kialakítása biológiai sokféleség megőrzése Az Európai Duna Régió Stratégia környezet- és természetvédelem szempontjából

4 Természeti értékek a Duna mentén Védett természeti területek (nemzeti park (4), tájvédelmi körzet (2), természetvédelmi terület (3)) Natura 2000 területek (12) Ramsari területek (2) Bioszféra Rezervátum (1) Nemzeti Ökológiai Hálózat területei Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából

5

6

7

8 Konfliktushelyzetek feloldása EDRS politikai, társadalmi, kulturális és gazdasági területek ↔ környezet? ↓ Cél: az ágazati célok eléréséhez tervezett intézkedések ne teremtsenek konfliktushelyzetet az EDRS megvalósulása során. A fenntartható használat biztosítása: a környezet állapotára, az élőhelyek és a biológiai sokféleség védelmére legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a gazdasági fejlődésre. ”ZÖLD DUNA STRATÉGIA” Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából

9 A Zöld Duna Stratégia alapvető fontosságú tételei Környezetvédelmi és természetvédelmi célkitűzések megvalósítása - Védett természeti területek hálózatának együttes kezelése - Fő- és mellékágak közötti élő kapcsolat - Eredeti természeti állapotokat őrző területek arányának növelése A vízgazdálkodásban követendő irányok - A felszíni vizek ökológiai állapotának javítása a Duna vízgyűjtő- gazdálkodási terve szerint - A folyók medrét érintő hidromorfológiai beavatkozások minimalizálása

10 Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából A Zöld Duna Stratégia alapvető fontosságú tételei Mezőgazdaság - Mezőgazdasági vegyszerhasználat csökkentése - Ökológiai gazdálkodás támogatása - Hagyományos és a víz megtartásán alapuló tájhasználati módok alkalmazása Hajózóút fejlesztése - Ivóvízbázis- illetve élőhelyvédelmi szempontból körültekintést igényel - Hajóméretek Dunához történő alakítása Turizmus

11 Köszönöm a figyelmet! Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából