Resztoratív módszerek az iskolában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Advertisements

Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Fogyatékos emberek foglalkoztatása a gyakorlatban
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Eredmények és kételyek az iskolai agresszió megelőzésében Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben október 6. NÉMETH.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
A mentálhigénés képzés hatása a sepsiszentgyörgyi Családsegítő Központ működésére 1.A CS. S. K. rövid bemutatása: ben jött létre a FAMTERRA alapítvány.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
1 TÁMOP-3.1.4/08/2. A Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetének szolgáltatásai Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.

13+1 ÖTLET DIÁKMENTOROKNAK. Kik a diákmentorok? közel-kortárs szerepazonosság nem szülő, nem tanár +2 év +1 iskolai fokozat +tapasztalat.
Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
„Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” A program komplexitásának pozitív tapasztalatai és megvalósításának nehézségei Kiss Imre - szakértő.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Az interprofesszionális együttműködés nélküli esetkezelés
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
A reintegráció lehetőségei
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Tervezési folyamat.
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Műtét előtt- műtét után
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Ágazatközi szakmai találkozók
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Csókay László KPSZTI április 13.
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Resztoratív módszerek az iskolában Variációk egy témára a KONTIKI Oktatási és Kompetenciafejlesztő programjában, dr.Győrfi Éva

Kik vagyunk, mit csinálunk Az általános oktatásban tapasztalható problémákra, nehézségekre próbál választ adni komplex módon az intézményünk. Oktatási és ifjúságjóléti integrált szolgáltatást nyújt, erős mentorálással, személyes gondoskodással, egyéni tanulási folyamatok támogatásával, karakteres szociális kompetenciafejlesztéssel, szakmatanulással. Markáns szakmai koncepció és minőségi támogató szolgáltatás közeli és folyamatos eléréssel: Segít7ek munkacsoport, ahol 15-20 diákot támogat egy-egy segítő szakember, a teamben dolgozik velük mentálhigiénikus és pszichológus, valamint mediátorok, szupervízor. Szülőklub, önsegítő csoport működik. A diákok: máshonnan lemorzsolódottak, nem erősen motiváltak tanulásban, nehezített élethelyzetben vannak szociokulturális helyzetükből adódóan, önfenntartóak, szülői támogatás mellett vagy nélkül, más szektorok szolgáltatóit megjárt és „nem megjavult” fiatalok…Három év alatt hét diákból 140 lett.

A szolgáltatás minősége: ki mit vár, kinek mit nyújt? Munkatársak: módszertani kultúra innovációi, folyamatos fejlődési lehetőségek, minőségi diák-felnőtt kapcsolatok, hatásosság megélése Diákok:rugalmas, hozzájuk igazított ellátás, partnerség, újratöltés-újratervezés, értelmes célok és elfoglaltságok, elérhető és támogató felnőttek, kilábalás-megkapaszkodás, kortársháló-építés Szülők: valaki mondja meg…kommunikációtámogatás, családkonzultációk, konfliktuskezelés, eredményesebb szülői minták Alapítók, vezetők: valódi problémákra-valódi válaszokat adni úgy, hogy minden érintett fejlődjön, kibontakozzon benne, nem újratermelni az ellátórendszer korlátait, jó minőségű ellátást nyújtani minden hozzánk találó gyereknek, fenntarthatóvá válni.

Hogy illeszkedik ebbe a resztoratív szemlélet? LÉPTÉK-VÁLTÁS: az erős, személyes hatókör esélye és az intézményi alapelvekhez illeszkedő szemléletmódja miatt a pozitív iskolaklímát erősítő, a konstruktív párbeszédre és aktivizálásra épülő resztoratív gyakorlatokat is használatba vettük Konfliktuskezelésben esetenként, tapasztalati tanulással szocializáljuk mind a gyerekeinket, mind a felnőtteket a jóvátételi működésre. Képzett konfliktuskezelőkkel dolgozunk, nemcsak diák-diák konfliktusokat kezelünk ebben a szemléletmódban. A jó gyakorlatra építünk „rendszert”: továbbképzés munkatársaknak, kortárs mediátorok felkészítése, házirendbe építés.

Hol tartunk mindebben? Rendszeres jóvátételi konferenciákat, békítő köröket, mediációkat „ülünk”, de a gyakoriságuk csökken. Ismerjük, melyik fogalom mit is jelent. Merünk az érzelmeinkkel is bevonódni. Számos kisszerződésünk teljesült, és van olyan is, amelyik nem. Volt intézményi facilitátor képzésünk is.

Résztvevő diákjaink véleménye a resztoratív módszerekről: „mindig csak beszélünk, beszélünk, de jutunk is végre valahová?” „mindent értek, meg is bocsátok, de nem felejtek” „miért nem büntetnek meg, és azzal kész” „nem tudod szavakkal elérni, tedd jóvá tettekkel” „nem tudom, de valami történt…megkönnyebbültem”